Στο επίκεντρο συνέντευξης του υπουργού Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, στο ΕΡΤΝews βρέθηκαν οι προτεραιότητες της κυβέρνησης στο φορολογικό και οικονομικό πεδίο, με τον υπουργό να δηλώνει πως στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η μείωση των άμεσων φόρων.
«Προχωράμε βασιζόμενοι σε δύο άξονες: Τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Μειώσαμε 72 φόρους συμπεριλαμβανομένων 23 έμμεσων φόρων. Ένας φόρος που μειώσαμε είναι ο εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής για τα χαμηλότερα εισοδήματα που έπεσε από το 22% στο 9%. Στον φόρο νομικών προσώπων πέσαμε από το 28% στο 22%. Επειδή περάσαμε καινούργιο εργασιακό νόμο και επειδή απλοποιήσαμε και το αδειοδοτικό περιβάλλον, αυξήθηκαν οι επενδύσεις και ο τζίρος των επιχειρήσεων. Εκεί που εισπράτταμε περίπου 4 δισ. το 2019, τώρα από τα νομικά πρόσωπα εισπράττουμε 8 δισ. ευρώ», συμπλήρωσε ο κ. Χατζηδάκης.
Για το αν θα έπρεπε να υπάρχει μια πιο αποτελεσματική πολιτική για τα νομικά πρόσωπα με σκοπό τον περιορισμό της φοροδιαφυγής:
«Μια παράμετρος που μας βοήθησε να έχουμε παραπάνω έσοδα είναι η εφαρμογή του myDATA που έχει να κάνει με τη φοροδιαφυγή στα νομικά πρόσωπα, όπως μας έχει βοηθήσει και το POS. Αυτές οι παράμετροι οδηγούν με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές σε παραπάνω έσοδα» ενώ πρόσθεσε:
«Η λογική λέει ότι θα έχουμε παραπάνω έσοδα το 2025 μαζί με το ψηφιακό δελτίο αποστολής, το ψηφιακό τιμολόγιο και την επέκταση της ηλεκτρονικής τιμολόγησης (…) Η προτεραιότητας μας είναι στους άμεσους φόρους, γιατί ο πολίτης θα αισθανθεί την μείωση στην τσέπη του», ξεκαθάρισε ενώ στο τέλος σημείωσε ότι δεν θα υπάρξουν εξελίξεις πριν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Για τα τεκμήρια διαβίωσης, ανέφερε: «Υπάρχει μια επιτροπή που εργάζεται πάνω σε αυτό. Είναι ένα θέμα το οποίο προφανώς θα μας απασχολήσει».
«Εκτιμούμε ότι θα υπάρξει περαιτέρω αποκλιμάκωση των επιτοκίων»
«Με έμμεση παρέμβαση της κυβέρνησης έχουν παγώσει οι τράπεζες τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων από το 2023. Δεν έχει συμβεί σε όλη την Ευρώπη. Κατόπιν εμείς περάσαμε, με εμένα υπουργό, ρύθμιση έτσι ώστε οι εταιρείες παροχής πιστώσεων να δίνουν δάνεια όχι μόνο τράπεζες για στεγαστικά δάνεια και για κάποια κάποιων μορφών επιχειρηματικά δάνεια», τόνισε.
«Εκτιμούμε ότι θα υπάρξει περαιτέρω αποκλιμάκωση, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την Ευρώπη. Θα είναι πάρα πολύ παράδοξο να μη μειωθούν τα επιτόκια των επιχορηγήσεων. Από εκεί και πέρα υπάρχει το θέμα των προμηθειών. Η κυβέρνηση θα σταθεί ιδιαίτερα σε αυτό το θέμα των προμηθειών, όπως θα σταθεί και στο στεγαστικό», ανέφερε.
«Μιλάμε με όλους τους παράγοντες της αγοράς και θα συνεχίσουμε να μιλάμε. Καλοδεχούμενες από εμάς όλες οι δικές τους παρεμβάσεις», σημείωσε.