Άγχος και στρες προκαλεί ο κίνδυνος επιπλοκών στους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ, καθώς η νόσος αναπτύσσεται σιωπηλά και με συμπτώματα που περνούν απαρατήρητα.
Σε παγκόσμια έρευνα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (IDF), διαπιστώθηκε ότι, το 72% των διαγνώσεων για διαβήτη παγκοσμίως, έχουν γίνει εξαιτίας επιπλοκών, οι οποίες κάποιες φορές μπορεί να είναι σοβαρές και απειλητικές για τη ζωή. Οι βλάβες που προκαλεί ο διαβήτης αφορούν την καρδιά, τα μάτια, τα νεφρά και τα πόδια. Πιο συχνές είναι οι επιπλοκές που αφορούν προβλήματα στα μάτια (46%), τα πόδια (38%) και τα δόντια ή τη στοματική υγεία, γενικότερα (37%).
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, ο κίνδυνος επιπλοκών, προκαλεί σημαντικό άγχος στα άτομα με διαβήτη. Για την ακρίβεια, πάνω από τους μισούς – το 55% των ασθενών – ανησυχούν για την ανάπτυξη επιπλοκών λόγω του διαβήτη, τον περισσότερο καιρό.
Ο κίνδυνος επιπλοκών, όμως, μπορεί να μειωθεί σημαντικά μέσω της έγκαιρης ανίχνευσης, της έγκαιρης θεραπείας και της ενημέρωσης των ασθενών για την πρόληψη και τη φροντίδα του εαυτού τους. Κατά την έρευνα, οι ασθενείς ρωτήθηκαν για τις δυνατότητες πρόληψης των επιπλοκών και οι τέσσερις στους πέντε (84%) απάντησαν ότι θα μπορούσαν να έχουν κάνει περισσότερα, ενώ σχεδόν τα δύο τρίτα (62%) δήλωσαν ότι ο γιατρός ή ο πάροχος περίθαλψής τους, θα μπορούσε να είχε κάνει περισσότερα.
Τα άτομα με διαβήτη χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας από ιατρούς που γνωρίζουν καλά το αντικείμενο
Με τα δεδομένα αυτά, η Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη σχεδίασε μια τριετή εκστρατεία για την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη η οποία θα επικεντρωθεί:
- Στη σωματική ευεξία, αναδεικνύοντας τη σημασία της σωματικής δραστηριότητας και της υγιεινής διατροφής για τη μείωση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2 και τη διαχείριση όλων των τύπων διαβήτη και των επιπλοκών τους.
- Στην κοινωνική ευημερία, επισημαίνοντας τους φραγμούς που περιορίζουν ένα άτομο που ζει με διαβήτη από το να ζήσει μια υγιή και ικανοποιητική ζωή με την κατάστασή του και
- Στην ψυχική ευεξία, εστιάζοντας στις προκλήσεις, το στρες και το άγχος που μπορεί να φέρει η ζωή με μια χρόνια πάθηση όπως ο διαβήτης και εντάσσοντας την αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών στο πλαίσιο της θεραπείας του πάσχοντος από διαβήτη.
Οι επιπλοκές
Εκτός από τις καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου, το εγκεφαλικό κλπ, ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει βλάβες:
Στα νεύρα, με νευροπάθεια, που φέρνει μουδιάσματα και πόνο, συνήθως στα χέρια και τα πόδια.
Στα νεφρά: με βλάβη που μειώνει την ικανότητα φιλτραρίσματος τους.
Στα μάτια: προκαλώντας καταρράκτη, γλαύκωμα, αμφιβληστροειδοπάθεια και πιθανή τύφλωση.
Στο δέρμα: οδηγώντας λοιμώξεις από βακτήρια ή μύκητες και σε τραύματα που αργούν να επουλωθούν.
Στα αυτιά: προκαλώντας πιθανότατα προβλήματα ακοής.
Επίσης μπορεί να προκαλέσει:
Υπνική άπνοια λόγω παχυσαρκίας και
Γνωσιακή έκπτωση, καθώς υπάρχει σχέση μεταξύ διαβήτη τύπου ΙΙ και αυξημένου κινδύνου για Αλτσχάιμερ και άλλων μορφών άνοιας.
Τα προληπτικά μέτρα για την αποφυγή αυτών των επιπλοκών περιλαμβάνουν την τακτική παρακολούθηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, την τήρηση του πλάνου θεραπείας και τη διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής.
Στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι το 12% του ελληνικού πληθυσμού ζει με διαβήτη, όμως, ο 1 στους 3 είναι αρρύθμιστος.
Επίσης, υπάρχει άλλο ένα 12,4% του πληθυσμού που παρουσιάζει προδιαβήτη, ενώ για κάθε γνωστό άτομο με σακχαρώδη διαβήτη, υπάρχει άλλο ένα που δεν το γνωρίζει.
Συνολικά, περισσότερα από 2.500.000 άτομα σχετίζονται με τη νόσο.
Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας κ. Αναστασία Μαυρογιαννάκη, η ενημέρωση των ασθενών για την αναγνώριση του κινδύνου μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή στην καθυστέρηση της νόσου και των επιπλοκών της. Ζωτικής σημασίας είναι η έγκαιρη διάγνωση και η σωστή αντιμετώπιση για την πρόληψη των διαβητικών επιπλοκών.
«Τα άτομα με διαβήτη χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας από ιατρούς που γνωρίζουν καλά το αντικείμενο, με σκοπό την πρόληψη, την καθυστέρηση της εμφάνισης και τη σωστή αντιμετώπιση των διαβητικών επιπλοκών.
Είναι εξαιρετικά σημαντικό, τα άτομα με διαβήτη και οι φροντιστές τους να εκπαιδεύονται ώστε να διαχειρίζονται σωστά τη νόσο», επισημαίνει η κ. Μαυρογιαννάκη, τονίζοντας ότι «αντίστοιχα εξαιρετικά σημαντικό για την Πολιτεία, είναι η εξασφάλιση ποιοτικής εκπαίδευσης και η ύπαρξη εξειδικευμένων λειτουργών Υγείας, ώστε να επιτευχθεί υψηλού επιπέδου ιατρική φροντίδα, μείωση των επιπλοκών και μείωση του κόστους για το σύστημα υγείας».
Όσο για το «ευ ζην» των ασθενών, σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΔΕ, οι διαβητικές επιπλοκές αποτρέπονται με την πολύ καλή ρύθμιση του σακχάρου, παράλληλα με τη ρύθμιση των άλλων παραγόντων κινδύνου ή και των λοιπών συνοδών καταστάσεων, όπως η υπέρταση, η δυσλιπιδαιμία και η παχυσαρκία.
Οι παρεμβάσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν εξατομικευμένες συνήθειες διατροφής και σωματικής δραστηριότητας, κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, συστηματική ιατρική παρακολούθηση αλλά και έμφαση στην ψυχική υγεία.
«Σήμερα, μάλιστα, έχουμε στη διάθεσή μας νεότερα φάρμακα, που έχουν αποδείξει ότι προλαμβάνουν ή καθυστερούν την εμφάνιση και εξέλιξη επιπλοκών τόσο από το καρδιαγγειακό σύστημα όσο και από τους νεφρούς.
Η σωστή ενημέρωση, η ορθολογική και ισορροπημένη διαχείριση της νόσου από τους λειτουργούς υγείας, η υποστήριξη από το οικείο περιβάλλον, το σχολείο, το σύνολο της κοινωνίας αλλά και από την πολιτεία παίζουν καθοριστικό ρόλο στη επίτευξη της βέλτιστης ποιότητας ζωής» κατέληξε η πρόεδρος της ΕΔΕ.