Την 1 Σεπτεμβρίου 2024, οι δυνάμεις της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ (CENTCOM), σε συνεργασία με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), συνέλαβαν έναν ηγέτη του ISIS, τον Khaled Ahmed al-Dandal, ο οποίος θεωρείται ότι βοηθούσε μαχητές του ISIS που απέδρασαν από ένα κέντρο κράτησης στη Ράκκα της Συρίας.

Ο al-Dandal συνελήφθη κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε νωρίς το πρωί, με στόχο την παρεμπόδιση των προσπαθειών του ISIS να ανακτήσει μαχητές που κρατούνται σε φυλακές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που απέδρασαν πρόσφατα. Στις 29 Αυγούστου, πέντε ξένοι μαχητές του ISIS (δύο Ρώσοι, δύο Αφγανοί και ένας Λίβυος) απέδρασαν από το κέντρο κράτησης στη Ράκκα. Οι SDF κατάφεραν να συλλάβουν δύο από τους δραπέτες, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των υπολοίπων τριών.

Ο κύριος στόχος του ISIS παραμένει η απελευθέρωση των μαχητών του που κρατούνται σε διάφορα κέντρα κράτησης και η αναζωπύρωση των δραστηριοτήτων του. Οι δυνάμεις της CENTCOM, σε συνεργασία με τις SDF, συνεχίζουν να εργάζονται για την αποτροπή τέτοιων αποδράσεων και για τη διασφάλιση της διαρκούς ήττας του ISIS.

Ο στρατηγός Michael Erik Kurilla, διοικητής της CENTCOM, τόνισε ότι περισσότερα από 9.000 μέλη του ISIS παραμένουν σε περισσότερα από 20 κέντρα κράτησης που διαχειρίζονται οι SDF στη Συρία, και η πιθανότητα μαζικής απόδρασης αυτών των μαχητών θα αποτελούσε τεράστιο κίνδυνο για την περιοχή και πέραν αυτής. Επιπλέον, σημείωσε τη συνεχιζόμενη συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα για την επαναπατρισμό αυτών των μαχητών στις χώρες προέλευσής τους για τελική δικαστική εκκαθάριση.

Η CENTCOM παραμένει αφοσιωμένη στην υποστήριξη των εταίρων της SDF για να διασφαλίσει τη διαρκή ήττα του ISIS και την προώθηση της σταθερότητας στην περιοχή.





Source link

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ