Εντείνεται η ανησυχία για την πορεία της σεισμικής δράσης στις Κυκλάδες, μετά τη νέα δόνηση 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής, 09/02, στις 21:05, 21 χλμ. νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού. Πρόκειται για τον ισχυρότερο σεισμό που καταγράφεται στην περιοχή, μετά τα 5,2 Ρίχτερ που σημειώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα και ταρακούνησαν Σαντορίνη και Αμοργό.
Κώστας Παπαζάχος: Θα είναι μία δύσκολη εβδομάδα
Στην περιοχή έχουν καταγραφεί περισσότερες από 8.900 δονήσεις. Ο Κώστας Παπαζάχος, Καθηγητής Σεισμολογίας στο ΑΠΘ που έχει οριστεί από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης Πολιτικής Προστασίας, ως εκπρόσωπος των επιτροπών για τους σεισμούς στην υποθαλάσσια χώρα στις Κυκλάδες δήλωσε σχετικά:
«Ξέρουμε ακριβώς που είναι η ακολουθία, έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά όμως δεν έχει μειωθεί αλλά είναι σε ύφεση τις τελευταίες μέρες. Έχει μειωθεί το ενδεχόμενο μεγάλου σεισμού αλλά δεν έχει απομακρυνθεί σε επίπεδο να λέμε ότι είναι ασήμαντο».
«Δυστυχώς είμαστε σε μια εποχή που ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει και να διαδίδει ψευδείς ειδήσεις με οποιονδήποτε τρόπο. Χθες είδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «έκρηξη ηφαίστειου τώρα». Γι΄αυτό λέμε στον κόσμο να ακούει τις επίσημες ανακοινώσεις. Θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας πως αν γίνει μεγάλος σεισμός θα έχει μετά και μεγάλη μετασεισμική ακολουθία που θα είναι έντονη για άλλη μία βδομάδα. Δεν είναι ότι θα γίνει ένας σεισμός και μετά θα βρεθεί λύση στο θέμα.
Θα είναι δύσκολη αυτή η εβδομάδα, είναι δύσκολες οι σεισμικές ακολουθίες γιατί έχουν μεγάλη χρονική διάρκεια. Η Σαντορίνη θα πρέπει να προετοιμαστεί ότι και οι επόμενες βδομάδες θα είναι ανάλογες. Το ηφαίστειο έχει ένα ξεχωριστό φαινόμενο και το παρακολουθούμε ξεχωριστά. Υπάρχει η πιθανότητα να σβήσει η σεισμική δραστηριότητα που υπάρχει στο ηφαίστειο. Είναι δυο διαφορετικά πράγματα και μην τα συγχέουμε», συμπλήρωσε ο κ. Παπαζάχος.
Άκης Τσελέντης: Μην ακούτε το αφήγημα ότι εξασθενεί η ακολουθία
Νέα ανάρτηση έκανε το βράδυ της Κυριακής ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης, ο οποίος αναφέρει χαρακτηριστικά:
ΣΑΣ ΕΛΕΓΑ ΤΟ ΠΡΩΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΚΟΥΤΕ ΤΟ ΑΦΗΓΗΜΑ ΟΤΙ ΕΞΑΣΘΕΝΕΙ Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ . ΜΟΛΙΣ ΕΙΧΑΜΕ ΛΙΓΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥΣ 4,7 , 5,2!!
EΘ. ΣEIΣM. ΔIKTYO 09/02/2025 20:53, AΣΘENH,M=4.7,EΠIK:230 XΛM. NA AΘHNAΣ, 21 XΛM. NNΔ THΣ APKEΣINHΣ AMOPΓOY: ΓI-EAA
NOAIG Automatic Alert 09/02/2025 19:05:31, Lat: 36.7074 N, Long: 25.9658 E, ML: 5.2, Depth: 41.3 Km, 15 Km SSE from Amorgos
EΘ. ΣEIΣM. ΔIKTYO 09/02/2025 21:05, IΣXYPH,M=5.0,EΠIK:226 XΛM. NA AΘHNAΣ, 21 XΛM. NΔ THΣ APKEΣINHΣ AMOPΓOY: ΓI-EAA
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΠΟΛΛΟΙ
==> ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΤΕ <===
ΠΡΩΙΝΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΜΟΥ
«Από χθες παρατηρούμε μια μικρή ελάττωση τον σεισμών. Μην πιστεύετε στο αφήγημα ότι εκτονώθηκε το φαινόμενο. Αυτό είναι χαρακτηριστικό των σεισμικών ακολουθιών. Μετά από κάθε απότομη μείωση της σεισμικότητας ακολουθούν σεισμοί με μεγαλύτερα μεγέθη (δεν ομιλώ για τον κυρίως σεισμό). Η σεισμική ακολουθία θα κρατήσει για μήνες. Για παράδειγμα στο Αρκαλοχώρι διήρκησε 4 μήνες πριν τον κύριο σεισμό των 6R. Eπομένως να συνεχίσετε να λαμβάνετε υπόψη τα μέτρα σεισμικής προφύλαξης που πρότειναν οι επιτροπές.»
Νέοι φορητοί σεισμογράφοι στην Άνυδρο
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, σήμερα Δευτέρα (10/02), εάν ο καιρός το επιτρέψει, ειδική επιστημονική ομάδα αναμένεται να πραγματοποιήσει την ανέλκυση δύο υποθαλάσσιων σεισμογράφων στην περιοχή της Καλντέρας, από τους οποίους θα πάρουν το καταγραφικό για να αντλήσουν δεδομένα και νέα στοιχεία.
Παράλληλα, νέοι φορητοί σεισμογράφοι πρόκειται να τοποθετηθούν στη νήσο Άνυδρο, όπου συνδυαστικά με μια υποθαλάσσια έρευνα που διεξήχθη τον Δεκέμβριο του 2024, θα δώσουν πληρέστερη εικόνα.
Κλειστά τα σχολεία
Μετά από σχετικές αποφάσεις των Δημάρχων από σήμερα Δευτέρα παίρνει νέα παράταση η διακοπή των μαθημάτων στα σχολεία της περιοχής και συγκεκριμένα:
- Στη Θήρα, Αμοργό, Ανάφη και Ίο, η λειτουργία των σχολείων αναστέλλεται από τη Δευτέρα 10 έως την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2025, βάσει απόφασης του αρμοδίου Υπουργείου.
- Στη Νάξο, Πάρο, Αντίπαρο και Κίμωλο η λειτουργία των σχολείων αναστέλλεται τη Δευτέρα 10 και την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2025. Στη Σίφνο τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά πλην του Γυμνασίου με τάξεις Λυκείου “Νικόλαος Προμπονάς” του οποίου η λειτουργία αναστέλλεται μέχρι και την Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου 2025.
- Σε όλα τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων, τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά! Οι 19 Δήμαρχοι των Κυκλάδων προχωράμε ενωμένοι, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, για το καλό των κοινωνιών μας. Γραφείο Τύπου ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου
Τι θα εκτιμηθεί από τους υποθαλάσσιους σεισμογράφους
Σήμερα, εφόσον οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές, η επιστημονική ομάδα της καθηγήτριας Γεωλογικής Ωκεανογραφίας του ΕΚΠΑ Εύης Νομικού θα παραλάβει τους φορητούς υποθαλάσσιους σεισμογράφους που είχε τοποθετήσει πριν από μερικές ημέρες, μέσα από την Καλδέρα, προκειμένου να δει τα δεδομένα τα οποία θα δείξουν τη μικροσεισμικότητα της περιοχής.
Τα στοιχεία αυτών των υποθαλάσσιων σεισμογράφων θα ενωθούν με εκείνα των χερσαίων για να μελετηθούν και να υπάρξει ακριβέστερη εικόνα της σεισμικότητας της περιοχής. Ήδη από χθες μετρήσεις για την πρωτόγνωρη σεισμική κρίση κάνει και η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού σε συνεργασία με το Εργαστήριο Φυσικής Γεωγραφίας του ΕΚΠΑ και το Κέντρο Δορυφόρων Διονύσου του ΕΜΠ.
Σε ανάρτησή της η κ. Νομικού ανέφερε: «Η ερευνητική ομάδα θα εκτελέσει δορυφορικές παρατηρήσεις GNSS σε περίπου 20 τριγωνομετρικά σημεία στις ν. Σαντορίνη, Θηρασία, Ν. Καμμένη. Σκοπός των μετρήσεων είναι ο συνδυασμός τους με δεδομένα από μόνιμους σταθμούς GNSS του συμπλέγματος για την ασφαλέστερη ανίχνευση μικρομετακινήσεων του στερεού φλοιού της γης στην περιοχή.
Επιπλέον, θα γίνει μέτρηση κατ’ ελάχιστον 50 σταθμών βαρύτητας κατανεμημένους στα ανωτέρω νησιά, για την οπτικοποίηση του βαρυτικού πεδίου της περιοχής και την ανίχνευση διαχρονικών μεταβολών βαρύτητας. Από τον συνδυασμό των παραπάνω μετρήσεων μπορούν να προκύψουν συμπεράσματα για μεταβολές στο υπέδαφος της περιοχής, όπως επίσης και η μεταβολή της μάζας ή της πυκνότητας των πετρωμάτων στην περιοχή των μετρήσεων.
Τέλος, θα γίνει φωτογραμμετρική αποτύπωση με θερμική κάμερα με χρήση ΣμηΕΑ, σε περιοχές που υποδείχθηκαν από το ΕΚΠΑ, για την ανίχνευση ή πιστοποίηση της θέσης θερμικών πεδίων της περιοχής. Οι ανωτέρω φορείς θα συνεχίσουν να συνδράμουν με την εκτέλεση γεωδαιτικών και γεωφυσικών παρατηρήσεων και αναλύσεων των δεδομένων με σκοπό την παρακολούθηση της υφιστάμενης σεισμικής δραστηριότητας και την εκτίμηση της σεισμικής διαταραχής στο νησιωτικό σύμπλεγμα της Σαντορίνης».