Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, σε συζήτηση στο OT Forum κατά την 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), ανακοίνωσε την ανάπτυξη ενός πρωτοποριακού συστήματος “anti-drone” θόλου τεσσάρων επιπέδων, που θα ενισχύσει σημαντικά την άμυνα της χώρας. Από τα τέσσερα επίπεδα, μόνο το ένα αποτελείται από αγορασμένα μηχανήματα, ενώ τα υπόλοιπα αναπτύσσονται σε συνεργασία με τον ΕΛΚΑΚ και την ΕΑΒ, καθιστώντας το ένα από τα πιο εξελιγμένα συστήματα παγκοσμίως.
Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Δένδιας τόνισε την ανάγκη επανεξέτασης των αμυντικών δαπανών στην Ε.Ε. και επεσήμανε τη σημασία της συνεργασίας με συμμάχους όπως η Γερμανία και οι ΗΠΑ.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, σε συζήτηση στο OT Forum κατά την 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), ανακοίνωσε σημαντικές πρωτοβουλίες και εξελίξεις για την αμυντική ικανότητα της χώρας, με έμφαση στο νέο σύστημα “anti-drone” και τη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και συμμάχους όπως η Γερμανία και οι ΗΠΑ.
Το σύστημα “anti-drone” τεσσάρων επιπέδων
Ο κ. Δένδιας ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός πρωτοποριακού “anti-drone” θόλου τεσσάρων επιπέδων, το οποίο θα ενισχύσει την αμυντική θωράκιση της χώρας απέναντι σε επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Από τα τέσσερα επίπεδα, μόνο το ένα αποτελείται από μηχανήματα που έχουν αγοραστεί, ενώ τα άλλα τρία αναπτύσσονται μέσω συνεργασίας του ΕΛΚΑΚ με την ΕΑΒ, με στόχο τη δημιουργία ενός από τα πιο εξελιγμένα συστήματα παγκοσμίως.
Θέση της Ελλάδας για τις αμυντικές δαπάνες
Ο κ. Δένδιας κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να επανεξετάσει τη στάση της απέναντι στις αμυντικές δαπάνες, τονίζοντας ότι είναι αντιφατικό να ζητά αύξηση αυτών των δαπανών και ταυτόχρονα να τις υπολογίζει στο έλλειμμα και στο χρέος. Η Ελλάδα θεωρεί ότι οι δαπάνες για την άμυνα δεν πρέπει να επιβαρύνουν τα δημοσιονομικά στοιχεία με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν άλλες δαπάνες.
Ζητήματα συμμαχίας και αμυντικής συνεργασίας
Ο υπουργός επεσήμανε τη σημασία της σταθερής συνεργασίας με συμμάχους όπως η Γερμανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες, ζητώντας από τη Γερμανία να εκφράσει σαφή θέση υπέρ του ότι τα όπλα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται εναντίον συμμάχων του ΝΑΤΟ. Η δήλωση αυτή υπογραμμίζει την ελληνική επιθυμία για ενότητα και σεβασμό των αρχών της συμμαχίας.
Επενδύσεις στην έρευνα και την καινοτομία
Η Ελλάδα επενδύει 166 εκατομμύρια ευρώ σε ερευνητικά προγράμματα με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων στον τομέα της άμυνας. Τα προγράμματα αυτά αποτελούν αποτέλεσμα της συνεργασίας της Διεύθυνσης Καινοτομίας των Ενόπλων Δυνάμεων με το ΕΛΚΑΚ, και ο κ. Δένδιας εκφράζει την πεποίθηση ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρξουν σημαντικές μεταβολές στον τομέα αυτό.
Οι δηλώσεις του Νίκου Δένδια αποδεικνύουν την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να επενδύσει στην ασφάλεια και την αμυντική ικανότητα της χώρας, ενώ παράλληλα επιδιώκει τη στήριξη και τη συνεργασία με τους ευρωπαίους εταίρους και συμμάχους της.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συνέντευξη του Νίκου Δένδια στο OT Forum στην 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), όπου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναλύει τον σχεδιασμό για τη δημιουργία ενός τεχνολογικά εξελιγμένου “anti-drone” θόλου τεσσάρων επιπέδων, καθώς και την πρόοδο της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας. Στη συνέντευξη, ο Δένδιας συζήτησε και θέματα όπως οι αμυντικές δαπάνες, η συνεργασία με την Ε.Ε., αλλά και οι μισθολογικές βελτιώσεις για τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Δείτε τη συνέντευξη εδώ: