Με την απόφαση της Γερμανίας να εφαρμόσει τροχιοδεικτικούς ελέγχους στα χερσαία της σύνορα να μετρά ήδη ένα 24ωρο, στην Αθήνα παρακολουθούν την εξέλιξη των πραγμάτων. Και αυτό γιατί το μέτρο μοιάζει ήδη λιγότερο «αποτελεσματικό» από όσο είχε περιγραφεί εξ αρχής, με δεδομένη την προσπάθεια του Καγκελαρίου Σολτς να ισορροπήσει μεταξύ του μηνύματος σκλήρυνσης της γερμανικής μεταναστευτικής πολιτικής και των σχέσεων με τις γειτονικές χώρες.

Η ελληνική κυβέρνηση από χθες έχει στείλει με σαφήνεια το μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψει να γίνει «σάκος του μποξ», όπως το έθεσε ο Παύλος Μαρινάκης (ΑΝΤ1), ενώ και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, υποδεχόμενος τον Γάλλο ομόλογο του κ. Σεζουρνέ, τόνισε ότι είναι αναγκαίος ο δίκαιος καταμερισμός των βαρών.
Το πρώτο τετ-α-τετ με Γερμανό αξιωματούχο, όμως, το είχε χθες το βράδυ στο Βερολίνο ο υπουργός Μετανάστευσης Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής Μάνο Λογοθέτη συνάντησε για πάνω από δύο ώρες σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης τον υφυπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας Μπερντ Κρέσερ.
Το κλίμα, παρά τις ρητορικές εξάρσεις των τελευταίων ημερών, ήταν μάλλον καλό, με τον κ. Παναγιωτόπουλο να κομίζει το μήνυμα ότι δεν νοούνται ad hoc λογικές στη διαχείριση του μεταναστευτικού και προέχει η εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο που «κλείδωσε» μόλις προ ολίγων μηνών, με τον συμβιβασμό της Γερμανίας με την Ιταλία.

Ομοίως και η Ιταλία κινείται στη λογική της σκλήρυνσης της στάσης της, με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Μελόνι να εξηγεί χθες κατά τις κοινές δηλώσεις της με τον Βρετανό πρωθυπουργό Στάρμερ ότι ποντάρει πολλά στην επεξεργασία αιτημάτων ασύλου σε δομή της Αλβανίας, εκτός ιταλικής επικράτειας. Σημειωτέον, η κυρία Μελόνι και ο κ. Μητσοτάκης θα συμπέσουν την άλλη εβδομάδα, σε εκδήλωση του Atlantic Council στη Νέα Υόρκη.



Source link

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ