Στον έλεγχο των δαπανών του ΕΟΠΥΥ θα μετέχουν στο εξής και οι ασφαλισμένοι του, μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, είτε δίνοντας τη συναίνεσή τους για την εκτέλεση συνταγών, είτε κάνοντας καταγγελία για υπηρεσίες υγείας που δεν αφορούν τους ίδιους.
Όσο για τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, αυτά θα μπορούν από τον ερχόμενο Μάρτιο να επεκτείνουν τη δυνατότητα της κατ’ οίκον αποστολής φαρμάκων υψηλού κόστους σε 110.000 ασθενείς περίπου.
Παράλληλα, σε ειδική πλατφόρμα που θα λειτουργήσει εντός του έτους, οι ασθενείς θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού με τον προσωπικό γιατρό, βλέποντας τα διαθέσιμα ραντεβού στο ηλεκτρονικό σύστημα, ενώ ως το τέλος του έτους η πλατφόρμα θα συμπεριλάβει και τα ραντεβού όλων των συμβεβλημένων γιατρών και διαγνωστικών κέντρων.
Στις σχετικές ανακοινώσεις προχώρησε η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη, παρουσιάζοντας τις νέες υπηρεσίες που θα παρέχει ο Οργανισμός από την καινούρια χρονιά, με τη βοήθεια του ψηφιακού μετασχηματισμού στον Οργανισμό.
Με ένα μήνυμα ο ασθενής θα επιβεβαιώνει τη συνταγογράφηση που αφορά τον ΑΜΚΑ του
Σύμφωνα με την κ. Καρποδίνη, από τον Ιανουάριο του 2025, οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να βλέπουν ψηφιακά τις συνταγές φαρμάκων και λοιπών υπηρεσιών υγείας που «χρεώνονται» στον ΑΜΚΑ τους και να δίνουν την έγκρισή τους, επιβεβαιώνοντας ότι αφορούν τους ίδιους.
Αντίστοιχα, θα μπορούν και να καταγγείλουν τις περιπτώσεις συνταγών που δεν τους αφορούν και έχουν ενταχθεί στον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας τους.
Για την υλοποίηση του μέτρου θα γίνει ταυτοποίηση των τηλεφώνων των ασφαλισμένων και σύνδεσή τους με τον ΑΜΚΑ που αντιστοιχεί στον κάθε ένα. Έτσι, θα στέλνεται ένα μήνυμα OTP για την επιβεβαίωση, μέσω του οποίου ο ασθενής θα συναινεί στη συνταγογράφηση που αφορά τον ΑΜΚΑ του.
Ψηφιακός μετασχηματισμός
Ο ψηφιακός έλεγχος θα αφορά και τους παρόχους υπηρεσιών υγείας του Οργανισμού, ενώ γι΄ αυτό θα λειτουργήσει και ειδικό τηλεφωνικό κέντρο.
Μέχρι στιγμής έχουν ήδη υποβληθεί 33.000 καταγγελίες, από τις οποίες έχουν ελεγχθεί οι 23.000 με την αξιολόγηση των στοιχείων που έχουν υποβληθεί.
Αναφερόμενη στον ψηφιακό μετασχηματισμό της υγείας, η κ. Καρποδίνη υπογράμμισε την επερχόμενη δυνατότητα ελέγχου των νοσηλειών σε πραγματικό χρόνο, έργο το οποίο έχει ήδη προκηρυχθεί, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο νέο σύστημα κοστολόγησης νοσοκομειακών υπηρεσιών (DRGs). Το σύστημα αυτό, αρχικά ξεκίνησε πιλοτικά στην Κρήτη και τη Μακεδονία, ενώ κατά την εφαρμογή του σε ολόκληρο το σύστημα υγείας θα επιτρέπει την ακριβή κοστολόγηση των υπηρεσιών υγείας που παρέχονται, από φάρμακα, εξετάσεις κλπ. θέματα νοσηλείας των ασθενών, με στόχο τη μεταφορά των πιστώσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό στον ΕΟΠΥΥ για την πληρωμή των νοσοκομείων και των λοιπών παρόχων από τον Οργανισμό.
Σύμφωνα με την διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, την περίοδο της πανδημίας 27.000 ασθενείς έκαναν χρήση των υπηρεσιών υγείας ιδιωτικών κλινικών, καθώς τα δημόσια νοσοκομεία κάλυπταν μόνο περιστατικά κορονοϊού.
Αποστολή φαρμάκων κατ΄ οίκον
Σε ότι αφορά την διανομή ακριβών φαρμάκων κατ΄ οίκον, η κ. Καρποδίνη ανακοίνωσε ότι αφορά περίπου 110.000 ασθενείς. Για το έργο έχει προκηρυχθεί σχετικός διαγωνισμός που θα ολοκληρωθεί περί τα τέλη Μαρτίου, οπότε και θα ξεκινήσει. Η σύμβαση θα αφορά δύο χρόνια και το κόστος θα είναι 10 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για διαδικασία που θα αφορά όλους τους ασθενείς που προμηθεύονται σήμερα φάρμακα από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, με στόχο να μειωθεί η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων, οι οποίοι πάσχουν από χρόνια και σοβαρά νοσήματα και τώρα αναγκάζονται να περιμένουν ατέλειωτες ώρες στην ουρά για να πάρουν τα φάρμακα που χρειάζονται.
Πλατφόρμα για ραντεβού
Σε ότι αφορά τη νέα πλατφόρμα για τα ηλεκτρονικά ραντεβού των ασφαλισμένων με τους προσωπικούς γιατρούς, η κ. Καρποδίνη είπε ότι με τον τρόπο αυτό θα σταματήσει η δικαιολογία ότι δεν υπάρχουν ραντεβού, οπότε οι ασθενείς εξαναγκάζονται σε ιδιωτικές πληρωμές. Αντίστοιχα, το ίδιο αναμένεται να ισχύσει σύντομα και για τις υπόλοιπες ειδικότητες των συμβεβλημένων γιατρών με τον Οργανισμό, καθώς επίσης και ως το τέλος του 2025 και για τα διαγνωστικά κέντρα, ώστε να είναι εμφανή τα ελεύθερα ραντεβού και να περιοριστεί η ιδιωτική δαπάνη των ασφαλισμένων.
Εξοικονομήσεις
Στη σχετική συνέντευξη Τύπου, μετείχε και η πρόεδρος της Επιτροπής Αξιολόγησης Φαρμάκων Νάντια Γκογκοζώτου, η οποία δήλωσε πως την τελευταία τριετία έχουν εξοικονομηθεί περί τα 1,5 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα εξασφαλίζονται νέες θεραπείες για τους ασθενείς. Σημειώνοντας πως αναμένονται εξελίξεις από το υπουργείο Υγείας εντός του 2025, προανήγγηλε την αποζημίωση και νέων βιοδεικτών.
Από την πλευρά της η κ. Καρποδίνη επεσήμανε ότι ήδη έχουν υπογραφεί πάνω από 1.000 συμφωνίες στο πλαίσιο της αξιολόγησης των νέων θεραπειών, γεγονός που έχει οδηγήσει σε εξοικονόμηση ενός δις ευρώ.