Δεκαεπτά πρώην συνεργάτες του αείμνηστου Ρεπουμπλικανού Προέδρου Ρόναλντ Ρίγκαν προχώρησαν σε μια κίνηση που προκάλεσε έκπληξη, υποστηρίζοντας δημόσια την Κάμαλα Χάρις για την προεδρική εκστρατεία του 2024.

Σε κοινή τους δήλωση, που δημοσιοποιήθηκε αρχικά από το CBS News, οι πρώην αξιωματούχοι ανέφεραν ότι εάν ο Ρίγκαν ζούσε σήμερα, πιθανότατα θα στήριζε το δίδυμο Χάρις-Γουόλζ, επισημαίνοντας ότι αυτή η εκλογική αναμέτρηση αφορά περισσότερο την προστασία της δημοκρατίας παρά την υποστήριξη ενός συγκεκριμένου κόμματος.

Η υποστήριξη δεκαεπτά πρώην συνεργατών του Ρόναλντ Ρίγκαν στην Κάμαλα Χάρις δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την καμπάνια του Ντόναλντ Τραμπ να την παρουσιάζει ως ακροαριστερή ριζοσπαστική υποψήφια.

Οι πρώην αυτοί αξιωματούχοι, οι οποίοι υπηρέτησαν έναν από τους πιο εμβληματικούς Ρεπουμπλικανούς προέδρους, ανέφεραν πως, εάν ζούσε ο Ρίγκαν, πιθανότατα θα στήριζε την Χάρις, τονίζοντας ότι η εκλογική μάχη του 2024 είναι μια επιλογή ανάμεσα στην ακεραιότητα και τη δημαγωγία.

Η υποστήριξή τους αποδυναμώνει το αφήγημα του Τραμπ, καθώς η Χάρις αποκτά στήριξη από συντηρητικά πρόσωπα με επιρροή, οι οποίοι την παρουσιάζουν ως υποψήφια που υπερασπίζεται τις δημοκρατικές αξίες.

Αυτή η εξέλιξη μειώνει την αξιοπιστία των χαρακτηρισμών της καμπάνιας του Τραμπ που την παρουσιάζουν ως “ακροαριστερή”, ενώ ενισχύει την εικόνα της ως μιας μετριοπαθούς επιλογής, με υποστήριξη πέρα από τα κομματικά όρια.

Η ομάδα αυτή, που περιλαμβάνει εξέχοντα στελέχη της διοίκησης του Ρίγκαν, όπως ο Ken Adelman, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ και διευθυντής ελέγχου όπλων, καθώς και ο Pete Souza, ο φωτογράφος του Λευκού Οίκου, τόνισε ότι η παρούσα εκλογή αποτελεί επιλογή “ανάμεσα στην ακεραιότητα και τη δημαγωγία”. Η δήλωση αναφέρει: «Ο Πρόεδρος Ρόναλντ Ρίγκαν είχε μιλήσει για μια “στιγμή επιλογής”. Εμείς, που εργαστήκαμε γι’ αυτόν στον Λευκό Οίκο, στην κυβέρνησή του και στις καμπάνιες του, γνωρίζουμε ότι θα στήριζε το δίδυμο Χάρις-Γουόλζ σήμερα».

Η υποστήριξη προς τη Χάρις από πρώην Ρεπουμπλικανούς αξιωματούχους δεν περιορίζεται σε αυτούς που εργάστηκαν για τον Ρίγκαν. Πάνω από 230 πρώην αξιωματούχοι από τις κυβερνήσεις των George H.W. Bush και George W. Bush έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους προς τη Χάρις, μαζί με πρώην συνεργάτες των προεδρικών υποψηφίων John McCain και Mitt Romney. Η υποστήριξη αυτή ενισχύει την προσπάθεια της Χάρις να κερδίσει τους κεντροδεξιούς και πιο μετριοπαθείς ψηφοφόρους.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η συμμετοχή του Ken Adelman, ο οποίος είχε υποστηρίξει επίσης την εκστρατεία του Barack Obama το 2008 και του Joe Biden το 2020, καθώς και τη συνεργασία του με τον B. Jay Cooper, πρώην αναπληρωτή γραμματέα τύπου της κυβέρνησης Ρίγκαν. Οι πρώην συνεργάτες δηλώνουν ότι δεν υποστηρίζουν απαραίτητα το Δημοκρατικό Κόμμα, αλλά την ίδια τη δημοκρατία, και αντιτίθενται έντονα στη ρητορική και την πολιτική κατεύθυνση του Ντόναλντ Τραμπ.

Η υποστήριξη αυτή έρχεται σε μια περίοδο που η καμπάνια της Κάμαλα Χάρις προσπαθεί να αποσπάσει ψηφοφόρους από τον Τραμπ, ειδικά στις πολιτείες-κλειδιά, όπως το Μίσιγκαν, η Πενσυλβάνια και το Ουισκόνσιν.

Παράλληλα, η Χάρις έχει αποκτήσει ένα μικρό πλεονέκτημα στους μετριοπαθείς ψηφοφόρους, καθώς, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, οι υποστηρικτές της Τραμπ και της Χάρις έχουν σχεδόν ομοιόμορφη υποστήριξη από τα δικά τους κόμματα, με μια μικρή ομάδα μετριοπαθών να μην έχει ακόμη αποφασίσει.

Αξιοσημείωτη είναι η δήλωση των συνεργατών του Ρίγκαν: «Η επιλογή ανάμεσα στην αλήθεια και τα ψέματα απαιτεί υποστήριξη του διδύμου Χάρις-Γουόλζ. Η επιλογή ανάμεσα στην ελευθερία και την καταπίεση των ελευθεριών σημαίνει υποστήριξη του διδύμου Χάρις-Γουόλζ. Η επιλογή ανάμεσα στην υπηρεσία των πολλών ή των λίγων μας οδηγεί να στηρίξουμε τη Χάρις και τον Γουόλζ»​

Διαβάστε την επιστολή

του Δημήτρη Κουτσούκου



Source link

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ