Η SpaceX κατάφερε κάτι που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν ακατόρθωτο: να συλλάβει στον αέρα τον προωθητικό πύραυλο Super Heavy κατά την επιστροφή του στην εξέδρα εκτόξευσης, χρησιμοποιώντας το σύστημα Mechazilla.

Η Πτήση 5 πραγματοποιήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2024 από τις εγκαταστάσεις της SpaceX στο Τέξας. Το Starship εκτέλεσε πτήση μίας ώρας σε ύψος τροχιάς και προσθαλασσώθηκε ομαλά στον Ινδικό Ωκεανό.

Η πρωτοτυπία αυτής της αποστολής έγκειται στη χρήση της γιγαντιαίας «δαγκάνας» Mechazilla, η οποία επέτρεψε για πρώτη φορά την επαναχρησιμοποίηση του Super Heavy.

Η SpaceX έχει αφιερώσει χρόνια δουλειάς και χιλιάδες ώρες για την ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας, η οποία στοχεύει στη μείωση του κόστους των διαστημικών αποστολών και στη διευκόλυνση του μέλλοντος της διαστημικής εξερεύνησης.

«παρκάρισμα σε πύραυλο μόνο το AI μπορεί να κάνει»

Το Starship και ο Super Heavy, με συνδυασμένο ύψος 122 μέτρων και 39 κινητήρες Raptor, αποτελούν το ισχυρότερο διαστημικό σύστημα στην ιστορία, ανοίγοντας τον δρόμο για την εξερεύνηση του Άρη και άλλων πλανητών.

Η Πτήση 5 αποτελεί ορόσημο για τη SpaceX, καθώς συνδυάζει πρωτοφανή τεχνολογία με φιλοδοξίες που αφορούν τη μελλοντική εγκατάσταση μόνιμων βάσεων στο φεγγάρι και τον Άρη, φέρνοντας την ανθρωπότητα πιο κοντά στο όραμα της κατάκτησης του διαστήματος.

του Δημήτρη Κουτσούκου



Source link

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ