Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε τοποθέτησή του, εξήρε την επιστημονική κοινότητα της χώρας, επισημαίνοντας ότι η έρευνα και η ανάλυση της σεισμικής δραστηριότητας στη Σαντορίνη αποτελούν αποτέλεσμα μεθοδικής εργασίας δεκαετιών.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι, αν και η κατάσταση φαίνεται πιο σταθερή, οι επιστήμονες παραμένουν επιφυλακτικοί, καθώς δεν μπορεί να υπάρξει ασφαλής πρόβλεψη για την εξέλιξη του φαινομένου.

«Η Πολιτεία εμπιστεύεται την επιστημονική κοινότητα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας: «Έχουμε να διαχειριστούμε μία ηφαιστειακή δραστηριότητα στη Νέα Καμένη, τη δραστηριότητα στο Κολούμπο και το πιο ανησυχητικό τεκτονικό φαινόμενο, αυτό στο ρήγμα της Ανύδρου. Κρατώ την πιο ενθαρρυντική πρόβλεψη, χωρίς να μπορεί να κάνει κανείς πρόβλεψη».

«Σε κάθε περίπτωση οι κάτοικοι θα συνεχίσουν να αισθάνονται δονήσεις και το επόμενο χρονικό διάστημα και θα πρέπει να είναι ψύχραιμοι γι’ αυτό. Η κατάσταση φαίνεται να πηγαίνει σε ένα καλύτερο σενάριο σε σχέση με τη σεισμική δραστηριότητα» τόνισε μεταξύ άλλων ο Κώστας Παπαζάχος, καθηγητής Γεωφυσικής και σεισμολογίας.

Για τον κατολισθητικό κίνδυνο μίλησε ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας. «Η Σαντορίνη είναι ένα μοναδικό μέρος σε όλο τον κόσμο. Ίσως είναι το πιο όμορφο σημείο στον κόσμο και αυτό τεκμηριώνεται από το γεγονός ότι έχουμε να κάνουμε με την μεγαλύτερη καλντέρα της τάξεως των 8 επί 11 χιλιομέτρων, με την μεγαλύτερη έκρηξη στον κόσμο που έγινε πριν 3.500 χρόνια, με τον πολιτισμό που αναπτύχθηκε παράλληλα με τις διεργασίες του ηφαιστείου αλλά και με το μοναδικό φυσικό και οικιστικό περιβάλλον το οποίο έχει.

Η Σαντορίνη λοιπόν, διαμορφώθηκε από αυτούς τους γεωδυναμικού κινδύνους και κυρίαρχα από τον ηφαιστειακό κίνδυνο, τον σεισμικό κίνδυνο, τον κατολισθητικό κίνδυνο και της διαβρώσεις. Αυτοί οι κίνδυνοι λοιπόν, δημιούργησαν και το μοναδικό ηφαιστειακό σύμπλεγμα της Σαντορίνης. Είναι επόμενο αυτοί οι κίνδυνοι να εκδηλώνονται κατά περιόδους και βεβαίως θα ασχοληθούμε στη συγκεκριμένη περίπτωση με τον κατολισθητικό κίνδυνο, ο οποίος είναι ένας κίνδυνος που διαμορφώνει συνεχώς τα μοναδικά πρανή της καλντέρας.

Ο κίνδυνος λοιπόν, σε όλο το μήκος σχεδόν των πρανών της καλντέρας της Σαντορίνης είναι υψηλός, αλλά και η διακινδύνευση είναι υψηλή, δεδομένου ότι σε αυτά τα σημεία συγκεντρώνεται πλήθος κόσμου τουλάχιστον οκτώ μήνες κάθε χρόνο», αναφέρει ο κ. Λέκκας.



Source link

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ