Ο Εμμανουήλ Καραλής είναι ένας από τους καλύτερους επικοντιστές του κόσμου και από το απόγευμα της Κυριακής 25 Αυγούστου μπήκε και με τη… βούλα στην ελίτ του αγωνίσματος με το ιστορικό εξάμετρο άλμα που έκανε στο Diamond League του Χορζόφ.
Ο Εμμανουήλ Καραλής βρίσκεται σε ασύλληπτη κατάσταση, σαρώνοντας τα μετάλλια σε όποια διοργάνωση αγωνίζεται τους τελευταίους μήνες. Ο Έλληνας πρωταθλητής κατάφερε να επισκιάσει ακόμα και το ιστορικό χάλκινο μετάλλιο που κατέκτησε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, καθώς μετά από λίγες ημέρες πέρασε τα 6 μέτρα και μπήκε στην ελίτ του επί κοντώ.
Με αφορμή το ιστορικό 6.00 του Εμμανουήλ Καραλή στο Diamond League του Χορζόφ, η επίσημη ιστοσελίδα του ΣΕΓΑΣ κατέγραψε 15 μικρές ιστορίες που αφενός συνδέουν τον Έλληνα πρωταθλητή με το αγώνισμα, αφετέρου αποτελούν και μια αναδρομή στη φετινή σούπερ χρονιά, που τον έβαλε για τα καλά στην ελίτ του αγωνίσματος.
Αυτό ήταν το τρίτο πανελλήνιο ρεκόρ του Καραλή μετά το 5.92 στο Μπίντγκοζ στις 20 Ιουνίου και το 5.93 στον Βόλο στις 29 Ιουνίου στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Ο ίδιος κατέχει επίσης τα πανελλήνιο ρεκόρ Κ18 (5.55), Κ20 (5.80) και Κ23 (5.80).
Φέτος πήδηξε τέσσερις φορές πάνω από τα 5.90 (προσθέστε στα παραπάνω και το 5.90 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού). Μόνο ο Κώστας Φιλιππίδης είχε πηδήξει στο παρελθόν πάνω από 5.90 (5.91).
Το Diamond League του Χορζόφ ήταν ο πέμπτος αγώνας που ο Μανόλο επιχείρησε να περάσει τα 6.00. Είχαν προηγηθεί η Ρώμη, ο Βόλος, το Παρίσι και το Μπίντγκοζ. Στον τελευταίο αγώνα, όπως και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Ρώμης, είχε δοκιμάσει να υπερβεί τα 6.02.
Η ειρωνεία είναι ότι μόνο στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα του Βόλου κέρδισε έχοντας πηδήξει 5.90 ή περισσότερο.
29 αθλητές από 14 χώρες έχουν ξεπεράσει έστω μία φορά τα 6.00. Οι 9 είναι εν ενεργεία. Από αυτούς, οι 7 είναι Αμερικανοί, 5 Ρώσοι, 3 Αυστραλοί, 3 Γερμανοί, 2 Γάλλοι, και ένας από Σουηδία, Ουκρανία, Νότια Αφρική, Βραζιλία, Πολωνία, Καναδά, Νορβηγία, Φιλιππίνες και Ελλάδα.
Αυτοί οι 29 έχουν καταγράψει 118 άλματα πάνω από τα 6.00. Τα 42 έχουν σημειωθεί από τον Μόντο Ντουπλάντις και τα 28 από τον Σεργκέι Μπούμπκα. Άλλες 76 επιδόσεις έχουν καταγραφεί σε κλειστό στίβο. Οι 22 από τον Ντουπλάντις, οι 16 από τον Μπούμπκα και οι 15 από τον Ρενό Λαβιλενί, που μετρά και 4 άλματα σε ανοιχτό στίβο. Αυτοί οι τρεις είναι οι μόνοι που έχουν πηδήξει πάνω από 6.08.
Ο Καραλής έγινε ο 15ος Ευρωπαίος που έσπασε το ιστορικό φράγμα.
Ένας από τους Ευρωπαίους που έχουν περάσει τα 6.00 είναι ο Πολωνός Πιότρ Λίσεκ, ο οποίος ανήκει στο γκρουπ με το οποίο γυμνάζεται ο Καραλής όταν βρίσκεται στην Πολωνία υπό τις οδηγίες τον Μάρτσιν Στσεπάνσκι. Συγκεκριμένα έχει πηδήξει 6.02. Μήπως νέος στόχος του Μανόλο είναι το ρεκόρ του γκρουπ;
Για να τροφοδοτήσουμε την «κόντρα» του Μανόλο με τον Μίλτο Τεντόγλου, αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με τους πίνακες της World Athletics, τα 6.00 αντιστοιχούν σε 1.267 πόντους έναντι 1.281 του 8.65 του Μίλτου. Ωστόσο, και οι δύο αυτές επιδόσεις δίνουν 1.231 βαθμούς στο δέκαθλο.
Ο Μανόλο σε σχόλιο του είπε ότι απέδειξε ότι και οι μαύροι αθλητές μπορούν να πηδήξουν πάνω από τα 6.00 μέτρα, δήλωση που ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Για την ιστορία, πριν από αυτόν πιο κοντά είχε πλησιάσει ο Αμερικανός Λόρενς Τζόνσον που είχε πηδήξει 5.98 το 1996. Πάνω από τα 5.90 έχουν περάσει ακόμα: ο Γερμανός Ράφαελ Χολτσντέπε (5.94 το 2015), o Κουβανός Λάζαρο Μπόρχες το 2011 και ο επίσης Γερμανός Μπο Κάντα Λίτα Μπέρε το 2022 (και οι δύο 5.90).
Για πρώτη φορά αθλητής πέρασε τα 6.00 και κατέλαβε την τρίτη θέση. Σε 8 αγώνες δύο επικοντιστές πέρασαν τα 6.00 στον ίδιο αγώνα. Το πιο ψηλό άλμα που δεν έδωσε νίκη ήταν το 6.02 του Σαμ Κέντρικς το 2020 στη Λωζάννη (6.07 ο Ντουπλάντις).
Το φράγμα των 6.00 έσπασε διεθνώς στις 13 Ιουλίου του 1985 στο Παρίσι από τον Σεργκέι Μπούμπκα.
Μέσα σε μια διετία, ο Εμμανουήλ κέρδισε μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες (χάλκινο), Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (αργυρό), Παγκόσμιο κλειστού (χάλκινο) και Ευρωπαϊκό κλειστού (δεύτερος). Απομένει μόνο το Παγκόσμιο ανοιχτού, διοργάνωση που στις δύο πρώτες του απόπειρες δεν κατάφερε να μπει στον τελικό. Το 2025 έρχεται το Παγκόσμιο του Τόκιο για να ολοκληρωθεί η συλλογή.
Σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα του ΣΕΓΑΣ, ο Εμμανουήλ Καραλής είχε απαντήσει στο ερώτημα «Ολυμπιακό μετάλλιο ή 6,00 μέτρα;»:
«Το φράγμα των 6,00 μ. αποτελεί διακαή πόθο όλων των κορυφαίων επικοντιστών, ωστόσο το Ολυμπιακό μετάλλιο είναι κάτι το ασύγκριτο και αποτελεί τον απόλυτο στόχο όλων.
Έτσι όπως το σκέφτομαι θέλω πρώτα τα έξι μέτρα πριν τους δύο μεγάλους αγώνες και μετά τα μετάλλια. Αν έπρεπε να διαλέξω Ολυμπιακό μετάλλιο ή έξι μέτρα σίγουρα θα διάλεγα το μετάλλιο. Σε κάθε περίπτωση θέλω πρώτα απ’ όλα να κάνω το πανελλήνιο ρεκόρ του Κώστα Φιλιππίδη και να συνεχίσω και για τα επόμενα».
To άρθρο Ο Εμμανουήλ Καραλής έγραψε ιστορία: Τα κατορθώματα του Έλληνα πρωταθλητή που μπήκε στην ελίτ του επί κοντώ δημοσιεύτηκε στο ELLADASPORTS .