Σε μια από τις πιο κρίσιμες εξελίξεις στη συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, κυκλοφόρησαν αναφορές ότι ο ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα, Yahya Sinwar, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών. Ο Sinwar, που ηγείτο του πολιτικού και στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς, ήταν ένας από τους πιο καταζητούμενους στόχους από την αρχή της σύγκρουσης.

Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας δεν έχουν ακόμη επιβεβαιώσει επίσημα τον θάνατο του Sinwar, αν και κυκλοφορούν φήμες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναγνώρισης της σορού του. Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, η επιχείρηση στόχευσε στρατηγικά σημεία στο δίκτυο σηράγγων της Χαμάς, όπου πιστεύεται ότι κρυβόταν ο ηγέτης της οργάνωσης.

Η απουσία του Sinwar από τη δημόσια σφαίρα για αρκετές εβδομάδες είχε προκαλέσει έντονες εικασίες σχετικά με την κατάστασή του, και οι φήμες για τον θάνατό του ενισχύθηκαν μετά από πρόσφατους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Ποιος ήταν ο Yahya Sinwar;

Ο Yahya Sinwar θεωρείτο μια από τις πιο σκληροπυρηνικές μορφές εντός της Χαμάς, έχοντας αναλάβει ηγετικό ρόλο από το 2017. Είχε περάσει πολλά χρόνια σε ισραηλινές φυλακές πριν απελευθερωθεί σε ανταλλαγή κρατουμένων το 2011. Υπό την ηγεσία του, η Χαμάς ενίσχυσε τις στρατιωτικές της δυνατότητες και αύξησε τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ.

Ο θάνατός του, εάν επιβεβαιωθεί, αναμένεται να προκαλέσει σοβαρό πλήγμα στις δομές της Χαμάς και να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, με πιθανές κλιμακώσεις στη Λωρίδα της Γάζας και πέρα από αυτήν.

Αναμονή για επίσημες επιβεβαιώσεις

Παρά την ένταση των φημών και την κυκλοφορία φωτογραφιών που φέρονται να απεικονίζουν τον Yahya Sinwar, οι επίσημες αρχές τόσο από την πλευρά του Ισραήλ όσο και από τη Χαμάς δεν έχουν ακόμη προβεί σε επίσημες δηλώσεις. Η επόμενη ημέρα στη Γάζα είναι αβέβαιη, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους, ενώ η Χαμάς πιθανώς να αναζητά νέα ηγεσία.

Ενημερώσεις θα ακολουθήσουν μόλις υπάρξουν περισσότερες πληροφορίες.



Source link

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ