Το ιρανικό κοινοβούλιο φαίνεται αποφασισμένο να ενοποιήσει τις τρομοκρατικές οργανώσεις που στηρίζει εδώ και χρόνια, δημιουργώντας έναν επίσημο στρατιωτικό συνασπισμό. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Τασνίμ, το νομοσχέδιο που πρόκειται να συζητηθεί στο κοινοβούλιο προβλέπει τη δημιουργία κοινής στρατιωτικής διοίκησης μεταξύ του Ιράν και των συμμάχων του, όπως η Χεζμπολάχ, η Χαμάς, οι Ανσάρ Αλλάχ στην Υεμένη, και άλλες ένοπλες ομάδες στη Συρία και το Ιράκ.

Το νομοσχέδιο αυτό προτείνει την επίσημη συνεργασία αυτών των οργανώσεων σε στρατιωτικό, πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, ειδικά σε περίπτωση επίθεσης από το Ισραήλ ή τις ΗΠΑ. Πιο συγκεκριμένα, όλες οι συμμετέχουσες τρομοκρατικές ομάδες και οι χώρες που τις στηρίζουν θα πρέπει να προσφέρουν αμοιβαία υποστήριξη, με στόχο την αποτροπή επιθέσεων και την ενοποίηση των στρατιωτικών δυνάμεων. Αυτό περιλαμβάνει τη δημιουργία κοινών στρατοπέδων εκπαίδευσης, στρατιωτικών βάσεων και κέντρων συντονισμού επιχειρήσεων.

Αυτή η εξέλιξη εντείνει τους φόβους της Δύσης, καθώς οι οργανώσεις αυτές έχουν χαρακτηριστεί τρομοκρατικές από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, που αντιμετωπίζουν την κίνηση ως άμεση απειλή για την ασφάλεια τους. Το Ιράν επιδιώκει να αυξήσει την επιρροή του στην περιοχή, παρέχοντας σταθερή υποστήριξη σε οργανώσεις που έχουν επιτεθεί επανειλημμένα σε δυτικούς στόχους.

Η δημιουργία αυτού του «Άξονα της Τρομοκρατίας» έχει στόχο να ισχυροποιήσει τις επιχειρησιακές δυνατότητες αυτών των ομάδων, ενώ η εκπαίδευση και οι κοινές ασκήσεις αποσκοπούν στην αύξηση της ετοιμότητάς τους για μελλοντικές επιχειρήσεις κατά του Ισραήλ ή άλλων συμφερόντων των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή

του Δημήτρη Κουτσούκου





Source link

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ