Ο Φρέντης Μπελέρης, ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και εκλεγμένος δήμαρχος της Χιμάρας, αφέθηκε ελεύθερος από τις αλβανικές φυλακές μετά από 16 μήνες κράτησης. Η απόφαση του αλβανικού δικαστηρίου για την αποφυλάκισή του βασίστηκε στο γεγονός ότι είχε εκτίσει τα 2/3 της συνολικής ποινής του, κάτι που του έδινε το δικαίωμα για πρόωρη αποφυλάκιση σύμφωνα με την αλβανική νομοθεσία.

Η υπόθεση του Μπελέρη έχει προκαλέσει έντονη αντιπαράθεση τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Αλβανία. Ο Μπελέρης καταδικάστηκε για ενεργητική δωροδοκία κατά τη διάρκεια των δημοτικών εκλογών στη Χιμάρα, ωστόσο η υπεράσπιση του αμφισβήτησε έντονα την εγκυρότητα των αποδεικτικών στοιχείων που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο. Σύμφωνα με την υπεράσπιση, οι κατηγορίες βασίστηκαν σε μαρτυρίες που θεωρούνται αμφίβολες, μερικές από τις οποίες φέρονται να έχουν δημιουργηθεί υπό πολιτική πίεση.

Η δίκη του Μπελέρη προκάλεσε διπλωματικές τριβές μεταξύ της Ελλάδας και της Αλβανίας, καθώς θεωρήθηκε από πολλούς ως μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας περιορισμού των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία. Η ελληνική κυβέρνηση και διάφοροι διεθνείς οργανισμοί παρακολούθησαν στενά την εξέλιξη της υπόθεσης, εκφράζοντας ανησυχίες για τη δικαιοσύνη της διαδικασίας.

Μετά την αποφυλάκισή του, ο Μπελέρης αναμένεται να επιστρέψει στη Χιμάρα και στη συνέχεια να ταξιδέψει στις Βρυξέλλες, όπου θα αναλάβει τα καθήκοντά του ως ευρωβουλευτής. Η εξέλιξη αυτή θεωρείται σημαντική, καθώς δείχνει μια ανακούφιση από την ένταση που υπήρξε για πάνω από ένα χρόνο μεταξύ των δύο χωρών.



Source link

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ