Η Υφυπουργός Ανάπτυξης Ζωή Ράπτη συμμετείχε σήμερα, Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2024, στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας για το σκέλος της έρευνας, στις Βρυξέλλες.

Κατά τις εργασίες του Συμβουλίου, η Υφυπουργός Ανάπτυξης συμφώνησε με τα Συμπεράσματα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ και την υπέρβαση του κατακερματισμού του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας με βάση τις εμπειρίες από την εφαρμογή της Ατζέντας Πολιτικής ERA (2022-2024).

Η Υφυπουργός Ανάπτυξης εξέφρασε την υποστήριξη στην υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας, ως ένα δυναμικό  πλαίσιο δράσης για τα οικοσυστήματα Έρευνας και Καινοτομίας των Κρατών Μελών σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τόνισε:

«Πιστεύουμε ότι το επόμενο Πρόγραμμα Πλαίσιο Έρευνας και Καινοτομίας (FP10) πρέπει να εξασφαλίσει έναν σταθερό και ικανοποιητικού ύψους προϋπολογισμό, που θα επιτρέψει την υλοποίηση φιλόδοξων στόχων και την αντιμετώπιση μη προβλέψιμων παγκόσμιων προκλήσεων.

Παράλληλα, υποστηρίζουμε τη δημιουργία ευρωπαϊκής κεφαλαιαγοράς για τη χρηματοδότηση νεοφυών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ιδιαίτερα σε τομείς υψηλής τεχνολογίας, και την ενίσχυση της συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα.

Επίσης, θεωρούμε ότι οι ειδικές δράσεις widening πρέπει να συνεχιστούν, για να υποστηριχθούν τα Κράτη Μέλη με λιγότερο ανεπτυγμένα οικοσυστήματα Έρευνας και Καινοτομίας, καθώς η αλληλεγγύη είναι θεμέλιο της ευρωπαϊκής μας πολιτικής».

Η Υφυπουργός Ανάπτυξης Ζωή Ράπτη διατύπωσε, επίσης,  τη συμφωνία της με τα Συμπεράσματα για μια πιθανή πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία Έρευνας και Καινοτομίας για την προώθηση της βιώσιμης διαχείρισης φυσικών πόρων, της ασφάλειας των συστημάτων τροφίμων και της ανάπτυξης της βιοοικονομίας, αξιοποιώντας το δυναμικό της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, η Υφυπουργός Ανάπτυξης Ζωή Ράπτη  ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Θεωρούμε κρίσιμη την ενίσχυση των δράσεων που στηρίζουν τη βιώσιμη διαχείριση φυσικών πόρων, ειδικά σε περιοχές που αντιμετωπίζουν έντονα περιβαλλοντικά προβλήματα, όπως η Μεσόγειος.

Η Ελλάδα, ως κράτος με ισχυρή γεωργική και θαλάσσια παράδοση, υποστηρίζει τη διασύνδεση της έρευνας με εφαρμογές στη γεωργία ακριβείας, τη διαχείριση υδάτων, και τη δασοκομία, τομείς που μπορούν να ωφελήσουν άμεσα την περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, αλλά και όλη την Ένωση.

Τονίζουμε την ανάγκη για ισορροπημένη γεωγραφική κάλυψη σε αυτές τις πρωτοβουλίες, ώστε να διασφαλιστεί η συνοχή και η συμμετοχή όλων των Κρατών Μελών».

Αναφορικά με τα Συμπεράσματα επί της Ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα προηγμένα υλικά, στην τοποθέτησή της η Υφυπουργός Ανάπτυξης Ζωή Ράπτη τόνισε:

«Η Ελλάδα, μέσω της στρατηγικής της Έξυπνης Εξειδίκευσης, αναγνωρίζει τη σημασία των προηγμένων υλικών στη βιομηχανική παραγωγή για την επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων η δίδυμη μετάβαση».

Η Υφυπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε, επίσης, «τον καίριο ρόλο των Ερευνητικών Υποδομών και των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των νεοφυών, στην προώθηση της καινοτομίας» και υπογράμμισε «τη σημασία της ψηφιοποίησης της έρευνας στα προηγμένα υλικά, μέσω της χρήσης τεχνολογιών όπως η τεχνητή νοημοσύνη και της ανάπτυξης κοινών ψηφιακών υποδομών», τονίζοντας παράλληλα «τη σημασία της σύνδεσης προηγμένων υλικών με τις προκλήσεις της πολιτιστικής κληρονομιάς, συμβάλλοντας στην αποκατάσταση και συντήρηση ιστορικών δομών μέσω καινοτόμων λύσεων».

Κατά τη συζήτηση προσανατολισμού που ακολούθησε, η Υφυπουργός Ανάπτυξης Ζωή Ράπτη εξέφρασε την υποστήριξη στις βασικές συστάσεις της έκθεσης Draghi με έμφαση στη μείωση του χάσματος καινοτομίας, στη χρηματοδότηση και στις μεταρρυθμίσεις που ενδυναμώνουν το οικοσύστημα Ε&Κ.

Στην τοποθέτησή της επεσήμανε μεταξύ άλλων:

«Η Ελλάδα υποστηρίζει τη δημιουργία ενός απλούστερου Προγράμματος Πλαισίου με λιγότερες και καλά εστιασμένες προτεραιότητες, που θα εξασφαλίζει ισορροπία μεταξύ αριστείας και συμπερίληψης. Για την υλοποίησή του πιστεύουμε ότι απαιτείται  ένας  σταθερός  και επαρκής προϋπολογισμός, ανάλογος των προκλήσεων που η Ευρώπη καλείται να αντιμετωπίσει. Η γεφύρωση του εμμένοντος χάσματος καινοτομίας αποτελεί καίρια προτεραιότητα για τη δημιουργία ενός ανταγωνιστικού και συνεκτικού Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας και Καινοτομίας. Η προώθηση της διασυνοριακής συνεργασίας είναι επίσης κρίσιμη. Χρειάζονται στοχευμένες πρωτοβουλίες για τη σύνδεση κορυφαίων ερευνητικών ιδρυμάτων με περιφερειακούς κόμβους καινοτομίας, ώστε να ενισχυθεί η συμπερίληψη και να αξιοποιηθούν καλύτερα τα ταλέντα.

Η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στη συνεργασία για τη δημιουργία ενός συνεκτικού Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας και Καινοτομίας, που θα ενισχύσει τη συνοχή και τη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα της Ένωσης σε παγκόσμιο επίπεδο».

Τέλος, στο πλαίσιο της συμμετοχής της στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας, η Υφυπουργός Ανάπτυξης Ζωή Ράπτη παρακάθισε στο γεύμα εργασίας με θέμα  τις Βιώσιμες Ευρωπαϊκές Ερευνητικές Υποδομές, για τις οποίες τόνισε εξαρχής ότι αποτελούν κλειδί για την επιστημονική αριστεία, την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης, ενώ είναι βασικός μοχλός ανάπτυξης.

Στην τοποθέτησή της, επεσήμανε επίσης ότι «η βιωσιμότητα, η συμπερίληψη και η διαλειτουργικότητα πρέπει να είναι οι κοινές κατευθυντήριες γραμμές για την ανάπτυξη ερευνητικών υποδομών σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Επιπλέον, τεχνολογίες αιχμής, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η καθαρή ενέργεια καθιστούν τις υποδομές πιο ελκυστικές για τη βιομηχανία και δίνουν ένα επιπλέον κίνητρο για επενδύσεις σ’ αυτές. Με τη συνεργασία κρατών-μελών, της Επιτροπής και της βιομηχανίας, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα ανθεκτικό και καινοτόμο οικοσύστημα υποδομών που ανταποκρίνεται στις κοινωνικές και τεχνολογικές προκλήσεις του μέλλοντος».



Source link

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ