Μετά την ελληνοτουρκική κρίση του 2021 με το Ορούτς Ρέις, οι Έλληνες αξιωματικοί δημιούργησαν μια περιεκτική μελέτη που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων. Η μελέτη περιλαμβάνει τρία σχέδια για την ενίσχυση της ελληνικής αεράμυνας, με το πιο ακριβό να ξεπερνά τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ και το πιο οικονομικό, που δεν ξεπερνά τα 2 δισεκατομμύρια, να βασίζεται στην αναβάθμιση υπαρχόντων συστημάτων.

Σε πρόσφατη συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, ο Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι η Ελλάδα σχεδιάζει τη δημιουργία ενός αντιαεροπορικού – αντίdrone συστήματος, παρόμοιου με το ισραηλινό Iron Dome.
Αλλα δε θα είναι το ίδιο σύστημα με των Ισραηλινών. Αυτό, το οποίο θα επεκταθεί από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη, θα ενσωματώνει παρεμβολές για την απώλεια ελέγχου UAVs και θα συνδέεται με τα αντιαεροπορικά όπλα των ενόπλων δυνάμεων για ενδεχόμενη κατάρριψη των απειλών (Hard Kill).

Το συγκεκριμένο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας θα έχει δύο βασικές εκδόσεις για ευελιξία στην τοποθέτηση και χρήση. Η πρώτη, η «εποχούμενη» έκδοση, θα είναι φορητή και θα μπορεί να τοποθετηθεί σε οχήματα, αεροσκάφη, ή πλοία, προσφέροντας κάλυψη σε μεγάλες περιοχές και κρίσιμες υποδομές.

Η δεύτερη, η «σταθερή» έκδοση, θα αντιμετωπίζει κυρίως μικρά και μεσαίου μεγέθους drones και θα στοχεύει στην αναγνώριση και την ταυτοποίηση των απειλών. Το σύστημα αυτό ενσωματώνει τεχνολογία για τον εντοπισμό και την έγκαιρη ειδοποίηση επικείμενων απειλών, παρόμοια με αυτή του ισραηλινού Iron Dome. Η ενσωμάτωση των ελληνικών συστημάτων με το Εθνικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων (ΕΚΑΕ) θα επιτρέπει την αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ των αντιαεροπορικών όπλων και των μέσων παρεμβολής, ενισχύοντας τις δυνατότητες κατάρριψης εχθρικών στόχων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ