Η χρηματοδότηση φαίνεται να έχει εξασφαλιστεί και τα έργα ανάπλασης, στις πλατείες που θα φιλοξενήσουν 7 νέους σταθμούς της Γραμμής 4 του Μετρό, βρίσκονται στην αφετηρία. Η συνολική επιλέξιμη δαπάνη σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την ένταξη της πράξης στο ΤΠΑ 2021-2025 ανέρχεται σε 928.346 ευρώ.

Η Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα έργα που κατασκευάζονται αυτή την περίοδο στην χώρα, ενώ η ολοκλήρωσή του επηρεάζει άμεσα τη ζωή των κατοίκων της πρωτεύουσας, αλλά και το έντονους καθημερινούς ρυθμούς της.

Το υπό κατασκευή τμήμα Α΄ της Γραμμής 4 του Μετρό έχει μήκος περίπου 13 χιλιόμετρα περιλαμβάνει 15 υπόγειους σταθμούς (Άλσος Βεΐκου, Γαλάτσι, Ελικώνος, Κυψέλη, Δικαστήρια, Αλεξάνδρας, Εξάρχεια, Ακαδημία, Κολωνάκι, Ευαγγελισμός, Καισαριανή, Πανεπιστημιούπολη, Ιλίσια, Ζωγράφου και Γουδή) και προβλέπεται να εξυπηρετεί τουλάχιστον 341.000 επιβάτες ημερησίως για το έτος 2030.



Η Ανάπλαση Χώρων Α.Ε. έχει πραγματοποιήσει ανοιχτούς διαγωνισμούς ιδεών για επτά από τους δεκαπέντε σταθμούς και συγκεκριμένα για τους; Ακαδημία, Αλεξάνδρας, Δικαστήρια, Εξάρχεια, Ευαγγελισμός, Κολωνάκι και Κυψέλη οι οποίοι βρίσκονται εντός των ορίων του Δήμου Αθηναίων.

Αντικείμενο των διαγωνισμών είναι η ανάπλαση και τελική διαμόρφωση των κοινόχρηστων χώρων και της ευρύτερης περιοχής που θα εγκατασταθούν οι σταθμοί. Η μελέτη που θα υλοποιηθεί θα πρέπει, με βάση τις σύγχρονες απαιτήσεις της τέχνης και της επιστήμης καθώς και τις αρχές του βιοκλιματικού – περιβαλλοντικού σχεδιασμού, να αποτελεί μια αρχιτεκτονική προσέγγιση που θα εξασφαλίζει λειτουργικότητα, αισθητική ποιότητα και κατασκευαστική αρτιότητα για την αναβάθμιση του αστικού κοινόχρηστου χώρου του σταθμού αλλά και του ευρύτερου περιβάλλοντος χώρου, σε συσχετισμό με ενδεχόμενες διαπλατύνσεις πεζοδρομίων, πεζοδρομήσεις οδών και άλλες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη ζώνη επιρροής του σταθμού.



Ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δοθεί τόσο στη χρήση φιλικών προς το περιβάλλον υλικών και τεχνικών, προκειμένου το αποτέλεσμα της πρότασης να συμβάλλει στην περαιτέρω ενίσχυση της περιβαλλοντικής προστασίας, όσο και στην προσβασιμότητα ατόμων με αναπηρία, αποσκοπώντας στη δημιουργία ενός ευχάριστου, ασφαλούς και προσβάσιμου από όλους δημόσιου χώρου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ