Για τις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν τα αδέσποτα σκυλιά της Χίου, έκαναν καταγγελία δύο φιλοζωικές οργανώσεις κατά του δήμου του νησιού.

Ο ασκός του Αιόλου για τα αδέσποτα σκυλιά της Χίου άνοιξε όταν εθελοντές του Φιλοζωικού Συλλόγου Χίου και της Κιβωτού του Θοδωρή, έκαναν αυτοψία στις 7 Σεπτεμβρίου σε χώρο που πληροφορήθηκαν πως ζούσαν 11 σκυλιά σε τραγικές συνθήκες.

Φτάνοντας στο αγρόκτημα κοντά στην περιοχή Καρυές, φαίνεται πως εντόπισαν σκύλους δεμένους με αλυσίδες μικρότερες του ενός μέτρου και μη στειρωμένοι.

Μέσα σε ξύλινο μπαούλο βρήκαν κλεισμένα μία μάνα σκύλα μαζί με τα κουταβάκια της ενώ σε μία πέτρινη αποθήκη βρήκαν κουτάβια από άλλες γέννες.

Και στις τρεις περιπτώσεις τα σκυλιά ήταν περιτριγυρισμένα από τα περιττώματά τους, χωρίς νερό και χωρίς φως.

Σε ανάρτηση που έκανε στα social media ο Φιλοζωικός Σύλλογος Χίου ζήτησε:

  • την εύρεση και την παραδειγματική τιμωρία του υπευθύνου μιας και ο αντιδήμαρχος αρνείται ότι είχε γνώση της κατάστασης.
  • τη δημιουργία χώρου προσωρινής παραμονής των ζώων που δεν γίνεται να επανατοποθετηθούν στο δρόμο (κουτάβια, γέρικα).
  • την αίτηση για παράταση της δημιουργίας του χώρου προσωρινής παραμονής (καταφυγίου) μιας και η προθεσμία λήγει στο τέλος Δεκέμβρη. Αν δε γίνει η αίτηση ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΧΑΝΟΝΤΑΙ και το καταφύγιο στη Χίο δε θα δημιουργηθεί ποτέ.

 

«Τα έκλεισε σε μπαούλο για να τα προστατεύσει»

Ο δήμαρχος Χίου Γιάννης Μαλαφής και ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Χριστάκης, ακριβώς την επόμενη ημέρα έδωσαν συνέντευξη όπου μεταξύ άλλων σχολίασαν και τις καταγγελίες των φιλοζωικών σωματείων.

«Aπολογούμαι για την αγνοία μου. Μόλις ενημερώθηκα, τα ζώα πήγαν σε ασφαλή χώρο και λυπάμαι πολύ για τις εικόνες που κυκλοφόρησαν. Όσες φορές είχε επισκεφθεί υπάλληλος του Δήμου το χώρο, δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα», είπε ο αντιδήμαρχος.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Χίου ξεκαθάρισε πως το συγκεκριμένο αγρόκτημα είναι ένας προσωρινός χώρος φιλοξενίας από ιδιώτη που έχει εργασιακή σχέση με τον Δήμο Χίου.

«Δεν υπάρχει καμία κακοποίηση ζώου, ο εθελοντής που τα φιλοξενούσε έκρινε ότι πρέπει να τα βάλει σε ξύλινες κατασκευές για να τα προστατέψει από ένα κοπάδι που ενοχλούταν», είπε.

«Η Κτηνιατρική Υπηρεσία βεβαίωσε ότι κανένα από τα συγκεκριμένα ζώα δεν είχε αφυδάτωση ή έλλειψη τροφής και ότι βρίσκονταν σε καλή κατάσταση χωρίς ίχνος κακοποίησης», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Γιάννης Μαλαφής τόνισε πως μέσα στους επόμενους μήνες το νέο καταφύγιο για τα αδέσποτα ζώα θα έχει ολοκληρωθεί.

Ο Φιλοζωικός σύλλογος της Χίου λίγες ημέρες μετά την συνέντευξη αποκάλυψε πως ο Δήμος τους έκανε παράπονα για τις καταγγελίες καθώς εταιρείες και οι εν δυνάμει χορηγοί του ξεκινήσαν «ενοχλητικές ερωτήσεις».

Σύμφωνα με τους ίδιους, ο δήμαρχος αρνήθηκε επίσης να απομακρύνει τον συνεργάτη του που έκλεισε μέσα στο μπαούλο και έδεσε τα σκυλιά.

Η νέα ανάρτηση του Φιλοζωικού Συλλόγου

Ο Φιλοζωικός Σύλλογος σε νέα ανάρτηση στα social media, απέμεινε στις θέσεις του λέγοντας πως τόσο ο δήμαρχος όσο και ο αντιδήμαρχος λένε ψέματα για την αντιμετώπιση των αδέσποτων σκυλιών και ξεκαθάρισε πως μέσα στις επόμενες ημέρες θα καταθέσουν μήνυση για παράβαση του καθήκοντος σχετικά με την ανέγερση του καταφυγίου.

Αναλυτικά η ανάρτηση:

«Παρακαλούμε όσους νοιάζονται πραγματικά για τα ζώα και για την επιβίωσή τους στο νησί, να αφιερώσουν 5 λεπτά για να διαβάσουν το παρακάτω κείμενο:

Ο δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος έδωσαν συνέντευξη στις 10-09-2024 με την οποία απέδειξαν αφενός πόσο καλοί πολιτικοί είναι αφού χειρίζονται το ψέμα με περίσσεια μαεστρία αφετέρου ότι χειρίζονται τα τοπικά μέσα για να καλύψουν τις πομπές τους.

Ο κύριος Χριστάκης ανέφερε τα εξής:

«Αυτά που είδατε δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα»

Όλο το υλικό που ανεβάσαμε είναι αληθινό και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί προϊόν μοντάζ. Τραβήχτηκε από συγκεκριμένους εθελοντές των δύο σωματείων που ήταν παρόντες, οι οποίοι έχουν δώσει τα στοιχεία τους, μαζί με το υλικό, στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χίου. Πέραν των ως άνω εθελοντών, μάρτυρες της κατάστασης που παρουσιάζουν οι φωτογραφίες και βίντεο είναι οι δύο αστυνομικοί που κλήθηκαν να προσέλθουν στο κολαστήριο μέσω του 100 και επιπλέον δύο πολίτες που προσέτρεξαν στο σημείο για να δώσουν νερό στα ζώα.

«Τα ζώα έχουν ανάγκες όλο το 24ωρο»

Οι πολίτες της Χίου γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει 24ωρη κάλυψη από πλευράς Δήμου για τα ζώα και τις ανάγκες τους. Για τον λόγο αυτόν, απευθύνονται στα δύο φιλοζωικά σωματεία. Λαμβάνουμε πλήθος μηνυμάτων με παράπονα και απαξίωση από πολίτες κατά του Δήμου και του αντιδημάρχου, επειδή δεν υπάρχει αριθμός για να καλέσουν ανά πάσα στιγμή. Ο ίδιος ο αντιδήμαρχος έχει δηλώσει σε εμάς ότι επιθυμεί να δέχεται τηλεφωνήματα για τραυματισμένα ή παρατημένα ζώα μόνο καθημερινές και κατά τη διάρκεια του ωραρίου εργασίας. Σχετικά με την οικονομική κάλυψη περιστατικών που χρήζουν κτηνιατρική περίθαλψη, ο Δήμος έχει δηλώσει ότι πρέπει να ενημερώνεται πρώτα για τα περιστατικά, ώστε να επιλέγει ποια θα εγκρίνει να πληρώσει.

«Ο καθένας έχει διαφορετικό τρόπο αντίληψης στο πως έχει τα ζώα του και τα φυλάει».

Ο Ν. 4830/2021 περιλαμβάνει δύο άρθρα που ορίζουν επακριβώς πώς ΟΦΕΙΛΟΥΝ οι άνθρωποι να μεταχειρίζονται τα ζώα, οικόσιτα και αδέσποτα. Παραπέμπουμε στα άρθρα 2 και 10 που περιέχουν τους ορισμούς της ευζωίας και των 5 ελευθεριών που επιβάλλεται να απολαμβάνει κάθε ζώο, όπως και τις ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ των ελληνικών δήμων για την διαχείριση των αδέσποτων, μια εκ των οποίων είναι η διατήρηση καταφυγίου. Στο άρθρο 29 του ίδιου νόμου παρατίθενται αναλυτικά όλες οι προδιαγραφές που πρέπει να πληροί ένα καταφύγιο. Ο χώρος στον οποίο βρέθηκαν τα 11 ζώα και αποτυπώνεται στο υλικό που προσκομίσαμε δεν πληρούσε ούτε μία από τις εν λόγω προδιαγραφές.

Συνεπώς, οι συνθήκες διαβίωσης των ζώων δεν εναπόκεινται στην αντιληπτική ικανότητα των εκάστοτε κηδεμόνων.

«Έχουμε εγκαταστάσεις που δεν είναι οι καλύτερες».

Η δήλωση αποτελεί παραδοχή ότι ο Δήμος υποβάλλει τα αδέσποτα σε συνθήκες διαβίωσης που “δεν είναι οι καλύτερες”, παρόλο που ΕΧΕΙ ΕΚ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ να παρέχει εγκαταστάσεις φιλοξενίας με τις συγκεκριμένες προδιαγραφές που ορίζονται στον Ν. 4830/2021. Συνεπώς, ο αντιδήμαρχος παραδέχεται ότι ο Δήμος παραβιάζει τον νόμο.

«Θέλουμε το καταφύγιο για να μην έχουμε παρόμοια φαινόμενα».

Οι φήμες που ακούγονται είναι ότι ο αντιδήμαρχος δεν επιθυμεί την ανέγερση του καταφυγίου. Σήμερα δηλώνει ότι το επιθυμεί. Παρ’ όλα αυτά η ανέγερση παραμένει στο μηδέν. Ο δήμαρχος δήλωσε ενώπιον τριών εθελοντών των σωματείων και του δικηγόρου τους ότι η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο έκδοσης της πολεοδομικής άδειας, αλλά δεν προσκόμισε ποτέ καμία απόδειξη για αυτό παρόλο που του ζητήθηκε. Το καταφύγιο δεν υπάρχει και αυτή ακριβώς η απουσία του αποδεικνύει ότι ο δήμος όχι μόνο δεν επιθυμεί αλλά αδιαφορεί πλήρως για την ανέγερσή του. Διαφορετικά, αυτή θα είχε ήδη ξεκινήσει.

Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη δήλωση αποδεικνύει πως τα φαινόμενα κακοποίησης που παρουσιάζει το κοινοποιηθέν υλικό θα σταματήσουν ΜΟΝΟ μετά την ανέγερση καταφυγίου, συνεπώς μέχρι τότε θα εξακολουθήσει η κακοποιητική τακτική του Δήμου, καθώς σημασία έχει να εξαφανιστούν τα αδέσποτα από το οπτικό πεδίο των πολιτών και όχι η ευζωία τους.

«Μόλις το έμαθα έδωσα εντολή για μεταφορά των ζώων».

Πρέπει να διευκρινιστεί πού μεταφέρθηκαν τα ζώα που δεν κατέληξαν σε φιλοξενίες εθελοντών μέσω των σωματείων, καθώς η τύχη τους αγνοείται μέχρι σήμερα. Η εξαφάνισή τους εξυπηρετεί τον Δήμο ως προς την συγκάλυψη των κακοποιητικών του ενεργειών, καθώς τα ζώα αυτά αποτελούν στην κυριολεξία πειστήρια του εγκλήματος. Επιπλέον, εκφράζουμε την ανησυχία μας για τον χώρο όπου βρίσκονται σήμερα τα σκυλιά, καθώς εάν ήταν καλύτερος, θα είχαν τοποθετηθεί εξαρχής εκεί. Ο αντιδήμαρχος πρέπει να διευκρινίσει πώς ενημερώθηκε για το κολαστήριο όπου βρίσκονταν οι σκύλοι, καθώς δεν ενημερώθηκε από τους εθελοντές των σωματείων.

Όσον αφορά στον Δήμαρχο:

«Οι περισυλλογές γίνονται όλο το 24ωρο».

Παντελώς αναληθής δήλωση, που μπορούν να βεβαιώσουν όλοι οι κτηνίατροι του νησιού και πολίτες που βρίσκουν σχετική ανταπόκριση μόνο στα φιλοζωικά σωματεία. Εξάλλου, όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, δεν υφίσταται τηλεφωνικό κέντρο του δήμου για 24ωρη κάλυψη. Εάν υφίσταται, ο δήμαρχος πρέπει να το κοινοποιήσει άμεσα για να “μας κλείσει και το στόμα”.

«Δεν υπήρχε καμία κακοποίηση κανενός ζώου».

Στο υλικό φαίνονται μία σκύλα με κουτάβια σε μπαούλο και δύο σκύλοι δεμένοι με 1.5 μέτρο αλυσίδα. Βάσει του Ν. 4830/2021 η αλυσόδεση ζώου επιτρέπεται μέχρι 2 ώρες την ημέρα, διαφορετικά πρόκειται για κακοποίηση. Οι εθελοντές βρίσκονταν στο σημείο για πάνω από δύο ώρες, καθώς χρειάστηκαν χρόνο για να μπουν στον χώρο, να τραβήξουν το υλικό, να αναμείνουν την άφιξη του περιπολικού και την διενέργεια αυτοψίας από τους αστυνομικούς. Συνεπώς, η κατάσταση διαβίωσης των σκύλων αποτελεί ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ με το γράμμα του νόμου. Η προσωπική άποψη του δημάρχου σχετικά με τις συγκεκριμένες συνθήκες διαβίωσης των ζώων δείχνουν ότι δεν διακατέχεται από κανένα απολύτως φιλοζωικό συναίσθημα.

«Την κακοποίηση την αποφασίζουν οι κτηνιατρικές υπηρεσίες».

Η κακοποίηση των ζώων ορίζεται στον Ν. 4830/2021 ως η παραβίαση τουλάχιστον μίας εκ των 5 ελευθεριών που πρέπει να απολαμβάνουν. Εφόσον παραβιάζεται έστω μία εξ αυτών, τεκμαίρεται αμάχητα ότι ένα ζώο κακοποιείται. Οι κτηνίατροι (δημόσιοι και ιδιώτες) μπορούν βάσει των γνώσεων τους να πιστοποιήσουν εάν ένα ζώο κακοποιείται, αλλά ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΑΠΟΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΑΥΤΟΙ ΕΑΝ ΙΣΧΥΕΙ ΝΟΜΙΚΑ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ. Βάσει του Ν. 4830/2021, οι εισαγγελικές, δικαστικές, όπως και οι αστυνομικές αρχές κρίνουν εάν ένα ζώο κακοποιείται.

«Τα κουτάβια ήταν την Πέμπτη το πρωί στην πλατεία στη γιορτή υιοθεσίας».

Η δήλωση αυτή αποτελεί ξεκάθαρη παραδοχή του δημάρχου ότι τα κουτάβια αυτά βρίσκονταν τουλάχιστον από την Πέμπτη στην κατοχή του Δήμου και ότι εμφανίστηκαν στην εκδήλωση που οργάνωσε με δική του μέριμνα. Συνεπώς, με την μέριμνα του Δήμου μεταφέρθηκαν στη συνέχεια στο κολαστήριο που τα βρήκαν οι εθελοντές.

«Τα ζώα εξετάστηκαν από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες και είναι υγιή».

Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες στις οποίες αναφέρεται ο δήμαρχος είναι η Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας, Κτηνιατρικής και Αλιείας και διευθύνεται από τον κύριο Ισίδωρο Αμέντα. Καταρχάς, ο δήμαρχος πρέπει να ενημερωθεί για τις πρόσφατες αλλαγές του νόμου, τις οποίες προφανώς αγνοεί. Βάσει αυτών η ως άνω διεύθυνση εξετάζει ΜΟΝΟ παραγωγικά ζώα και απαγορεύεται ρητώς να ασχοληθεί με ζώα συντροφιάς. Για τον λόγο αυτό, μάλιστα, οι εγκαταστάσεις της δεν διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό. Για την ακρίβεια δεν διαθέτουν καν νυστέρι. Επικοινωνήσαμε με τον κύριο Αμέντα και μας διαβεβαίωσε ρητώς αφενός ότι η διεύθυνσή του δεν εξετάζει ζώα συντροφιάς αφετέρου ότι ΠΟΤΕ δεν εξετάσε κάποια τα συγκεκριμένα 11 ζώα από το Σάββατο 07-09-2024 μέχρι και σήμερα.

«Προσωπικές εμπάθειες, προσωπικά του καθενός»

Η σαθρότητα των επιχειρημάτων του δημάρχου φτάνει στο αποκορύφωμά της με το συγκεκριμένο σχόλιο. Υποστηρίζει ότι και τα δύο σωματεία της Χίου προώθουμε το ζήτημα της κακοποίησης των σκύλων με σκοπό την εκδίκηση κατά συγκεκριμένων προσώπων που δήθεν αντιπαθούμε. Στη συνάντηση μεταξύ αυτού, των τριών μελών των σωματείων και του δικηγόρου τους επέμενε ότι όλη η φασαρία γίνεται επειδή διακατεχόμαστε από εμπάθεια κατά του υπαλλήλου της περισυλλογής. Να τονίσουμε ότι οι τρεις από τέσσερις παρόντες δεν γνωρίζουν προσωπικά τον συγκεκριμένο υπάλληλο και μάλιστα δύο απ’ αυτούς δεν έχουν δει καν την όψη του. Συνεπώς, τα σχόλια περί εμπάθειες δεν έχουν κανένα απολύτως ουσιαστικό περιεχόμενο.

Επιπλέον των ανωτέρω, να σημειωθεί ότι:

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ότι εντός των επόμενων ημερών θα καταθέσουμε μήνυση κατά του ίδιου του δημάρχου και του αντιδημάρχου για το ποινικό αδίκημα της παράβασης καθήκοντος και συγκεκριμένα της υποχρέωσής τους να ανεγείρουν καταφύγιο για τα αδέσποτα όπως επιβάλλει ο Ν. 4830/2021, καθώς έτσι βλάπτουν τους πολίτες της Χίου».

 

To άρθρο Εθελοντές καταγγέλλουν τον δήμο της Χίου για κακοποίηση των αδέσποτων ζώων – Βρέθηκαν κουτάβια δεμένα και κλεισμένα σε μπαούλα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ