Ο μεγαλύτερος πολέμιος των ηλεκτρικών αυτοκινήτων να είσαι, μπροστά στην πραγματικά ξεχωριστή και πολύ ευχάριστη εμπειρία μετακίνησης με ένα Tesla, θα «λυγίσεις».

Ειδικά για το Model Y, που απαντά και στην ανάγκη των σύγχρονων αγοραστών αυτοκινήτων για αυξημένη απόσταση από το έδαφος και -σημαντικότερο- για ψηλότερη θέση οδήγησης που μεταφράζεται σε καλύτερη περιφερειακή επόπτευση του δρόμου, μόνο καλά λόγια έχουμε να πούμε. Όπως και στην προηγούμενη εμπειρία με το μοντέλο της Tesla, από την οποία είχαμε αποκομίσει εξαιρετικές εντυπώσεις για τις αμερικάνικες δημιουργίες, έτσι και τώρα το «σφραγίζουμε»:

Υπάρχουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην αγορά και υπάρχουν και τα Tesla.

Συμβολικά, να πούμε πως αυτό μπορεί να δικαιολογηθεί, όχι μόνο από το hype της εταιρείας αλλά και από τη διαφορά που έχει από τους παραδοσιακούς κατασκευαστές. Η Tesla, έχει καταφέρει το θεωρητικά αδιανόητο, να μετατρέψει ένα πρακτικό μειονέκτημα σε πλεονέκτημα. Αυτό συμβαίνει καθώς λίγο-πολύ, από εταιρείες που έχουν καθιερωθεί στο θυμικό των αγορών ως αυτοκινητοβιομηχανίες, υπάρχουν συγκεκριμένες «απαιτήσεις» από τη μεριά του κοινού.

Απαιτήσεις που έχουν να κάνουν με το ύφος της κατασκευής, τις ικανότητες του αυτοκινήτου στο δρόμο αλλά και τα χαρακτηριστικά που ορίζουν τα μοντέλα ως premium, ενώ τους δίνουν και άλλο αέρα σε ό,τι έχει να κάνει με την προσέγγιση του αγοραστικούς κοινού. Η Tesla, μη έχοντας όλες αυτές τις παραμέτρους ως «οδηγό» για τις δημιουργίες της, ξεκίνησε πάνω σε μια διαφορετική βάση και απελευθερωμένη από μανιέρες και δεδομένα μοτίβα, δίνει στο κοινό κάτι τόσο φρέσκο που δε γίνεται να μην του το αναγνωρίσεις.

Το Model Y, όπως σας έχουμε ξαναπεί, είναι βασισμένο πάνω στο Model 3 και αποτελεί την crossover/SUV εκδοχή για όσους ακολουθούν το εν λόγω ρεύμα της εποχής. Στην έκδοση Performance που κατασκευάζεται στο Gigafactory του Βερολίνου, οι διαφορές είναι πολύ συγκεκριμένες, μικρής σημασίας αν θέλετε τη γνώμη μας, αλλά σίγουρα δίνουν το κάτι παραπάνω σε όσους έχουν «ψηθεί» με την κουλτούρα της Tesla και είναι έτοιμοι για το επόμενο βήμα της απόκτησης (ή και της χρήσης μέσω leasing- που ως τάση αναπτύσσεται πολύ τελευταία).









Η έκδοση Performance, ξεχωρίζει οπτικά από τη μικρότερη απόσταση από το έδαφος (157 χιλ. έναντι 172 χιλ.) και την ενοχλητική σε κάποιες περιπτώσεις σκληρή ρύθμιση, τις Uberturbine (έτσι τις λέει η Tesla) σκούρες ζάντες των 21 ιντσών (που θέλουν μια περιουσία για να «ντυθούν» με ελαστικά 255/35 εμπρός και 275/35 πίσω), τις κόκκινες δαγκάνες στα ενισχυμένα (Performance) φρένα, τα αλουμινένια πεντάλ και τη διακριτική αεροτομή πίσω από ανθρακόνημα. Σε επίπεδο επιδόσεων, η βελτίωση της έκδοσης έγκειται στο ότι τα 100 χλμ./ώρα από στάση, «έρχονται» σε 3,7 δευτερόλεπτα (αντί των 5,0), ενώ η τελική ταχύτητα μπορεί να φτάσει πλέον τα 250 χλμ./ώρα (αντί των 217 χλμ./ώρα).

Αυτό που μπορούμε εμείς να σας πούμε μετά λόγου γνώσεως πλέον, είναι πως όσο εντυπωσιακό ήταν το «ξερό» 5,0 άλλο τόσο είναι και το 3,7 για την επιτάχυνση του «θηρίου» των δύο τόνων (1.995 κιλά για την ακρίβεια) με τους 480 ίππους και τα 639 Nm της συνδυαστικής απόδοσης των δύο ηλεκτροκινητήρων στην έκδοση Performance. Είναι μια διαφορά που δε θα αλλάξει τη ζωή κάποιου, μια και στην πραγματικότητα, είναι ελάχιστες οι φορές που η συγκεκριμένη επίδοση θα έχει σημασία (έστω και για να χαμογελάσεις με το ξάφνιασμα του οδηγού της Porsche Cayenne S που έτυχε να είναι μπροστά σου στο φανάρι). Το ότι το Model Y είναι ικανό για κάτι τέτοιο, είναι όμως από μόνο του εντυπωσιακό.









Η οθόνη αφής υψηλής ανάλυσης των 15 ιντσών, είναι εκεί και συνεχίζει να αποτελεί το κέντρο ελέγχου για τα πάντα- από τις ρυθμίσεις του τιμονιού, των καθρεπτών κλ.π, έως το άνοιγμα του ντουλαπιού μπροστά από το συνοδηγό, όλα περνούν από εκεί. Τα ποιοτικά υλικά στην καμπίνα με τις δερμάτινες επενδύσεις, τη μεγάλη γυάλινη ηλιοροφή, το εξαιρετικό ηχοσύστημα και ο κλιματισμός με το φίλτρο καθαρισμού του αέρα (που έχει προδιαγραφές αντιμετώπισης ακόμα και… βιολογικού πολέμου…) δημιουργούν ένα περιβάλλον που χαίρεσαι μέσα στο οποίο χαίρεσαι να ζεις.

Για εμάς, τώρα στη δεύτερή μας «επαφή με το μέλλον», ήταν απείρως πιο σημαντικό το ότι ζήσαμε με πιο ολιστικό τρόπο την «εμπειρία Tesla», παρά το ότι «γευτήκαμε» τις εξώκοσμες επιταχύνσεις που σε κάνουν να νομίζεις πως τα συστραφούν τα ημιαξόνια όλων των τροχών και την αμεσότητα στις εντολές του οδηγού. Στην ολιστική «εμπειρία Tesla» συγκαταλέγεται η χρήση της εφαρμογής στο smartphone, που δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιείς το τηλέφωνό σου ως κλειδί για το αυτοκίνητο, ενώ σου ανοίγει και το «παράθυρο» να κάνεις μια σειρά από απίθανα πράγματα με το Model Y. Ο απομακρυσμένος έλεγχος της κατάστασης του αυτοκινήτου, είναι το λιγότερο

Μπορείς να ενεργοποιείς τον κλιματισμό (και τα θερμαινόμενα καθίσματα και τιμόνι) τη στιγμή που θέλεις για να βρεις το αυτοκίνητο στην ιδανική θερμοκρασία όταν θα ξεκινήσεις για τη διαδρομή σου, μπορείς να ανοίξεις από μεγάλη απόσταση πόρτες (επιβατών, πορτμπαγκάζ εμπρός και πίσω), παράθυρα αλλά και να… κορνάρεις όταν δεις ότι κάποιος πάει να ακουμπήσει το αυτοκίνητο παρκάροντας. Όχι, δε γράφτηκε κατά λάθος αυτό.

Το Tesla έχει κάμερες και στις τέσσερις πλευρές του, καθώς είναι μέρος του hardware που απαιτείται για να μπορεί να υποστηρίξει την αυτόνομη μετακίνηση και τη λειτουργία Autopilot (κάτι που χρεώνεται 3.800 ευρώ επιπλέον). Όπως και σε μια σειρά από άλλες χώρες, έτσι και για την Ελλάδα, το Autopilot δεν μπορεί να λειτουργήσει καθώς υπάρχουν πρωτίστως νομικά κωλύματα (δεν υπάρχει το απαραίτητο νομικό πλαίσιο) και δευτερευόντως, πρακτικά προβλήματα όπως είναι η ελλειμματική σήμανση κάθετη και οριζόντια, που θα επέτρεπε στο σύστημα να λειτουργήσει απρόσκοπτα.









Οι κάμερες ωστόσο, υπάρχουν και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη φύλαξη του αυτοκινήτου, καταγράφοντας σε video κάθε κίνηση που μπορεί να είναι ύποπτη γύρω από το παρκαρισμένο αυτοκίνητο. Μέσω της εφαρμογής λοιπόν, ο απομακρυσμένος έλεγχος πάει σε άλλο επίπεδο, μια και ο χρήστης μπορεί να έχει ζωντανή εικόνα, περιμετρικά του αυτοκινήτου, να κάνει σινιάλα με τα φώτα, την κόρνα αλλά και να… μιλήσει για να ακουστεί σε κάποιον που κάθεται πάνω στο αυτοκίνητο ή τέλος πάντων, πολύ κοντά του.

Η απόλαυση του να έχεις ένα απόλυτα ικανό αυτοκίνητο- gadget, που όταν το οδηγήσεις δε βρίσκεις κάπου να υστερεί έναντι των «παραδοσιακών» κατασκευαστών καλών αυτοκινήτων, είναι μια πραγματικά πολυδιάστατη εμπειρία που δεν μπορεί να περιγραφεί με όρους παραδοσιακής αυτοκίνησης. Μιλάμε για κάτι τελείως καινοτόμο που δεν μπορείς να παραγνωρίσεις πως έχει τη δυναμική να καλύψει τις «αδυναμίες» των τυπικών ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Μια από αυτές που έχουμε συνηθίσει να θεωρούμε εμπόδιο -και όχι άδικα, ακόμα- είναι οι χρόνοι φόρτισης. Στην περίπτωση της Tesla, η ύπαρξη των Superchargers, αποτελεί ένα σημαντικό πλήγμα σε όσους λένε πως «τα ηλεκτρικά δεν θα μπορέσουν ποτέ να ξεπεράσουν αυτό το πρόβλημα». Πρέπει λοιπόν να σας πούμε, πως συνδέσαμε στο φορτιστή της Tesla το αυτοκίνητο με 24% μπαταρία και σε μισή ώρα, η μπαταρία ήταν στο 92%. Αυτό σημαίνει πως με την αυτονομία του Model Y Performance να είναι 514 χιλιόμετρα, η μισή ώρα σε Supercharger (που έφτασε μόνο μέχρι τις 127 kWh– μπορούσε έως και 250 kWh) δίνει παραπάνω απ’ ότι χρειάζεται σχεδόν όλη η εργάσιμη εβδομάδα.

Συμπερασματικά, με την έκδοση Performance η Tesla υπερθεματίζει στη χρηστικότητα του αυτοκινήτου και την αναγωγή του σε mega gadget που δε χορταίνεις να κρατάς την επαφή σου μαζί του και να το βάζεις όλο και πιο «μέσα» στη ζωή σου, με τη φυσικότητα που περνάς από την απλή τηλεόραση στην smart tv. Είναι η εξέλιξη, είναι προφανώς το μέλλον και (από) τώρα είναι εδώ κοντά μας, δείχνοντας σε οθόνη υψηλής ευκρίνειας σκηνές από το μέλλον της αυτοκίνησης, έτσι όπως αυτή διαμορφώνεται και εξελίσσεται μαζί με την τεχνολογία.

Δεν έχει νόημα να πούμε πως η εξέλιξη δεν σταματάει και άλλα τέτοια κλισέ. Έχει όμως πολύ νόημα το να αποδεχτούμε την πραγματικότητα και να βγάλουμε το καπέλο σε λύσεις και εφαρμογές που χάρη στην Tesla, είναι ήδη εδώ και κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη, πιο ευχάριστη και πολύ πιο «διασυνδεδεμένη».

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ- TESLA MODEL Υ PERFORMANCE
Συνδυασμένη ισχύς/ ροπή ηλεκτροκινητήρων: 480 PS / 639 Nm
Μετάδοση: Στους τέσσερις τροχούς
Κιβώτιο: Αυτόματο 1 σχέσης
Επιτάχυνση 0-100 km/h: 3,7 sec
Τελική ταχύτητα: 250 km/h
Χωρητικότητα μπαταρίας: 75,0 kWh
On board φορτιστής: 11,0 kW
Μεικτή κατανάλωση εργοστασιακή / δοκιμής: 19,0 / 21,3 kWh/100 km
Αυτονομία εργοστασιακή: Έως 514  km
Βάρος: 1.995 kg
Διαστάσεις Μ/Π/Υ: 4.751×2.129×1.624 mm
Μεταξόνιο: 2.890 mm
Χώρος αποσκευών: 971 lt
Τιμή: από 57.900€

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Tesla: Πάνω από 10.000 superchargers στην Ευρώπη
Το «αγροτικό» της Tesla θα γίνεται και βάρκα
To ρομπότ Optimus της Tesla και ποιες αλλαγές θα φέρει

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ