Στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε τη δέσμευση της Ελλάδας στις αρχές του διαλόγου, της διπλωματίας και της δημοκρατίας, καθώς η χώρα ετοιμάζεται να αναλάβει θέση κράτους-μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά την περίοδο 2025-2026.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να προωθηθεί μεταρρύθμιση του Συμβουλίου, αναφέρθηκε στις βελτιωμένες σχέσεις με την γείτονα Τουρκία, επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδος στην Ουκρανία, υποστήριξε το δικαίωμα του Ισραήλ στη νόμιμη άμυνα, αλλά ταυτόχρονα κάλεσε να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας. Ακόμη, επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της Αθήνας για την επίλυση του Κυπριακού μέσω της λύσης της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η μόνη διαφορά που αναγνωρίζει η Αθήνα έναντι της Άγκυρας, είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, λέγοντας στο σημείο αυτό ότι υπάρχει «παράθυρο ευκαιρίας» για την επίλυση του προβλήματος αυτού με την Τουρκία. Παράλληλα, έστειλε μήνυμα στα Σκόπια να σεβαστούν τη Συμφωνία των Πρεσπών, τάχθηκε υπέρ της εκεχειρίας των 21 ημερών ανάμεσα σε Ισραήλ και Χεζμπολάχ, ενώ ζήτησε να υπάρξει παγκόσμια συμφωνία για τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης και των social media, με γνώμονα την προστασία της ψυχικής υγείας των παιδιών.
Συμμετοχή της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας
«Στο Συμβούλιο Ασφαλείας, η Ελλάδα θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να λειτουργήσει ως σταθεροποιητικός παράγοντας. Αυτό το έργο ξεκινά άμεσα, από την άμεση γειτονιά μας. Εξάλλου, ως πύλη προς την Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, η Ελλάδα βρίσκεται 900 μίλια μακριά τόσο από τη Γάζα όσο και από την Ουκρανία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κ. Μητσοτάκης.
Ελληνοτουρκικές σχέσεις
«Κατά το τελευταίο έτος, έχω συναντηθεί με τον πρόεδρο (σ.σ. της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν έξι φορές, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης συνάντησής μας στο περιθώριο αυτής της Γενικής Συνέλευσης, πριν από δύο ημέρες. Τον περασμένο Δεκέμβριο, υπογράψαμε τη Διακήρυξη των Αθηνών, ένα έγγραφο όπου αποτυπώνεται η πρόθεσή μας να επιλύσουμε τις διαφορές μας σύμφωνα με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας.