Στη Θεσσαλονίκη, κατά την παρουσίαση του βιβλίου «Κωνσταντίνος Καραμανλής και Θεσσαλονίκη» του δημοσιογράφου Βαγγέλη Πλάκα, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής προχώρησε σε μια ομιλία που προκάλεσε αίσθηση, καθώς περιείχε έμμεσες αλλά σαφείς αιχμές προς την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σε μια ομιλία γεμάτη αιχμές και έμμεση κριτική, ο Κώστας Καραμανλής, πρώην πρωθυπουργός και εμβληματικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη για την παρουσίαση του βιβλίου «Κωνσταντίνος Καραμανλής και Θεσσαλονίκη». Εκφώνησε έναν λόγο που είχε χαρακτήρα πολιτικού «κατηγορώ» απέναντι στην παρούσα κυβέρνηση και τη διαχείρισή της, με σαφή υπονοούμενα για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η Θεσσαλονίκη ως Παράδειγμα για την Ελλάδα

Ο Καραμανλής ξεκίνησε με εγκώμια για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τη μετατροπή της Θεσσαλονίκης σε «σύγχρονη Ευρωπαϊκή Μεγαλούπολη» με νευραλγικό ρόλο στα Βαλκάνια. Ωστόσο, χρησιμοποιώντας το έργο του Καραμανλή ως παράδειγμα, προχώρησε σε αναφορές που φάνηκαν να σχολιάζουν έμμεσα την τρέχουσα κατάσταση της χώρας, ειδικά στα θέματα της κοινωνικής συνοχής και της ποιότητας της δημοκρατίας.

Σαφείς Αιχμές για Κοινωνική Ανισότητα και Δημοκρατία

Ένα από τα πιο έντονα σημεία της ομιλίας του ήταν η αναφορά στην κοινωνική ανισότητα και την αυξανόμενη αδιαφορία των πολιτών για την πολιτική διαδικασία, αιχμές που ερμηνεύθηκαν ως κριτική προς την κυβέρνηση. Με αυστηρό τόνο, ο Καραμανλής σημείωσε ότι «η διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων» και «η περιθωριοποίηση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού» αποτελούν σοβαρούς κινδύνους για τη δημοκρατική σταθερότητα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι τρέχουσες πολιτικές διευρύνουν το χάσμα μεταξύ των πολιτών.

Επιπλέον, σε μια προειδοποίηση που φαίνεται να στοχεύει την τρέχουσα ηγεσία, πρόσθεσε: «Όσοι υπεροπτικά και αλαζονικά υποτιμούν τους δυσαρεστημένους και διαμαρτυρόμενους… υπονομεύουν τη δημοκρατική ομαλότητα».

Κριτική για τη Δύση και την Πολιτική Ηγεσία των ΗΠΑ

Ο πρώην πρωθυπουργός στράφηκε και στις Ηνωμένες Πολιτείες, που βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο, εκφράζοντας ανησυχία για την πολιτική και κοινωνική αστάθεια που διαφαίνεται στη Δύση. «Τα όσα συμβαίνουν στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στις Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες αυτές», ανέφερε, τονίζοντας ότι η συνεχής απογοήτευση των πολιτών είναι πλέον παγκόσμιο φαινόμενο. Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη για ένα νέο κοινωνικοοικονομικό μοντέλο που να λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες των λιγότερο ευνοημένων, σημειώνοντας ότι «κανένα πολιτικό σύστημα δεν μπορεί να επιβιώσει επιμαχρών, αν δεν έχει ισχυρή νομιμοποίηση και αξιοπιστία στα μάτια της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών».

Η Δικαιοσύνη και τα Fake News ως Θεμελιώδη Θέματα

Ο Καραμανλής έκανε ειδική αναφορά στη δικαιοσύνη ως ακρογωνιαίο λίθο της δημοκρατίας, λέγοντας ότι «η πίστη στη δικαιοσύνη είναι θεμελιώδης προϋπόθεση για τη λειτουργία της δημοκρατίας». Επιπλέον, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την ανομία και την καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης, τονίζοντας πως «η καθυστέρηση στην απόδοση δικαιοσύνης οξύνει την κατάσταση ακόμα περισσότερο». Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του για την παραπληροφόρηση και τη διάδοση fake news, υπογραμμίζοντας ότι «η παραπληροφόρηση, η επιλεκτική ενημέρωση και η διασπορά ψευδών ειδήσεων αποτελούν τεράστιες προκλήσεις για τη δημοκρατία».

Σταθερή Θέση στα Εθνικά Θέματα και την Τουρκία

Η ομιλία του Καραμανλή περιείχε και σαφή μηνύματα για τα εθνικά θέματα και τη σχέση της Ελλάδας με την Τουρκία. Επανέλαβε ότι η μόνη διαφορά με την Τουρκία είναι η υφαλοκρηπίδα, καταδικάζοντας οποιαδήποτε συζήτηση πάνω σε άλλα θέματα που προστίθενται μονομερώς από την Άγκυρα. «Ο ισχυρισμός ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν έτοιμος να διαπραγματευτεί με την Τουρκία επί όλων των θεμάτων δεν ευσταθεί», ανέφερε, επισημαίνοντας την ανάγκη για σταθερότητα και συνέπεια στην εξωτερική πολιτική.

Ένα Σαφές Μήνυμα στην Πολιτική Ηγεσία

Ολοκληρώνοντας, ο Καραμανλής έστειλε ένα αυστηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση, προειδοποιώντας ότι η αδιαφορία για τα αιτήματα των πολιτών μπορεί να αποβεί μοιραία για τη δημοκρατική σταθερότητα. «Το να αποκαλείς τους δυσαρεστημένους ως ‘οπισθοδρομικούς’ ή ‘εξτρεμιστές’ είναι επικίνδυνο. Είναι σοκαριστικό ότι 50% των ερωτηθέντων σε πρόσφατη έρευνα αισθάνονται εκτός κοινωνίας», σημείωσε, προειδοποιώντας ότι η συνεχιζόμενη αποστασιοποίηση των πολιτών από τα πολιτικά συστήματα υπονομεύει τη δημοκρατία.

Η ομιλία αυτή του Κώστα Καραμανλή δεν ήταν μια απλή εμφάνιση σε εκδήλωση, αλλά μια αιχμηρή και κριτική τοποθέτηση για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν η Ελλάδα και η Δύση, με σαφείς αιχμές προς την κυβέρνηση για την κοινωνική πολιτική και τον σεβασμό στους θεσμούς.

Δείτε την ομιλία του Κώστα Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη:

του Δημήτρη Κουτσούκου



Source link

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ