Επεκτείνεται ο οδοντωτός σιδηρόδρομος, μετά από 128 και πλέον χρόνια λειτουργίας μέχρι την Αγία Λαύρα. Το πρώτο μεγάλο βήμα έγινε προ ημερών όταν το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενέκρινε την περιβαλλοντική μελέτη του έργου. Εξέλιξη που επιτρέπει στον ΟΣΕ να προχωρήσει σε αυτή την ιστορική επέκταση.

Σύμφωνα με την απόφαση, προβλέπεται η κατασκευή νέας μονής σιδηροδρομικής γραμμής μήκους περίπου 5 χιλιομέτρων, που θα συνδέσει την υφιστάμενη γραμμή με την Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας.

Για να προχωρήσει το συγκεκριμένο πλάνο αναμένεται να προκηρυχθεί διαγωνισμός από τον ΟΣΕ, όταν ολοκληρωθεί και η εξασφάλιση της χρηματοδότησης του έργου. Είναι η πρώτη σιδηροδρομική επέκταση της γραμμής αυτής, η οποία λειτουργεί με ένα μοναδικό σύστημα «δοντιών», καθώς η κλίση της είναι ιδιαίτερα μεγάλη.

Ο οδοντωτός σιδηρόδρομος Διακοπτού-Καλαβρύτων αποτελεί τη μοναδική σιδηροδρομική σύνδεση της πόλης των Καλαβρύτων με το υφιστάμενο σιδηροδρομικό δίκτυο (σιδηροδρομική γραμμή Κορίνθου – Πατρών στη θέση του Διακοπτού), που λειτουργεί από το 1896, γι’ αυτό και έχει χαρακτηρισθεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο σύμφωνα με την ΥΑ ΥΠΠΟ/ΔΙΛΑΠ/Γ/2159/35652/25-6-1996 (ΦΕΚ1534/Β/16-11-2000).

Η υφιστάμενη γραμμή έχει μήκος 22 χιλιόμετρα και λειτουργούν συνολικά 6 σταθμοί. Δρομολόγια εκτελούνται από την Hellenic Train καθ` όλη τη διάρκεια του έτους.

Τα οφέλη που αναμένονται από την υλοποίηση του έργου είναι:

  • Ταχύτερη και οικονομικότερη μετακίνηση επισκεπτών από και προς την ιστορική Ι.Μ. Αγίας Λαύρας ενισχύοντας τον ανταγωνισμό, την οικονομία και την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.
  • Βελτίωση των συνθηκών οδικής κυκλοφορίας και μείωση των οχλήσεων στην περιοχή, λόγω του περιορισμού των κυκλοφοριακών φόρτων κατά τις περιόδους επίσκεψης στην Ι.Μ. Αγίας Λαύρας, πετυχαίνοντας έτσι περαιτέρω μείωση εκπομπής ρύπων, θορύβου και συμβάντων οδικών ατυχημάτων.
  • Βιώσιμη τουριστική αναβάθμιση της περιοχής με φιλικά προς το περιβάλλον μέσα, αφού θα αποτελέσει τουριστικό πόλο έλξης αφού κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες επιθυμούν να επισκεφτούν την Ι.Μ., ενώ χαρακτηριστική είναι και η ζήτηση για σχολικές εκδρομές και εκδρομές συλλόγων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ