Οι Ένοπλες Δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών, μέσω της Κεντρικής Διοίκησης (CENTCOM), ανακοίνωσαν ότι πραγματοποίησαν σειρά αεροπορικών επιδρομών με στόχο υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπλων στην Υεμένη, που ελέγχονται από τους αντάρτες Χούθι.

Οι εγκαταστάσεις αυτές, σύμφωνα με το CENTCOM, περιείχαν προηγμένα συμβατικά όπλα που είχαν σχεδιαστεί για να χρησιμοποιηθούν κατά αμερικανικών και διεθνών στρατιωτικών και πολιτικών στόχων σε πλοία που διασχίζουν τη Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν.

Η επιχείρηση είχε ως σκοπό να αποδυναμώσει τη δυνατότητα των Χούθι να συνεχίσουν τις επιθέσεις τους εναντίον διεθνών εμπορικών πλοίων και αμερικανικών στόχων στην περιοχή. Ειδικότερα, οι επιδρομές στοχεύουν να περιορίσουν τη δυνατότητα των Χούθι να απειλούν τοπικές δυνάμεις και την ασφάλεια στη Στενή Μπαμπ ελ Μαντέμπ και στον Κόλπο του Άντεν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν με τη χρήση προηγμένων βομβαρδιστικών B-2 Spirit της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και άλλων στρατιωτικών μονάδων. Αυτά τα πλήγματα, όπως δήλωσε το CENTCOM, αποτελούν μέρος μιας συνεχιζόμενης στρατηγικής αποτροπής της υποστήριξης του Ιράν προς τους Χούθι.

Δηλώσεις διοικητή των Χούθι

Ο διοικητής των Χούθι στην περιοχή Al-Mayadeen προέβη σε δηλώσεις αμέσως μετά τα αμερικανικά πλήγματα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η χρήση των βομβαρδιστικών B-2 Spirit δείχνει τον πανικό των ΗΠΑ, καθώς φοβούνται ότι η Υεμένη μπορεί να αποκτήσει αιφνιδιαστικά εναέρια όπλα.

Παράλληλα, τόνισε ότι οποιαδήποτε αμερικανικά ή βρετανικά πλήγματα δεν θα καταφέρουν να εξουδετερώσουν τα στρατηγικά όπλα που έχει προετοιμάσει και αναπτύξει ο στρατός της Υεμένης.

Συμπλήρωσε, επίσης, ότι η Υεμένη δεν θα σταματήσει να υποστηρίζει τη Γάζα και τον Λίβανο, ενώ προειδοποίησε πως η κλιμάκωση των επιθέσεων θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τους συμμάχους τους.

Τα πλήγματα των ΗΠΑ, όπως υποστηρίζει, πραγματοποιήθηκαν σε απάντηση μετά από ένα οδυνηρό πλήγμα που δέχτηκαν αμερικανικά εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα από πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Οι εκτιμήσεις των απωλειών βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη, ενώ το CENTCOM ανέφερε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα μεταξύ των αμάχων.

Τέτοιου είδους επιθέσεις υπογραμμίζουν την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να προστατεύσουν τα διεθνή ύδατα και τις αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή, διατηρώντας τη δυνατότητα ταχείας επέμβασης όπου κρίνεται απαραίτητο.

του Δημήτρη Κουτσούκου



Source link

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ