Ο Fethullah Gulen, ο αυτοεξόριστος ιμάμης που είχε χαρακτηριστεί ως “τρομοκράτης” από την τουρκική κυβέρνηση, απεβίωσε στις 21 Οκτωβρίου 2024 σε ηλικία 83 ετών, στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ζούσε εξόριστος τα τελευταία χρόνια.

Παρόλο που υπήρχαν διάφορες αναφορές για την ηλικία του, τελικά η ημερομηνία γέννησής του επιβεβαιώθηκε ως 27 Απριλίου 1941.

Ο Gulen ήταν ο ιδρυτής του κινήματος Hizmet, που επικεντρώνεται στην εκπαίδευση και τον διαθρησκευτικό διάλογο, αλλά η Άγκυρα τον κατηγόρησε ότι ήταν ο εγκέφαλος πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Μέχρι το 2013, ο Gulen ήταν σύμμαχος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά οι σχέσεις τους επιδεινώθηκαν όταν κατηγορήθηκε ότι κρυβόταν πίσω από έρευνες για διαφθορά που έπληξαν υψηλά στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης. Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, η κυβέρνηση της Τουρκίας τον κατέταξε ως τον ηγέτη της τρομοκρατικής οργάνωσης FETO (Fethullah Terrorist Organization) και ζήτησε επανειλημμένα την έκδοσή του από τις ΗΠΑ, κάτι που δεν συνέβη ποτέ.

Ο Gulen αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως νεφρική ανεπάρκεια, διαβήτη και άνοια, και νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα. Αν και παραμένει αμφιλεγόμενη προσωπικότητα, η επιρροή του στο κίνημα Hizmet και στη διεθνή εκπαιδευτική κοινότητα είναι αναμφισβήτητη. Ο θάνατός του σηματοδοτεί το τέλος μιας μακράς περιόδου σύγκρουσης με την τουρκική κυβέρνηση, αλλά οι πολιτικές και κοινωνικές επιπτώσεις του θα συνεχίσουν να επηρεάζουν την τουρκική σκηνή.



Source link

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ