Μια πρόσφατη μελέτη του οργανισμού εμπειρογνωμόνων Dekra και του ινστιτούτου έρευνας αγοράς Ipsos στην Γερμανία διερεύνησε το πραγματικό κόστος επισκευής των ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε σύγκριση με τους κινητήρες εσωτερικής καύσης και κατέληξε σε μερικά πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα.

Ενώ περισσότεροι από τους μισούς Γερμανούς οδηγούς πιστεύουν ότι οι επισκευές των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι ακριβότερες, η λεπτομερής ανάλυση πάνω από 200.000 αναφορών ζημιών αποκαλύπτει μια διαφοροποιημένη εικόνα.

Η ανάλυση της Dekra έδειξε ότι το κόστος επισκευής για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ελαφρώς υψηλότερο κατά μέσο όρο από ό,τι για τους κινητήρες εσωτερικής καύσης, αλλά όχι τόσο πολύ όσο συχνά θεωρείται.

Για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ηλικίας έως τριών ετών, το κόστος είναι περίπου 10 % υψηλότερο από ό,τι για μοντέλα με αντίστοιχης απόδοσης κινητήρες εσωτερικής καύσης.

Συνεπώς, οι συχνά αναφερόμενες διαφορές του 30 έως 40% που κυκλοφορούν στην αυτοκινητοβιομηχανία δεν ευσταθούν.

Αρκετοί παράγοντες συμβάλλουν στο ελαφρώς υψηλότερο κόστος επισκευής των ηλεκτρικών αυτοκινήτων:

  • Εξειδικευμένο προσωπικό: Τα συνεργεία συχνά χρεώνουν υψηλότερες ωριαίες τιμές για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, καθώς για τις επισκευές απαιτούνται εξειδικευμένες γνώσεις και πρόσθετα προσόντα.
  • Εξαρτήματα υψηλής τάσης: Γίνεται ιδιαίτερα δαπανηρό όταν επηρεάζονται εξαρτήματα υψηλής τάσης. Η βλάβη σε τέτοια εξαρτήματα μπορεί να αυξήσει σημαντικά το κόστος επισκευής.
  • Μικρότερη ηλικία οχήματος: Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι κατά μέσο όρο νεότερα και συχνά διαθέτουν περισσότερα ηλεκτρονικά συστήματα υποβοήθησης του οδηγού, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερο κόστος επισκευής ανεξάρτητα από τον τύπο κίνησης.

Πάντως, οι αναλυτές της έρευνας υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει μία σταθερή εικόνα που να αφορά όλα τα μοντέλα. Και ότι το υψηλότερο κόστος δεν προκύπτει από το γεγονός ότι είναι ηλεκτρικά αλλά από άλλους παράγοντες.

Επομένως, είναι απαραίτητη μια διαφοροποιημένη ανάλυση των επιμέρους ζημιών και των τύπων αυτοκινήτων, προκειμένου να εκτιμηθεί σωστά το πραγματικό κόστος επισκευής και η διαφορά των ηλεκτρικών από τα συμβατικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ