Η Πολυεθνική Διακλαδική Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) “Μέδουσα 13”, που ολοκληρώθηκε το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024, στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης, είναι μια από τις σημαντικότερες ασκήσεις στρατιωτικής συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Στην άσκηση συμμετείχαν οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ελλάδας, της Αιγύπτου, της Κύπρου, της Σαουδικής Αραβίας και της Γαλλίας, ενώ παρατηρητές ήταν εκπρόσωποι από χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ινδία, η Ιορδανία, η Ιταλία, το Μπαχρέιν, το Μαρόκο, η Μοζαμβίκη και η Ρουάντα.

Η  Πολυεθνική Άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ 13» αποτελεί μια διακλαδική άσκηση, η οποία έχει ως κύριο σκοπό την ενίσχυση της συνεργασίας και διαλειτουργικότητας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των συμμετεχουσών χωρών. Ξεκίνησε στις 12 Οκτωβρίου 2024 και διήρκεσε μια εβδομάδα, κατά την οποία εξετάστηκαν σενάρια πολεμικών επιχειρήσεων σε πραγματικό χρόνο. Στόχος ήταν να δοθεί η ευκαιρία στις Ένοπλες Δυνάμεις να συνεργαστούν σε διακλαδικό επίπεδο, αναπτύσσοντας κοινές τακτικές και στρατηγικές.

Σημαντικές Δραστηριότητες της Άσκησης

Η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (ΗΔΕ), που πραγματοποιήθηκε στο Μάλεμε Χανίων, ανέδειξε τα πιο σημαντικά και σύνθετα αντικείμενα επιχειρησιακής φύσης της άσκησης. Κατά τη διάρκεια της ΗΔΕ, εκτελέστηκαν εντυπωσιακές στρατιωτικές επιχειρήσεις, όπως:

  • Άλμα επίδειξης ελεύθερης πτώσης: Στρατιώτες από τις συμμετέχουσες χώρες εκτέλεσαν άλμα ελεύθερης πτώσης από ελικόπτερα CH-47D, φέρνοντας τις σημαίες των κρατών τους.
  • Διείσδυση ειδικών δυνάμεων από αέρος: Οι ειδικές δυνάμεις πραγματοποίησαν άλμα ελεύθερης πτώσης με στόχο την αναγνώριση εδάφους και διείσδυση.
  • Τερματική καθοδήγηση αεροσκαφών (JTAC): Τα αεροσκάφη των Πολεμικών Αεροποριών της Ελλάδας και της Αιγύπτου συντόνισαν πυρά υποστήριξης μέσω των ελεγκτών JTAC.
  • Καταρρίχηση με τη μέθοδο “Fast Rope”: Τμήματα ειδικών δυνάμεων κατέβηκαν με τη μέθοδο αυτή από ελικόπτερα για να διεισδύσουν ταχέως σε εχθρικό έδαφος.
  • Αμφίβιες επιχειρήσεις: Συνδυασμένες επιχειρήσεις από αέρος και θαλάσσης υποστηρίχθηκαν από μαχητικά αεροσκάφη και επιθετικά ελικόπτερα.

Παρουσία Διακεκριμένων Επισκεπτών

Στην άσκηση παρευρέθηκαν σημαντικοί στρατιωτικοί και πολιτικοί αξιωματούχοι, δίνοντας έμφαση στην υψηλή σημασία της συνεργασίας αυτής. Από ελληνικής πλευράς, παρών ήταν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης, ο οποίος υποδέχτηκε υψηλόβαθμους αξιωματούχους από τις συμμετέχουσες χώρες:

  • Ο Αρχηγός του Επιτελείου των Αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων, Αντιστράτηγος Ahmed Fathi Ibrahim Khalifa.
  • Ο Διοικητής των Γαλλικών Ναυτικών Δυνάμεων Μεσογείου και Μαύρης Θάλασσας, Αντιναύαρχος Christophe Lucas.
  • Ο Αρχηγός του Δυτικού Στόλου της Σαουδικής Αραβίας, Υποναύαρχος Mansour Alijuaid.
  • Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ), Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας.
  • Ο Αιγύπτιος Πρέσβης στην Ελλάδα, κ. Omar Amer Youssef, καθώς και άλλοι ανώτατοι αξιωματούχοι από Ελλάδα και Κύπρο.

Σημασία της Άσκησης

Η Μέδουσα 13 δεν είναι απλά μια επίδειξη στρατιωτικής ισχύος. Η άσκηση αυτή έχει γεωπολιτική βαρύτητα, καθώς πραγματοποιείται σε μια περιοχή που βρίσκεται στο επίκεντρο γεωπολιτικών εντάσεων, όπως η Ανατολική Μεσόγειος. Με τις ενεργειακές πηγές να αποτελούν σημείο τριβής και τις γεωστρατηγικές ισορροπίες να επηρεάζονται, η στρατιωτική συνεργασία ανάμεσα στις συμμετέχουσες χώρες είναι κρίσιμη.

Μέσω της Μέδουσας 13, οι συμμετέχουσες χώρες επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στην ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής.

Η ενίσχυση των αμυντικών σχέσεων, ειδικά μεταξύ Ελλάδας, Αιγύπτου και Σαουδικής Αραβίας, υπογραμμίζει τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή. Παράλληλα, η παρουσία χωρών όπως η Γαλλία και η Κύπρος, καθώς και οι παρατηρητές από διάφορες χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, δείχνει ότι η Ανατολική Μεσόγειος αποτελεί ένα ευρύτερο πεδίο ενδιαφέροντος.

Η ολοκλήρωση της Πολυεθνικής Διακλαδικής Άσκησης «ΜΕΔΟΥΣΑ 13» σήμερα επιβεβαιώνει τη συνεχιζόμενη δέσμευση των χωρών αυτών να συνεργαστούν σε αμυντικό επίπεδο, σε μια εποχή που η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι πιο σημαντική από ποτέ.

Οι εντυπωσιακές επιδείξεις των στρατιωτικών δυνάμεων, μαζί με τη γεωπολιτική σημασία της άσκησης, αναδεικνύουν την ετοιμότητα των χωρών να αντιμετωπίσουν κοινές προκλήσεις και απειλές.

Με τη συμμετοχή στρατηγικών εταίρων και την ανάπτυξη νέων συνεργασιών, η της Πολυεθνική Διακλαδική Άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ 13» αποτελεί μια επιτυχημένη άσκηση που προάγει τη διαλειτουργικότητα και τη συμμαχική ενότητα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

του Δημήτρη Κουτσούκου



Source link

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ