Απομακρύνεται βορειοανατολικά από την Σαντορίνη το επίκεντρο της μετασεισμικής ακολουθίας κι αυτό είναι θετικό για το νησί και τις επιπτώσεις στα κτίριά του, δήλωσε σήμερα το πρωί στον ΣΚΑΪ, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας Βασίλης Καραστάθης. Πρόσθεσε ότι όλη νύχτα συνεχίστηκε η σεισμική δραστηριότητα με μεγαλύτερο μέγεθος τα 4 ρίχτερ. «Όσο συμβαίνει αυτό, η ανησυχία όσον αφορά τις επιπτώσεις από τους σεισμούς στη Σαντορίνη μειώνεται».

Σε επιφυλακή ωστόσο βρίσκονται οι αρμόδιες Αρχές και οι κάτοικοι λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας με πολλούς να περνούν τη νύχτα σε πρόχειρα καταλύματα ή στα αυτοκίνητά τους ή να εγκαταλείπουν τη Σαντορίνη.

Μέσα στη νύχτα κατεγράφησαν δεκάδες σεισμικές δονήσεις. Μεγαλύτερου μεγέθους ήταν ο σεισμός 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε ανοιχτά της Σαντορίνης λίγο πριν τις 2 τα ξημερώματα της Δευτέρας και σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε 22 χλμ νότια της Αμοργού και το εστιακό βάθος ήταν στα 10 χλμ. Ενώ στις 04:35, στην υποθαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού σημειώθηκε ακόμη μία μεγέθους 4,3 Ρίχτερ, 16 χλμ βόρεια βορειοδυτικά της Ανάφης με εστιακό βάθος στα 5 χλμ, σύμφωνα με την Αυτόματη Λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

Τα προληπτικά μέτρα

Σε σύσκεψη χθες στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης αποφασίστηκε η εφαρμογή νέων προληπτικών μέτρων σε Σαντορίνη, Ανάφη, Ίο και Αμοργό. Έτσι, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σήμερα, Δευτέρα 3/2, σε Σαντορίνη, Ίο, Αμοργό και Ανάφη, ενώ οι πολίτες θα πρέπει:

  • Να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων.
  • Να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.
  • Να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.
  • Να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες).
  • Να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα.
  • Να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.

Σε γενική επιφυλακή η Πυροσβεστική

Επίσης, λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, το Πυροσβεστικό Σώμα έχει προχωρήσει σε προληπτικές ενέργειες.

Συγκεκριμένα:

  1. Έχει τεθεί σε γενική επιφυλακή η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Νοτίου Αιγαίου. Ο Περιφερειακός Διοικητής έχει μεταβεί ως επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων στη νήσο Θήρα.
  2. Ήδη έχουν μεταβεί αεροπορικώς στη νήσο Θήρα με έκτακτη πτήση (ATR) μια (1) ομάδα της 1ης Ε.Μ.Α.Κ. με διασωστικό σκύλο και δύο (2) ομάδες της 1ης Ε.ΜΟ.Δ.Ε.
  3. Χθες έφτασε στη νήσο Θήρα με ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος, ομάδα χειριστών drones με τον εξοπλισμό τους, καθώς και εναέριοι διασώστες.

Έκτακτες πτήσεις της AEGEAN από και προς τη Σαντορίνη

Στην προσθήκη εκτάκτων πτήσεων από και προς το νησί της Σαντορίνης προχώρησε η AEGEAN, λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας που παρατηρείται στο νησί τα τελευταία 24ωρα.

Ειδικότερα, για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων κατοίκων και επισκεπτών του νησιού, η AEGEAN για σήμερα Δευτέρα (3/2) προστίθεται:

  • 03.02.2025 A3356 Αθήνα Σαντορίνη 14:00
  • 03.02.2025 A3357 Σαντορίνη Αθήνα 15:20
  • 03.02.2025 A3360 Αθήνα Σαντορίνη 17:50
  • 03.02.2025 A3361 Σαντορίνη Αθήνα 19:10

Για την Τρίτη (4/2) προστίθενται:

  • 04.02.2025 A3352 Αθήνα Σαντορίνη 07:15
  • 04.02.2025 A3353 Σαντορίνη Αθήνα 08:35

Σημειώνεται ότι και οι τέσσερις τακτικές, προγραμματισμένες καθημερινές πτήσεις από και προς τη Σαντορίνη θα εκτελούνται κανονικά και σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό. Η προσθήκη των επιπλέων πτήσεων γίνεται σε συνέχεια αιτήματος του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός

Λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, έχει τεθεί σε γενική επιφυλακή η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Νοτίου Αιγαίου. Ο Περιφερειακός Διοικητής έχει μεταβεί ως επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων στη νήσο Θήρα. Μάλιστα, το Σάββατο μετέβησαν αεροπορικώς στο νησί με έκτακτη πτήση μια ομάδα της 1ης Ε.Μ.Α.Κ. με διασωστικό σκύλο και δύο ομάδες της 1ης Ε.ΜΟ.Δ.Ε. Την Κυριακή έφτασαν στη Σαντορίνη με ελικόπτερο του Πυροσβεστικού Σώματος, ομάδα χειριστών drones με τον εξοπλισμό τους, καθώς και εναέριοι διασώστες.

Στις εγκαταστάσεις του αθλητικού κέντρου Σαντορίνης έχουν τοποθετηθεί σκηνές για να διαμείνουν οι μονάδες της ΕΜΑΚ και της ΕΜΟΔΕ.

Σημεία συγκέντρωσης σε περίπτωση ανάγκης

Οδηγίες προς τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού εξέδωσε ο Δήμος Θήρας εν μέσω ανησυχιών για την έντονη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ωρών που έχει θέσει τις αρχές επί ποδός.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση ο Δήμος Θήρας ενημερώνει τον πληθυσμό για τα σημεία συγκέντρωσης εφόσον προκύψει η ανάγκη απομάκρυνσης.

Έτσι, στο ειδικό σχέδιο πολιτικής προστασίας του Δήμου Θήρας, έχουν προβλεφθεί σημεία συγκέντρωσης πληθυσμού για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση αν χρειαστεί όπως παρακάτω:

  • Για τις περιοχές: ΟΙΑ – ΦΟΙΝΙΚΙΑ – ΚΟΛΟΥΜΠΟΣ στην ΠΕΔΙΑΔΑ ΜΠΑΞΕΔΕΣ.
  • Για τις περιοχές: ΗΜΕΡΟΒΙΓΛΙ – ΒΟΥΡΒΟΥΛΟΣ στην πεδιάδα του ΒΟΥΡΒΟΥΛΟΥ.
  • Για τις περιοχές: ΦΗΡΑ – ΦΗΡΟΣΤΕΦΑΝΙ – ΚΟΝΤΟΧΩΡΙ – ΚΑΡΤΕΡΑΔΟ στην πεδιάδα των ΦΗΡΩΝ μεταξύ ΕΞΩ ΓΥΑΛΟΥ ΦΗΡΩΝ – ΕΞΩ ΓΥΑΛΟΥ ΚΑΡΤΕΡΑΔΟΥ.
  • Για τις περιοχές: ΒΟΘΩΝΑ – ΜΕΣΣΑΡΙΑ – ΜΟΝΟΛΙΘΟ – ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΓΩΝΙΑΣ -ΚΑΜΑΡΙ στην ΠΕΔΙΑΔΑ ΔΥΤΙΚΑ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ.
  • Για τις περιοχές: ΠΥΡΓΟΣ – ΕΞΩ ΓΩΝΙΑ – ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙ στην ΠΕΔΙΑΔΑ ΝΟΤΙΑ του ΠΥΡΓΟΥ και ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ του ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙΟΥ.
  • Για τις περιοχές: ΕΜΠΟΡΕΙΟ – ΠΕΡΙΣΣΑ – ΒΛΥΧΑΔΑ – ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ στην ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΠΕΔΙΑΔΑ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΕΙΟΥ.
  • Για τις περιοχές: ΑΚΡΩΤΗΡΙ στην ΠΕΔΙΑΔΑ ΝΟΤΙΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΟΥ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ
  • Για την περιοχή της ΘΗΡΑΣΙΑΣ στην ΠΕΔΙΑΔΑ ΜΕΤΑΞΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΝΩΛΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΟΥ ΠΟΤΑΜΟΣ.
  • Σε επιφυλακή η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Νοτίου Αιγαίου

Υπενθυμίζεται ότι σε γενική επιφυλακή έχει τεθεί η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Νοτίου Αιγαίου λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού ενώ στο νησί βρίσκεται ο περιφερειακός Διοικητής ως επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων. Ακόμη μετέβησαν αεροπορικώς στη Σαντορίνη μια ομάδα της 1ης Ε.Μ.Α.Κ. με διασωστικό σκύλο και δύο ομάδες της 1ης Ε.ΜΟ.Δ.Ε. και χθες έφτασε ομάδα χειριστών drones με τον εξοπλισμό τους, καθώς και εναέριοι διασώστες.

Δεν μπορούμε να προβλέψουμε τη διάρκεια του φαινομένου

Μιλώντας στο MEGA, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, τόνισε πως το σενάριο για έναν σεισμό της τάξης των 6 Ρίχτερ, είναι ακραίο. «Αυτό είναι το ακραίο σενάριο, δεν είναι το πιο πιθανό. Οι πιθανότητες όσο ανεβαίνουμε σε μέγεθος στην κλίμακα Ρίχτερ, μειώνονται δραστικά. Είναι πιθανό να γίνει ένας σεισμός της τάξεως των 5 βαθμών, λιγότερο πιθανό να γίνει ένας σεισμός της τάξεως των 5,5 βαθμών και πάρα πολύ μικρές πιθανότητες υπάρχουν για να γίνει ένας σεισμός της τάξεως των 6 βαθμών. Αυτό είναι το ακραίο σενάριο αλλά δεν νομίζω ότι θα φτάσουμε εκεί και εκεί συγκλίνουν και οι γνώμες όλων των συναδέλφων».

Όπως λέει ο ίδιος για τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί: «Όλα αυτά συμπεριλαμβάνονται στην πρόληψη, μια πρόληψη η οποία θα πρέπει να υπάρχει και θα πρέπει να υπήρχε σε προηγούμενες περιπτώσεις, αλλά είναι σίγουρο ότι όλα αυτά εντάσσονται μέσα στην πρόληψη η οποία συντονίζεται από τον υπουργό, τον κ. Κικίλια. Πρόληψη με διάφορες δράσεις, σε διάφορα επίπεδα. Έρχονται όλοι αυτοί για προληπτικούς καθαρά λόγους έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι έστω και στο ακραίο σενάριο. Θεωρώ ότι αυτό είναι μία πάρα πολύ καλή, συντονισμένη ενέργεια η οποία γίνεται εκ μέρους του υπουργείου. Για πρώτη φορά στη χώρα μας παρατηρούνται ανάλογα γεγονότα».

Σχετικά με την εξέλιξη του φαινομένου, αναφέρει: «Δεν μπορεί να λήξει σε μία ημέρα, σε δύο ημέρες. Μπορεί να κρατήσει μερικές ημέρες, μερικές εβδομάδες, αλλά και μερικούς μήνες. (…) Δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να προβλέψουμε τη διάρκεια του φαινομένου, απλά και μόνο προετοιμαζόμαστε πάντα για το ακραίο σενάριο, το οποίο υπάρχουν πολύ μικρές πιθανότητες να πραγματοποιηθεί».

Ερωτηθείς για ενδεχόμενη έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης, σημειώνει: «Σε καμία περίπτωση. Μπορεί να φανεί μια σεισμοηφαιστιακή δραστηριότητα, δηλαδή το ηφαίστειο να ξυπνήσει, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα έχουμε έκρηξη». «Το έδαφος της Σαντορίνης, επειδή είναι ηφαιστειακό έδαφος, αλλά και των γύρω νησιών, είναι ποικιλόμορφο», συμπληρώνει, ενώ για τους κατοίκους που έχουν αποφασίσει να εγκαταλείψουν το νησί, επισημαίνει: «Δεν υπάρχει λόγος για αυτό που γίνεται. Ο κίνδυνος είναι ελεγχόμενος, η διαμονή στη Σαντορίνη είναι απολύτως ασφαλής».

Δημήτρης Κωστόπουλος στον ΣΚΑΪ: «Δεν αποκλείεται να έχουμε ηφαιστειακή δραστηριότητα»

Ο καθηγητής σεισμολογίας Βασίλης Καρακώστας και ο Δημήτρης Κωστόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής πετρολογίας στο ΕΚΠΑ μίλησαν στον ΣΚΑΪ και στο «Σήμερα» για τον «χορό» των Ρίχτερ στην Σαντορίνη και την Αμοργό.

Όπως ανέφερε ο κ. Καρακώστας, «υπάρχει μια έξαρση της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή, η οποία μπορεί να εξελιχθεί φυσιολογικά και στη συνέχεια να υπάρχει μια απόσβεση, όμως είναι ένα σημάδι που θα πρέπει να το προσέξουμε». Παράλληλα, σημείωσε ότι ενδεχομένως να υπάρξει μεγαλύτερη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή, πράγμα εντελώς φυσιολογικό, που δεν θα προκαλέσει προβλήματα στους κατοίκους. «Το να υπάρχει κάτι ανησυχητικό έχει μικρότερη πιθανότητα» συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο κ. Κωστόπουλος έκρουσε τον «κώδωνα του κινδύνου» για πιθανή ηφαιστειακή δραστηριότητα. «Όπως ξέρετε, τα μάγματα είναι ρευστά, είναι ασυμπίεστα και οδηγούνται προς τις ελάχιστες πιέσεις. Στην προσπάθειά του να βγει στην επιφάνεια, το μάγμα προκαλεί υδραυλική θραύση στα πετρώματα, θα είναι ένα ρήγμα που θα υλοποιηθεί σαν σεισμός. Προβλέψεις δεν μπορούν να γίνουν, καλύτερα να παραμείνουμε σε εγρήγορση».

«Σε περίπτωση ανάγκης, η ΕΛ.ΑΣ. θα ενισχύσει τις δυνάμεις της στη Σαντορίνη»

Ως προς την κατάσταση με τον «χορό» των σεισμικών δονήσεων στη Σαντορίνη, η εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας, Κωνσταντία Δημογλίδου, σημείωσε ότι σε περίπτωση που ζητηθεί κάτι από την Πολιτική Προστασία, η ΕΛ.ΑΣ. συμμετέχει και συνδράμει με οποιονδήποτε τρόπο, είτε χρειαστεί να γίνει εκκένωση κάποιων οικισμών είτε κάποιας περιοχής, ώστε να προστατεύσει με οποιονδήποτε τρόπο τους πολίτες, ακόμη και να μεταφερθούν με υπηρεσιακά οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας.

«Υπάρχει προσωπικό και οχήματα κανονικά στο νησί. Σε περίπτωση που δημιουργηθεί ανάγκη, θα υπάρξει ενίσχυση του προσωπικού και με ενίσχυση της Αστυνομίας. Οι περιπολίες έχουν αλλάξει, δεδομένου ότι εγκαταλελειμμένα σπίτια έρχονται αντιμέτωπα με πλιάτσικο. Αυτό συμβαίνει πάντα μετά από φυσική καταστροφή, διότι υπάρχουν δυστυχώς κι αυτές οι περιπτώσεις που επιτήδειοι απειλούν την περιουσία των πολιτών».



Source link

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ