Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η χρήση κινητών τηλεφώνων αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου στον εγκέφαλο, δείχνει ανασκόπηση της διαθέσιμης βιβλιογραφίας που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Environment International, παρά την τεράστια αύξηση της χρήσης κινητών συσκευών δεν έχει παρατηρηθεί μια αντίστοιχη αύξηση στη συχνότητα του καρκίνου του εγκεφάλου, ακόμα και μεταξύ των ανθρώπων που μιλούν πολύ ώρα στο τηλέφωνο ή χρησιμοποιούν κινητό για πάνω από μια δεκαετία.
Παρά την ταχεία διάδοση των κινητών τηλεφώνων στην Αυστραλία ο επιπολασμός των καρκίνων του εγκεφάλου δεν αυξήθηκε
Οι ερευνητές της Αυστραλιανής Υπηρεσίας Ραδιολογικής Προστασίας και Πυρηνικής Ασφάλεας επανεξέτασαν 5.000 προηγούμενες μελέτες το διάστημα 1994-2022, από τις οποίες επέλεξαν τις 63 πιο αξιόπιστες για την ανάλυση.
Εκτός από την ακτινοβολία των κινητών εξετάστηκαν επίσης οι ραδιοσυχνότητες που εκπέμπουν οι τηλεοράσεις, τα baby monitor και τα ραντάρ, δήλωσε ο Μαρκ Έλγουντ, καθηγητής Επιδημιολογίας Καρκίνου στο Πανεπιστήμιο του Όκλαντ στη Νέα Ζηλανδία, μέλος της ερευνητικής ομάδας.
«Κανένα από τα μείζονα ερωτήματα που τέθηκαν δεν έδειξε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου» είπε.
Η ανάλυση εξέτασε καρκίνους του εγκεφάλου σε ενήλικες και παιδιά, λευχαμίες και καρκίνους της υπόφυσης και των σιελογόνων αδένων, τόσο από την ακτινοβολία των ίδιων των κινητών όσο και από τους σταθμούς βάσης.
Η ανάλυση έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενες μελέτες του ΠΟΥ και άλλων οργανισμών που δεν εντόπιζαν ενδείξεις επικινδυνότητας αλλά ζητούσαν περαιτέρω μελέτες.
Η ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων κατατάσσεται σήμερα στα «πιθανά καρκινογόνα» της Διεθνούς Υπηρεσίας Έρευνας για τον Καρκίνο, την κατηγορία που χρησιμοποιεί ο οργανισμός όταν δεν μπορεί να αποκλειστεί πιθανή σχέση.
Η κατάταξη θα μπορούσε όμως να αλλάξει στο μέλλον καθώς συγκεντρώνονται περισσότερα δεδομένα.