Οι ψηφιακοί εξωτερικοί καθρέφτες και τα συστήματα καμερών στα σύγχρονα οχήματα προσφέρουν δυνατότητες για μεγαλύτερη ασφάλεια και άνεση, αλλά κρύβουν επίσης κινδύνους και παγίδες κόστους για την επισκευή τους.
Η γερμανική λέσχη αυτοκινήτου ADAC υπογραμμίζει ότι οι ψηφιακοί καθρέφτες, οι οποίοι προσφέρουν διευρυμένο οπτικό πεδίο, μπορούν να είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι σε οχήματα με κακή ορατότητα, όπως τα φορτηγά ή τα τροχόσπιτα.
Ωστόσο, υπάρχουν και μειονεκτήματα: Οι οθόνες που είναι τοποθετημένες στα πάνελ των θυρών είναι συχνά σε κακή θέση, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την ορατότητα.
Επιπλέον, οι επίπεδες οθόνες δυσχεραίνουν την αντίληψη του βάθους, γεγονός που καθιστά πιο περίπλοκη την εκτίμηση της απόστασης, ιδίως για τα άτομα που φορούν γυαλιά.
Ένας άλλος σημαντικός κίνδυνος είναι το υψηλό κόστος επισκευής σε περίπτωση βλάβης των ευαίσθητων συστημάτων καμερών, η οποία μπορεί να συμβεί ακόμη και σε περίπτωση μικρών συγκρούσεων στο παρκάρισμα.
Η αντικατάσταση μιας κατεστραμμένης μονάδας κάμερας μπορεί να κοστίσει αρκετές εκατοντάδες ευρώ και συχνά απαιτεί πολύωρες διαδικασίες για την ρύθμισή της από την αρχή.
Επιπλέον, τα ασφαλιστήρια συμβόλαια συνήθως δεν καλύπτουν τέτοιου είδους ζημιές.
Όλα τα παραπάνω κάνουν ξεκάθαρο ότι αυτά τα συστήματα χρειάζονται αρκετή σκέψη από τους αγοραστές οι οποίοι πρέπει να σταθμίσουν προσεκτικά κατά πόσον τα πιθανά πλεονεκτήματα δικαιολογούν τα πιθανά μειονεκτήματα και το κόστος.
Ένα test-drive είναι απαραίτητο προκειμένου να δοκιμαστούν τα συστήματα σε πραγματικές συνθήκες.
Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων θα πρέπει επίσης να αυξήσουν την ανθεκτικότητα των συστημάτων καμερών και να βελτιώσουν τις δυνατότητες επισκευής.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ