Ως ένα από τα τρία πιθανά σενάρια είναι για τον καθηγητή Φυσικών Καταστροφών κ. Κώστα Συνολάκη, μια μικρή ηφαιστειακή έκρηξη στη Σαντορίνη και ειδικότερα στη Νέα Καμμένη ή στο Κολούμπο.

Αλλά ποιοι είναι οι κίνδυνοι από μια ηφαιστειακή έκρηξη, και ποιες απειλές για την ανθρώπινη υγεία; Την απάντηση δίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), που αναφέρει:

Ηφαιστειακή έκρηξη

– Επισκόπηση

Ένα ηφαίστειο είναι μια οπή στο φλοιό της Γης από την οποία συμβαίνουν εκρήξεις. Υπάρχουν περίπου 1.500 δυνητικά ενεργά ηφαίστεια σε όλο τον κόσμο.

Όταν τα ηφαίστεια εκρήγνυνται μπορούν να εκτοξεύσουν καυτά, επικίνδυνα αέρια, τέφρα, λάβα και βράχους που μπορεί να προκαλέσουν καταστροφικές απώλειες ζωής και περιουσίας, ειδικά σε πυκνοκατοικημένες περιοχές.

Οι ηφαιστειακές δραστηριότητες και οι πυρκαγιές επηρέασαν 6,2 εκατομμύρια ανθρώπους και προκάλεσαν σχεδόν 2400 θανάτους μεταξύ 1998-2017.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι ηφαιστειακών εκρήξεων, όπως:

  • πυροκλαστικές εκρήξεις, με ταχέως κινούμενο θερμό αέριο και ηφαιστειακή ύλη
  • απελευθερώνει καυτή τέφρα
  • ρέει λάβα
  • εκπομπές αερίων
  • λαμπερές χιονοστιβάδες, όταν απελευθερώνονται αέρια και στάχτη.

Οι ηφαιστειακές εκρήξεις μπορούν επίσης να προκαλέσουν δευτερογενή γεγονότα, όπως πλημμύρες, κατολισθήσεις και λασποβολίδες, εάν υπάρχει βροχή, χιόνι ή λιώσιμο πάγου.

Η καυτή στάχτη μπορεί επίσης να προκαλέσει πυρκαγιές.

Οι ηφαιστειακές εκρήξεις μπορούν να επηρεάσουν την κλιματική αλλαγή μέσω της εκπομπής ηφαιστειακών αερίων όπως το διοξείδιο του θείου, που προκαλεί παγκόσμια ψύξη και το ηφαιστειακό διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο έχει τη δυνατότητα να προάγει την υπερθέρμανση του πλανήτη.

– Επιπτώσεις 

Οι ηφαιστειακές εκρήξεις μπορεί να αποτελέσουν πολλαπλές απειλές για την υγεία, ανάλογα με την εγγύτητα του ηφαιστείου στην κοινότητα και το εάν υπήρχε κάποια προειδοποίηση.

Οι ηφαιστειακές εκρήξεις μπορεί να προκαλέσουν:

  • ασφυξία
  • μολυσματικές ασθένειες, όπως η επιπεφυκίτιδα
  • οξείες και χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού από την πτώση τέφρας και την αναπνοή αερίων και αναθυμιάσεων
  • εγκαύματα και τραυματικές κακώσεις, όπως τραύματα από πτώση βράχου
  • ερεθισμούς των ματιών και του δέρματος από όξινη βροχή.

Η τέφρα και οι χημικές ουσίες από την έκρηξη μπορούν επίσης να δημιουργήσουν κίνδυνο μόλυνσης των τροφίμων και του νερού και να θέσουν σε κίνδυνο βασικές υπηρεσίες, όπως το νερό, τις μεταφορές, τις επικοινωνίες και τις υπηρεσίες υγείας.

Ομοίως, η συσσώρευση τέφρας στις στέγες μπορεί να προκαλέσει ζημιά ή κατάρρευση κτηρίων, τόσο αμέσως όσο και μετά το συμβάν.

Ο κ. Συνολάκης τόνισε, λοιπόν, σήμερα (11/2) ότι το παραπάνω είναι ένα από τα σενάρια που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας όπως είχε συμβεί και στο παρελθόν. Τα τελευταία 100 χρόνια στην περιοχή έχουν καταγραφεί τρεις εκρήξεις, είπε χαρακτηριστικά.

«Είναι πολύ νωρίς να γνωρίζουμε. Από την αρχή λέω ότι υπάρχουν τρία σενάρια.

  • Το καλύτερο απ’ όλα είναι να σταματήσει αυτό το σμήνος σεισμών όπως είχε συμβεί το 2011-2012,
  • το δεύτερο σενάριο είναι να γίνει ένας μεγαλύτερος σεισμός και δεν μπορεί κάποιος εύκολα να προσδιορίσει το μέγεθος του σεισμού,
  • το τρίτο σενάριο είναι να γίνει μία μικρή έκρηξη του ηφαιστείου. Είναι ένα από τα τρία ενδεχόμενα και είναι από τα σενάρια που πρέπει να σκεφτόμαστε.

Μάλιστα υπενθύμισε ότι «τα τελευταία 100 χρόνια είχαμε τρεις εκρήξεις στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης και δεν είχαμε θύματα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ