Με κομμένη την ανάσα η διεθνής κοινότητα έχει στραμμένα τα βλέμματα της στον πόλεμο της Ουκρανίας και στο μέτωπο μεταξύ των Ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων με τη λιβανική Χεζμπολάχ. Η κατάσταση και στα δύο μέτωπα είναι έκρυθμη ενώ τίποτα δεν δείχνει ότι μπορεί να υπάρξει εκεχειρία και τελικά ειρήνη.

Για τον διεθνολόγο, Θρασύβουλο Ευτυχίδη είναι ξεκάθαρο ότι όσον αφορά το μέτωπο Ισραήλ- Χεζμπολάχ «βρισκόμαστε μπροστά σε μια κλιμάκωση» και εκτιμά ότι «θα αποφευχθεί η χερσαία επιχείρηση γιατί αυτό θα έχει τεράστιες απώλειες και για τον ισραηλινό στρατό».

«Υπάρχει πίεση για εκεχειρία και υπάρχει και προς το παρόν μια σοβαρή στάση από το Ιράν. Οπότε ίσως να περιμένουμε μέσα στις επόμενες ημέρες μια καταρχήν αποκλιμάκωση η οποία βέβαια θα οφείλεται και στο γεγονός ότι ο Νετανιάχου (σ.σ. πρωθυπουργός του Ισραήλ) βρίσκεται στη Νέα Υόρκη και αργότερα, αν και κανένας δεν μπορεί να είναι στο μυαλό του Νετανιάχου, ίσως να έρθει μια νέα κλιμάκωση» τόνισε στο thestival.gr ο κ. Ευτυχίδης προσθέτοντας ότι ο στόχος του Ισραήλ είναι να αποκόψει τις δύο περιοχές (σ.σ. Παλαιστίνη, Λίβανος) και να διασφαλίσει ότι δεν θα έχει πόλεμο σε δύο μέτωπα «εξουδετερώνοντας της μία από τις δύο» και ότι «ίσως με τη δημιουργία μιας νεκρής ζώνης την επιστροφή των εποίκων που τους μετακόμισε».

Και στο άλλο μέτωπο όμως της Ρωσίας με την Ουκρανία η κατάσταση δεν είναι καλύτερη και για τον κ. Ευτυχίδη «είναι ακόμα χειρότερα» καθώς υπάρχει «μόνιμη πίεση από την Ουκρανία να τους δοθεί άδεια για να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς βαθιά στο εσωτερικό της Ρωσίας».

Η Ουκρανία όπως ανέφερε έχει καταφέρει παρά τις μεγάλες απώλειες να κρατήσει ένα κομμάτι στο Κουρσκ και από την άλλη υπάρχει η προώθηση των Ρώσων στα δυτικά του Ντονέσκ. «Όλα αυτά δημιουργούν ένα τοπία εξαιρετικά δύσκολο ενώ υπάρχουν προτάσεις για ειρήνη οι οποίες όμως δεν θα απαντηθούν εφόσον η μία από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές δεν συμμετέχει στην διαμόρφωση τους» ανέφερε ο κ. Ευτυχίδης.

Άρχισαν ήδη οι ροές προσφύγων
Στα δύο μέτωπα της φωτιάς οι κάτοικοι είναι αυτοί που πληρώνουν βαρύ φόρο αίματος ενώ δεκάδες χιλιάδες έχουν εκτοπιστεί από τις περιοχές και τα σπίτια τους ενώ το νέο μέτωπο στο Λίβανο αναμένεται να προκαλέσει νέο κύμα προσφύγων.

«Ήδη υπάρχουν νέα προσφυγικά κύματα που έχουν κατεύθυνση την χώρα μας από τον Λίβανο. Υπάρχει το μόνιμο αγκάθι των θαλασσίων συνόρων τα οποία δεν μπορούν να ελεγχθούν και μάλιστα το τελευταίο διάστημα έχουμε αυξημένες μεταναστευτικές ροές», τόνισε ο κ. Ευτυχίδης ενώ σχολιάζοντας την στάση της Γερμανίας να επιβάλει αυστηρούς ελέγχους στα σύνορα της «δεν διευκολύνει ούτε εμάς, οπότε θα πρέπει να αναμένουμε και να προετοιμαζόμαστε για μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα».

Την αύξηση των μεταναστευτικών ροών δια της θαλάσσης επιβεβαιώνει στο thestival.gr και η Επίτιμος Γενικός Επιθεωρητής Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων και Αντιστρατηγός ε.α. της ΕΛ.ΑΣ. Ζαχαρούλα Τσιριγώτη επισημαίνοντας όμως ότι πλέον μεταναστευτικές ροές έχουμε και σε μικρά νησιά.

«Έχουν αυξηθεί οι ροές στη νότια Κρήτη και την Γαύδο και μάλιστα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου επανέφερε το θέμα κατασκευής Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στην Κρήτη αλλά ταυτόχρονα βλέπουμε και ροές και σε μικρά νησιά που έως τώρα δεν είχαν και μάλιστα καθημερινές ροές» τόνισε και πρόσθεσε ότι τα νησιά αυτά είναι «η Λήμνος, η Ικαρία, η Τήλος, η Σύμη, οι Οινούσες, το Φαρμακονήσι, η Αστυπάλαια».

Περαιτέρω δε, η κ. Τσιριγώτη ανέφερε ότι τους τελευταίους δύο μήνες, κατά μέσο όρο καθημερινά οι ροές μέσω των θαλασσίων συνόρων αγγίζουν τα 350-400 άτομα.

«Το θέμα είναι ότι παρόλο που Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από μερικούς μήνες με κλιμάκιο υπουργών μεταξύ αυτών και ο Έλληνας πρωθυπουργός είχαν πάει στην Αίγυπτο για να την ενισχύσουν οικονομικά ώστε να σταματήσουν οι ροές βλέπουμε ότι από την Αίγυπτο πάνε στη Λιβυή κι από εκεί έρχονται με βάρκες στην Γαύδο και τη νότια Κρήτη. Αυτό σε συνδυασμό με το νέο σύμφωνο μετανάστευσης κι ασύλου θα κάνει την χώρα μας να ασφυκτιά από μετανάστες και πρόσφυγες. Αυτό είναι δεδομένο» τόνισε και πρόσθεσε ότι «ήδη έρχονται ροές από τον Λίβανο».



Source link

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ