Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ φαίνεται να επαναπροσδιορίζει τη θέση της Συρίας σε μια κρίσιμη συγκυρία για τη Μέση Ανατολή. Καθώς οι εντάσεις κλιμακώνονται μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ και το Ιράν παραμένει ενεργό στο πλευρό της λιβανέζικης οργάνωσης, η Δαμασκός επιλέγει μια πιο ουδέτερη στάση, λαμβάνοντας μέτρα για να περιορίσει την επιρροή των ιρανικών πολιτοφυλακών στη Συρία.
Η στροφή αυτή ενδέχεται να σηματοδοτεί είτε μια στρατηγική αναμονής είτε μια μόνιμη απόφαση απομάκρυνσης από τον ιρανικό άξονα, επιδιώκοντας έτσι να αποφύγει την άμεση εμπλοκή σε έναν πόλεμο που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα του καθεστώτος Άσαντ.
Η απόφαση της Δαμασκού να αποστασιοποιηθεί από τη Χεζμπολάχ και να περιορίσει την παρουσία των ιρανικών πολιτοφυλακών και άλλων ομάδων στη Συρία αποδεικνύει τη στροφή της προς την αυτονομία από τον ιρανικό άξονα. Ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ, έχοντας επιζήσει από την ενίσχυση του Ιράν κατά τον εμφύλιο πόλεμο, φαίνεται να επανεκτιμά την πολιτική του για την ασφάλεια της Συρίας.
Οι περιορισμοί που επιβάλλει στις κινήσεις της Χεζμπολάχ, καθώς και οι κοινές περιπολίες με τις ρωσικές δυνάμεις στα σύνορα με το Ισραήλ, αποσκοπούν στη μείωση των εντάσεων, αποφεύγοντας την ευθεία εμπλοκή σε μία νέα σύγκρουση με το Ισραήλ. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν την απαγόρευση λιβανέζικων οχημάτων και προσφύγων σε περιοχές κοντά στα σύνορα, όπως στην επαρχία Νταράα.
Οι επιθέσεις του Ισραήλ, που στοχεύουν ιρανικές βάσεις και εγκαταστάσεις μεταφοράς όπλων προς τη Χεζμπολάχ εντός της Συρίας, έφεραν νέα δεδομένα στη συριακή στρατηγική.
Με τις εντάσεις να κλιμακώνονται, ο Άσαντ φαίνεται να ζυγίζει τις συνέπειες της άμεσης εμπλοκής, καθώς κατανοεί πως μία ευθεία στρατιωτική σύγκρουση με το Ισραήλ θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει το καθεστώς του.
Η Δαμασκός προτίμησε να παραμείνει αμέτοχη στις πρόσφατες επιχειρήσεις της Χεζμπολάχ κατά του Ισραήλ, δείχνοντας μια πιο ουδέτερη στάση από άλλες χώρες που υποστηρίζουν την “αντίσταση”.
Αυτό το νέο πλαίσιο ενδέχεται να αποδειχθεί είτε μία στρατηγική αναμονής από την πλευρά της Συρίας, είτε μια πιο μόνιμη απόφαση απεξάρτησης από το Ιράν.
του Δημήτρη Κουτσούκου