Η πολυεθνική άσκηση Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων «ΩΡΙΩΝ – 24» ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024. Η άσκηση, που διοργανώνεται ετησίως από το 2018, έχει αναδειχθεί σε μία από τις σημαντικότερες διεθνείς συνεργασίες στον τομέα των ειδικών επιχειρήσεων. Στην «ΩΡΙΩΝ – 24» συμμετείχαν κορυφαία τμήματα από φίλες και σύμμαχες χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ιταλία, τα Σκοπια και η Κύπρος, ενώ η Αίγυπτος, η Αυστρία και η Πολωνία είχαν ρόλο παρατηρητών.

Θεαματική Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (DV Day)

Η κορύφωση της άσκησης πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου, κατά την Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (Distinguished Visitors Day – DV DAY). Στην ευρύτερη περιοχή της Πάχης Μεγάρων, οι συμμετέχοντες εκτέλεσαν σύνθετες επιχειρησιακές δράσεις που εντυπωσίασαν τους παρευρισκόμενους. Οι επιχειρήσεις περιλάμβαναν αεροπορικές και θαλάσσιες διεισδύσεις, άμεσες επιθετικές ενέργειες και ρίψεις φορτίων CDS από αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ανάμεσα στις δράσεις που κέρδισαν τις εντυπώσεις ήταν η διείσδυση από αέρος με άλμα Ελεύθερης Πτώσης (ΕΠ), η μη συναινετική νηοψία και οι αμφίβιες επιχειρήσεις. Ξεχώρισε επίσης η συνεργασία μεταξύ των δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων και η Τερματική Καθοδήγηση Αεροσκάφους (JTAC).

Διεθνής Συμμετοχή και Διακεκριμένοι Καλεσμένοι

Την άσκηση παρακολούθησαν υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί και πολιτικοί αξιωματούχοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ιωάννης Κεφαλογιάννης και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, καθώς και οι αρχηγοί των επιτελείων του Στρατού Ξηράς, Ναυτικού και Αεροπορίας. Από πλευράς των ξένων αντιπροσωπειών, την άσκηση παρακολούθησαν η πρέσβης της Βόρειας Μακεδονίας στην Ελλάδα και εκπρόσωποι της πρεσβείας της Ρουμανίας.

Η πολυεθνική αυτή άσκηση αναδεικνύει την ισχυρή στρατιωτική συνεργασία της Ελλάδας με χώρες του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η ετήσια διεξαγωγή της «ΩΡΙΩΝ» ενισχύει τον ρόλο της Ελλάδας ως κεντρικού στρατηγικού εταίρου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Με την ολοκλήρωση της άσκησης «ΩΡΙΩΝ – 24», οι συμμετέχουσες δυνάμεις απέδειξαν για άλλη μια φορά την ετοιμότητα, την εξειδίκευση και την αποφασιστικότητά τους για την εκτέλεση σύνθετων επιχειρήσεων σε ένα απαιτητικό διεθνές περιβάλλον.

Bίντεο με δραστηριότητες από την Άσκηση ΩΡΙΩΝ-24



Source link

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ