Ένα μεγάλο σκάνδαλο συγκλονίζει την Τουρκία, όπου τουλάχιστον 12 νεογέννητα έχασαν τη ζωή τους λόγω ασφαλιστικής απάτης που αποκαλύφθηκε σε ιδιωτικά νοσοκομεία. Γιατροί, νοσοκόμες και άλλοι υγειονομικοί υπάλληλοι εμπλέκονται σε μια σπείρα που διακινούσε βρέφη σε ιδιωτικά νοσοκομεία χωρίς να υπάρχει λόγος. Στόχος ήταν να αποσπάσουν μεγάλα ποσά από το τουρκικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, χρεώνοντας για τις υπηρεσίες φροντίδας νεογνών.

Η πρακτική αυτή γινόταν με δύο μεθόδους: είτε διατηρούσαν υγιή βρέφη στις μονάδες νεογνικής φροντίδας παραποιώντας τα αποτελέσματα των εξετάσεων αίματος, είτε μετέφεραν άρρωστα νεογνά σε ιδιωτικά νοσοκομεία που δεν διέθεταν επαρκή ιατρικό εξοπλισμό και προσωπικό, παρά τις διαθέσιμες κλίνες στα δημόσια νοσοκομεία.

Οι γονείς ήταν ανήμποροι να αντιδράσουν, καθώς εμπιστεύονταν τους γιατρούς για τη φροντίδα των παιδιών τους, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν τους επέτρεπαν να επισκέπτονται τις μονάδες φροντίδας.

Οι αποκαλύψεις αυτές σοκάρουν ακόμα περισσότερο λόγω των απάνθρωπων διαλόγων των εμπλεκόμενων υγειονομικών, που μιλούσαν αδιάφορα για τα νεογνά που πέθαιναν. «Άφησέ το να πεθάνει, κράτησέ το μερικές μέρες παραπάνω για να πληρωθούμε», ήταν μία από τις συνομιλίες που καταγράφηκαν.

Οι αρχές έχουν προχωρήσει στη σφράγιση εννέα ιδιωτικών νοσοκομείων που εμπλέκονται στην υπόθεση, ενώ υπάρχουν αναφορές ότι ένα από τα νοσοκομεία ανήκει σε πρώην Υπουργό Υγείας της Τουρκίας.

Η αστυνομία και οι εισαγγελικές αρχές της Κωνσταντινούπολης συνεχίζουν τις έρευνες, ενώ οι κατηγορίες περιλαμβάνουν ανθρωποκτονία από αμέλεια και απάτη κατά του κοινωνικού συστήματος ασφάλισης.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει οργή στην τουρκική κοινωνία, με πολλούς να ζητούν αυστηρές τιμωρίες για τους υπεύθυνους. Οι γονείς των θανόντων παιδιών, σε κατάσταση σοκ, ζητούν δικαιοσύνη, ενώ έχουν υποβληθεί δεκάδες καταγγελίες για παρόμοια περιστατικά σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας.

Η υπόθεση αυτή αναδεικνύει τα σοβαρά προβλήματα διαφθοράς και εκμετάλλευσης στον τομέα της υγείας στην Τουρκία. Το σκάνδαλο δεν περιορίζεται μόνο στις οικονομικές απάτες, αλλά έχει στοιχίσει ανθρώπινες ζωές, προκαλώντας έντονη κοινωνική κατακραυγή. Οι αρχές καλούνται να αντιμετωπίσουν όχι μόνο τους υπεύθυνους της απάτης, αλλά και να λάβουν μέτρα για τη συνολική βελτίωση του συστήματος υγείας και την προστασία των πιο ευάλωτων, όπως τα νεογνά.



Source link

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ