Το Great Sea Interconnector (GSI), το έργο που θα συνδέσει ενεργειακά το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα με την Ευρώπη, έχει λάβει υποστήριξη από πολλούς ηγέτες και φορείς, όμως η υπογραφή από την Κύπρο φαίνεται να καθυστερεί. Έχουν υπάρξει δεκάδες δηλώσεις από τις κυβερνήσεις των εμπλεκόμενων χωρών, αλλά και από διεθνείς παράγοντες που εγγυώνται τη γεωπολιτική σταθερότητα του έργου.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Ενέργειας έχουν τονίσει τη στρατηγική σημασία του GSI για την ενεργειακή ασφάλεια και τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από άλλες πηγές. Η Αμερικανίδα Πρέσβειρα στην Κύπρο και ο φιλέλληνας Αμερικανός Υφυπουργός Ενέργειας έχουν επίσης επισημάνει τη δέσμευση των ΗΠΑ στο γεωπολιτικό σκέλος του έργου, υποστηρίζοντας τη σημασία του για την ευρύτερη περιοχή.

Προσφάτως, ο Ισραηλινός Υπουργός Ενέργειας και Υποδομών, Eli Cohen, με ανάρτησή του στο Twitter, τόνισε την αδιάκοπη συνεργασία με την Κύπρο και τη μεγάλη σημασία του GSI για το Ισραήλ:

“Μίλησα με τον Υπουργό Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργο Παπαναστασίου. Τονίσαμε τη στενή σχέση μας και υπογράμμισα τη μεγάλη σημασία του ‘Great Sea Interconnector’ για το Ισραήλ. Το έργο θα συνδέσει το ηλεκτρικό μας δίκτυο με την Ευρώπη μέσω Κύπρου και Ελλάδας, ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια.”

Η στήριξη είναι ξεκάθαρη και από τις τρεις πλευρές. Πλέον, αναρωτιόμαστε: πόσοι εγγυητές χρειάζονται ακόμα για να δώσει το πράσινο φως η Κύπρος και να προχωρήσει με την υπογραφή για την υλοποίηση του έργου;

Με όλες τις εγγυήσεις που έχουν δοθεί από Ελλάδα, Ισραήλ, και ΗΠΑ, φαίνεται πως το Great Sea Interconnector δεν είναι απλώς ένα τεχνικό έργο, αλλά μια γεωπολιτική κίνηση που εξασφαλίζει την ενεργειακή αυτονομία της περιοχής.

Ο μόνος που δεν έχει εκφράσει ακόμα τη στήριξή του είναι ο Πάπας — και ποιος ξέρει, ίσως περιμένουμε κι αυτόν για να προχωρήσει επιτέλους η Κύπρος στην υπογραφή.

Του Δημήτρη Κουτσούκου





Source link

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ