Η Ελλαδα «που πεθαίνει» λόγω της μείωσης-κατάρρευσης του πληθυσμού, που την οδηγεί σε πρόβλημα «συνέχισης της ύπαρξής της.

Τονίζει μάλιστα ότι αυτό οφείλεται στο τρομακτικό χρέος της χώρας και στην «διάσωσή» της από τους δανειστές με τα εθνοκτόνα Μνημόνια.

«Οι εγκαταλειμμένες πόλεις και χωριά «φαντάσματα» της Ελλάδας προσφέρουν μια απόκοσμη ματιά στο μέλλον μιας χώρας, της οποίας ο πρωθυπουργός έχει προειδοποιήσει για «υπαρξιακή» πληθυσμιακή κατάρρευση» λέει χαρακτηριστικά.

«Χρόνια μείωσης των γεννήσεων, οικονομικής δυσπραγίας και μαζικής μετανάστευσης έχουν αφήσει κενές τεράστιες περιοχές της χώρας.

Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι η μείωση του πληθυσμού επιβαρύνει πλέον σημαντικά την κοινωνία – καθώς δεν υπάρχουν αρκετοί νέοι εργαζόμενοι για την ανάπτυξη της οικονομίας και την υποστήριξη των ηλικιωμένων».

Και συνεχίζει: «Ένα καφέ προσφέρει μια ματιά στο παρελθόν στο εγκαταλελειμμένο χωριό Λάστα. Δεν υπάρχει προσωπικό, αλλά αντίθετα ένα σύστημα τιμής, το οποίο επιτρέπει στους επισκέπτες να σερβιριστούν έναν καφέ με αντάλλαγμα μια δωρεά.

Στο 1,3, είναι το μισό από αυτό που καταγράφηκε το 1950 και πολύ κάτω από το 2,1 που απαιτείται για την αντικατάσταση του πληθυσμού.

«Πέρυσι, η χώρα κατέγραψε λίγο περισσότερες από 71.400 γεννήσεις, ο χαμηλότερος αριθμός από τότε που ξεκίνησαν τα αρχεία πριν από σχεδόν έναν αιώνα, και μειωμένος περίπου 6% σε σχέση με το 2022.

Η Ελλάδα έχει τώρα περίπου μία γέννηση για κάθε δύο θανάτους και το μερίδιο του πληθυσμού ηλικίας άνω των 65 ετών είναι σχεδόν διπλάσιο από αυτό της ηλικίας 0 έως 14 ετών».

«Η αλήθεια είναι ότι σήμερα ο λαός μας είναι από τους πιο ηλικιωμένους στην Ευρώπη», είπε πέρυσι ο Μητσοτάκης, μιλώντας σε ελληνικό δημογραφικό συνέδριο.

Αυτή η παρακμή είναι πιο ορατή μέσω της εμφάνισης πολλών πόλεων και χωριών-φαντάσματα – τοποθεσίες με κανέναν ή σχεδόν καθόλου κατοίκους, ερημικές καθώς οι τοπικοί πληθυσμοί φεύγουν ή πεθαίνουν.

Μπορεί να είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί ο ακριβής αριθμός τέτοιων τοποθεσιών, δεδομένης της συχνά απομακρυσμένης φύσης τους, αλλά πρόσφατες εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό των τελείως εγκαταλειμμένων πόλεων και χωριών κοντά στα 200.

Στην τελευταία απογραφή της Ελλάδας το 2021, το χωριό Λάστα είχε μόνιμο πληθυσμό 12 κατοίκων, αλλά όταν το CNBC επισκέφθηκε το 2024 δεν υπήρχαν ενδείξεις μόνιμων κατοίκων.

«Η πρόσφατη δημογραφική πτώση της Ελλάδας μπορεί να αναχθεί σε μεγάλο βαθμό στην κρίση δημόσιου χρέους της χώρας του 2009.



Source link

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ