Νωρίς το πρωί της Τρίτης (4/2) ολοκληρώθηκε η διαδικασία της λήψης οργάνων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) του μικρού Άγγελου που διαγνώστηκε εγκεφαλικά νεκρό έπειτα από τη βάναυση κακοποίηση που υπέστη, στα χέρια της μητέρας του και του συντρόφου της στο Ηράκλειο.
Σύμφωνα με το ekriti.gr, λίγο πριν τις 7 το πρωί δύο ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ συνοδεία περιπολικών της Αστυνομίας ξεκίνησαν για το αεροδρόμιο του Ηρακλείου μεταφέροντας την καρδιά και τους νεφρούς του μικρού Άγγελου. Η καρδιά θα μεταφερθεί σε νοσοκομείο της Γερμανίας ενώ οι νεφροί στάλθηκαν στη Θεσσαλονίκη. Στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης αναμένεται να φτάσουν το μεσημέρι οι νεφροί του 3χρονου Άγγελου, ο οποίος κατέληξε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, ύστερα από άγριο ξυλοδαρμό. Μετά την απόφαση της γιαγιάς του μικρού Άγγελου να δωρίσει τα όργανά του, το πρωί έγινε στο ΠΑΓΝΗ η λήψη της καρδιάς που θα μεταφερθεί στο Βερολίνο και των νεφρών που μεταφέρονται στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Ιπποκράτειο υπάρχει στη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση ενήλικας υποψήφιος, στον οποίο, εφόσον γίνει ο τελικός έλεγχος και κριθεί κατάλληλος, θα μεταμοσχευθούν και οι δύο νεφροί του Άγγελου. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η μεταμόσχευση νεφρών τόσο μικρού παιδιού σε ενήλικα είναι κάτι εξαιρετικά σπάνιο. Σε περίπτωση που ο τελικός έλεγχος δείξει ότι ο υποψήφιος λήπτης δεν είναι κατάλληλος, οι νεφροί θα μεταμοσχευθούν σε άλλον ασθενή και ίσως σε άλλο μεταμοσχευτικό κέντρο.
«Η καρδιά του Άγγελου, αντέχει ακόμη» δήλωσε την Δευτέρας ο διοικητής του νοσοκομείου, Γιώργος Χαλκιαδάκης, ο οποίος σημείωσε ότι ελέγχθηκαν τόσο η καρδιακή λειτουργία του όσο και η λειτουργία των νεφρών, τα όργανα, δηλαδή, που δόθηκαν για μεταμόσχευση.
Οι γιατροί και οι νοσηλευτές που πραγματοποίησαν την επέμβαση στον τρίχρονο κράτησαν ενός λεπτού σιγή στην μνήμη του τρίχρονου Άγγελου. «Ενός λεπτού σιγή από τις χειρουργικές ομάδες, ως ελάχιστος φόρος τιμής, στο μικρό Άγγελο, που χάρισε ζωή σε ασθενείς συνανθρώπους μας. Θερμές ευχαριστίες στη Διοίκηση, στη ΜΕΘ Παίδων και σε όλο το προσωπικό του Πα.Γ.Ν. Ηρακλέιου, όπως επίσης και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών του Ηρακλείου, για την άριστη συνεργασία. Απέραντος σεβασμός προς τη γιαγιά του μικρού αγοριού για την απόφαση της δωρεάς. Ευελπιστούμε η πράξη της αυτή να απαλύνει τον ανείπωτο πόνο της», αναφέρει στη σχετική του ανάρτηση ο Ελληνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων.
Γεωργιάδης: Η δωρεά οργάνων αποτελεί την μέγιστη προσφορά ζωής
Στη συγκλονιστική, όπως γράφει σε ανάρτησή του ο υπουργός Υγείας, στιγμή της προσφοράς του μικρού Άγγελου, αναφέρεται ο Άδωνις Γεωργιάδης, επισημαίνοντας ότι «θα χαρίσει ζωή σε ασθενείς συνανθρώπους μας μέσω της δωρεάς οργάνων του».
«Εκφράζω θερμές ευχαριστίες προς τη Διοίκηση του Πα.Γ.Ν. Ηρακλείου, τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων και σε όλο το προσωπικό του Νοσοκομείου, τον Ελληνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων καθώς και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου για την άψογη και άμεση συνεργασία τους», αναφέρει στην ανάρτησή του στο X ο κ. Γεωργιάδης.
«Ιδιαίτερη αναφορά και τον αμέριστο σεβασμό μας προς τη γιαγιά του μικρού αγοριού, για την υπέρτατη απόφαση της δωρεάς, η οποία μας υπενθυμίζει τη δύναμη της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης. Ευχόμαστε η πράξη της να αποτελέσει έστω και μια ελάχιστη παρηγοριά στον ανείπωτο πόνο που βιώνει», τονίζει χαρακτηριστικά.
«Η δωρεά συμπαγών οργάνων να θυμάστε ότι αποτελεί την μέγιστη προσφορά ζωής και ανθρωπιάς», καταλήγει ο υπουργός Υγείας.
Η συγκλονιστική στιγμή της προσφοράς του μικρού Άγγελου, ο οποίος θα χαρίσει ζωή σε ασθενείς συνανθρώπους μας μέσω της δωρεάς οργάνων του.
Εκφράζω θερμές ευχαριστίες προς τη Διοίκηση του Πα.Γ.Ν. Ηρακλείου, τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων και σε όλο το προσωπικό του… pic.twitter.com/jnyae9ouEf
— Άδωνις Γεωργιάδης (@AdonisGeorgiadi) February 4, 2025
«Μαμά, τι κάνει το παιδί;» ρωτάει η 26χρονη
Η 26χρονη μητέρα του παιδιού και ο 44χρονος σύντροφός της έχουν κριθεί προσωρινά κρατούμενοι, αντιμετωπίζοντας μεταξύ άλλων την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας. Η βασική κατηγορία εις βάρος τους αναμένεται να αναβαθμιστεί σε δολοφονία εκ προμελέτης και από κοινού.
«Μαμά, τι κάνει το παιδί;» φέρεται να ρώτησε τη μητέρα της, μετά την προφυλάκιση της, η 26χρονη μητέρα του τρίχρονου Άγγελου. «Πάει το παιδί, τελείωσε» φέρεται να ήταν η απάντηση της γιαγιάς. Κι όμως, παρά το γεγονός ότι η 26χρονη το είχε ακούσει ξανά και ξανά, η νεαρή μητέρα φέρεται να δυσκολεύεται να κατανοήσει ότι δεν θα ξαναδεί το αγοράκι.
Ακόμα και όταν ενημερώθηκε ότι θα οδηγηθεί στη φυλακή ως προσωρινά κρατούμενη, εμφανίστηκε και πάλι να μην καταλαβαίνει τι σημαίνει αυτό. «Αα, καλά» φέρεται να σχολίασε, νομίζοντας ότι η δίκη θα ακολουθήσει σε μία-δύο εβδομάδες. Όλη της η στάση, από την πρώτη στιγμή που αποκαλύφθηκε η υπόθεση-σοκ μέχρι την σύλληψη και την προφυλάκιση της, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «άνευρη».
Σύμφωνα με το cretalive.gr, η συμπεριφορά της 26χρονης είχε απασχολήσει σοβαρά τους γονείς της από τότε που ήταν μαθήτρια του δημοτικού και μάλιστα η μητέρα της την έτρεχε σε ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς του δήμου στον οποίο ζούσε η οικογένεια προς παρακολούθηση και στήριξη. Yποστηρίζεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, ότι η μικρή είχε διαγνωστεί με «νοητική ανωριμότητα», καθώς δυσκολευόταν στο σχολείο και στην καθημερινότητα της. Αν κάποιος της φώναζε, αν φοβόταν, αν είχε άγχος, συνήθως «κοκάλωνε», «βραχυκύκλωνε», όπως περιγράφεται, ανήμπορη να διαχειριστεί την κατάσταση την οποία βίωνε.
Όταν έκλεισε τα 18 έτη, ο ρόλος της μητέρας της περιγράφεται ως σημαντικά περιορισμένος καθώς ούσα ενήλικη, οι αρμόδιες υπηρεσίες απέκλειαν ουσιαστικά τις παρεμβάσεις τρίτων. Ακόμα και όταν «κλέφτηκε» με τον πατέρα του μικρού Άγγελου, η μητέρα της 26χρονης φέρεται, όπως αναφέρεται, να είχε ζητήσει την συνδρομή της Αστυνομίας, ανήσυχη μήπως η κόρης της μείνει έγκυος, όπως και έγινε τελικά.
Ανάλογος προβληματισμός υπήρξε και όταν εκείνη ταξίδεψε στην Κρήτη προκειμένου να συγκατοικήσει με έναν άγνωστο άνδρα. Ουδέποτε, υποστηρίζεται, πήγε το μυαλό τους ότι η 26χρονη θα μπορούσε να βλάψει το παιδί της. Περισσότερο ανησυχούσαν για την ίδια επειδή ήταν νοητικώς ανώριμη, ευάλωτη και εκμεταλλεύσιμη.