Όποιος κάτοικος Αθηνών θυμάται την εποχή της προ εικοσαετίας διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων στη χώρα μας, θα θυμάται και το πόσο νομοταγείς ήταν οι οδηγοί εντός της πόλης.

Τότε, στους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας είχαν οριστεί λωρίδες αποκλειστικής κυκλοφορίας των αυτοκινήτων των διοργανωτών των Αγώνων για την ταχύτερη μετακίνηση των αγωνιζόμενων και των ανθρώπων που συνέβαλαν στη διεξαγωγή τους.



Οι οδηγοί σέβονταν απολύτως το γεγονός και δεν τολμούσαν να εισέλθουν στη συγκεκριμένη λωρίδα. Μάλιστα, όποιος το έπραττε συνήθως αντιμετώπιζε την έντονη κριτική των άλλων οδηγών με αποτέλεσμα να εξέρχεται αυτής αμέσως, γεγονότα αδιανόητα για την οδική (αντι)κουλτούρα των Ελλήνων. Φυσικά, μετά το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων επανήλθε η… κανονικότητα.

Τα παραπάνω ίσως φαντάζουν άσχετα. Όμως, η Ευρώπη έχει αρχίσει να εφαρμόζει μια αντίστοιχη πρακτική για να αντιμετωπίσει το καθημερινό πρόβλημα του πολύωρου μποτιλιαρίσματος στις πρωτεύουσες των χωρών και στις μεγάλες πόλεις αυτών.

Συγκεκριμένα, στους κεντρικούς δρόμους που διαθέτουν πολλές λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση πλέον ορίζεται μία από αυτές για τη διέλευση μόνο αυτοκινήτων στα οποία υπάρχουν περισσότεροι από δύο επιβάτες.



Πρόκειται για τις λεγόμενες «λωρίδες υψηλής πληρότητας» και χρησιμοποιούνται στην Ισπανία, στη Μαδρίτη, τη Βαρκελώνη και τη Γρανάδα. Η σήμανσή τους προσδιορίζεται με μια νέα πινακίδα κυκλοφορίας η οποία προειδοποιεί τους οδηγούς για να εισέρχονται σε αυτές μόνο εάν πληρούν τη συγκεκριμένη προϋπόθεση.

Αυτό είναι ένα μέτρο το οποίο εφαρμόζεται ήδη για χρόνια σε περισσότερες από 20 πολιτείες των ΗΠΑ και αποσκοπεί στον περιορισμό του φαινομένου «μόνο ο οδηγός στο αυτοκίνητο» και στη μείωση του κυκλοφοριακού προβλήματος.

Φυσικά, στη συγκεκριμένη λωρίδα κυκλοφορίας μπορούν να κινούνται μόνο ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα που έχουν πολλούς επιβάτες εντός τους ή και επαγγελματικά επιβατικά βαν, ενώ επιτρέπεται και η κυκλοφορία μοτοσυκλετών. Η κυκλοφορία των οχημάτων σε αυτή ελέγχεται διαρκώς για να αποφεύγεται η είσοδος αυτών που δεν πρέπει, με σκοπό να κερδίζουν χρόνο.



Το μέτρο εφαρμόζεται ως επιβράβευση αυτών που επιλέγουν να μετακινηθούν προς και από την εργασία τους με άλλους συναδέλφους τους ή τους φίλους τους ή την οικογένειά τους με ένα αυτοκίνητο αντί να πάρουν όλοι το δικό τους και να αυξάνεται ο αριθμός των οχημάτων, εντείνοντας το μποτιλιάρισμα.

Μένει να δούμε εάν αυτό θα ισχύσει και στην Ελλάδα και ιδίως στη Αθήνα και πόσο θα τηρείται από τους οδηγούς…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ