Μετά την ανάλυση των στοιχείων από τις φορολογικές δηλώσεις του 2024 (εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2023), αποκαλύφθηκε ότι οι μισθωτοί παραμένουν οι πιο πλούσιοι Έλληνες, ενώ ακολουθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες κυρίως λόγω της αλλαγής του τρόπου φορολόγησής τους (τεκμαρτός προσδιορισμός) και όχι επειδή δήλωσαν υψηλότερα εισοδήματα. Οριακά πιο κάτω βρίσκονται οι συνταξιούχοι.

Το συνολικό ποσό που εισέπραξε επιπλέον το δημόσιο από τον νέο τρόπο φορολόγησης το 2024, σε σχέση με το 2023, ανέρχεται σε περίπου 440 εκατομμύρια ευρώ. Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα συμπεράσματα είναι ότι όλες οι κατηγορίες φορολογουμένων δήλωσαν υψηλότερο εισόδημα, με εξαίρεση τους ελεύθερους επαγγελματίες που φορολογήθηκαν με τον τεκμαρτό προσδιορισμό του εισοδήματός τους.

Είναι άξιο αναφοράς ότι μόλις 263 άτομα αμφισβήτησαν το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης, ποσοστό 0,006% των υπόχρεων βάσει του τεκμηρίου. Σύμφωνα με πηγές από το Υπουργείο Οικονομικών, τα αποτελέσματα της εκκαθάρισης δείχνουν ότι ο νέος νόμος για τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών επέβαλε ένα δικαιότερο σύστημα κατανομής των φόρων και πέτυχε τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

Από την εκκαθάριση των δηλώσεων του 2024 προκύπτει αύξηση στα εισοδήματα των μισθωτών και των συνταξιούχων, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες που καλύπτονται από το τεκμήριο δήλωσαν λιγότερα εισοδήματα σε σύγκριση με το 2023. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν καλύπτονται από το τεκμήριο δήλωσαν αυξημένα εισοδήματα.

Αναλυτικά στοιχεία:

  • Οι φορολογούμενοι που εμπίπτουν στο τεκμήριο δήλωσαν μέσο ετήσιο εισόδημα 3.215 ευρώ (268 ευρώ τον μήνα).
  • Οι φορολογούμενοι που δεν εμπίπτουν στο τεκμήριο δήλωσαν μέσο ετήσιο εισόδημα 15.013 ευρώ (1.251 ευρώ τον μήνα).

Με βάση τα στοιχεία από την ανάλυση των εισοδημάτων των τριών κύριων κατηγοριών:

  • Για τους μισθωτούς: 16.470 ευρώ.
  • Για τους ελεύθερους επαγγελματίες: 13.901 ευρώ.
  • Για τους συνταξιούχους: 13.333 ευρώ.

Παράλληλα, ο μέσος φόρος για τους ελεύθερους επαγγελματίες με μέσο φόρο 2.472 ευρώ ξεπερνάει για πρώτη φορά τον αντίστοιχο φόρο των μισθωτών, που ανέρχεται σε 1.816 ευρώ.

Αναλυτικά:

  • Ο μέσος φόρος για τους ελεύθερους επαγγελματίες που καλύπτονται από το τεκμήριο ανέρχεται σε 1.733 ευρώ.
  • Ο μέσος φόρος για τους ελεύθερους επαγγελματίες που ξεπερνούν το τεκμήριο ανέρχεται σε 3.423 ευρώ.

Σε σύγκριση με το 2023, ο μέσος φόρος των ελεύθερων επαγγελματιών που υπάγονταν στο τεκμήριο σύμφωνα με το προηγούμενο καθεστώς ήταν 595 ευρώ συν 650 ευρώ τέλος επιτηδεύματος, δηλαδή 1.245 ευρώ. Επομένως, ο μέσος επιπλέον φόρος ανέρχεται σε 813 ευρώ ετησίως.

Η επικείμενη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος θα οδηγήσει σε μείωση του μέσου φόρου των ελεύθερων επαγγελματιών που καλύπτονται από το τεκμήριο στα 1.733 ευρώ, δηλαδή κατά 83 ευρώ μικρότερο από αυτόν του μέσου μισθωτού.

Πριν την ψήφιση του νέου νόμου, το 71% των ελεύθερων επαγγελματιών δήλωνε εισόδημα κάτω από τον κατώτατο μισθό, ενώ μόλις το 4% πλήρωνε το 50% των φόρων που αναλογούσαν στην κατηγορία τους.

Παρά τις αντιδράσεις που υπήρξαν για το νέο σύστημα, ελάχιστοι προχώρησαν σε αμφισβήτηση του τεκμηρίου, επιβεβαιώνοντας την αποδοχή του νέου καθεστώτος από την πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών.



Source link

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ