Το βιβλίο του Τάσου Αναστασίου «Οδοιπορικό στη Νάξο» παρουσιάζεται την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου στις 18:30 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Γαλατσίου. Πρόκειται για μία πρόσκληση από την Ομοσπονδία Ναξιακών Συλλόγων και την Ένωση Κυκλαδικού Τύπου, σε μία εκδήλωση στην οποία θα μιλήσουν οι: Μάνος Ελευθερίου, Ευγενία Τζαννίνη και ο Γιάννης Τουμπακάρης. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για όλους.
Απόσπασμα από την εισαγωγή του βιβλίου
Το Ναξιακό οδοιπορικό στο χώρο και στο χρόνο κινείται μέσα από ένα πυκνό δίκτυο λιθόστρωτων δρόμων και μονοπατιών, το μεγαλύτερο στις Κυκλάδες, που συνδέει τους οικισμούς, οδηγεί σε μακρινούς τόπους ιδιαίτερου κάλλους ή ειδικού ενδιαφέροντος, προσεγγίζει δυσπρόσιτες ακτές. Με τον τρόπο αυτό, ο περιηγητής κοινωνεί βαθιά την εμπειρία της νησιώτικης γης, εισδύοντας στις «αθέατες όψεις» της και βιώνει την ιστορικότητα του τοπίου, διατρέχοντας όλες τις χρονικές περιόδους.
Ταυτόχρονα ανακαλύπτει και διερευνά την οργάνωση των χώρων παραγωγής και των δομικών προτύπων διαβίωσης, όπου σοφά οι ντόπιοι δημιουργοί ενσωμάτωσαν τα φυσικά δεδομένα του νησιού στις λειτουργικές ανάγκες της κοινότητας. Το πόνημα αυτό αποσκοπεί πρωταρχικά να αποδώσει μια ολοκληρωμένη εικόνα της Νάξου στον απαιτητικό αναγνώστη περιηγητή, αλλά και παράλληλα, να αναδείξει τη σημασία της διάσωσης και της προστασίας των σπάνιων ιδιαιτεροτήτων του νησιού, στο ταραγμένο Αρχιπέλαγος του 21ου αιώνα. […] (Απόσπασμα από την εισαγωγή της έκδοσης)
Λίγα λόγια για το βιβλίο
«Η έκδοση αυτή επιχειρεί μία ολιστική παρουσίαση της Νάξου, τόσο ως αυθύπαρκτη νησιωτική οντότητα όσο και ως αναπόσπαστο μέλος του κυκλαδικού συμπλέγματος και του Αιγαίου γενικότερα, με έμφαση στον κομβικό ρόλο του νησιού στο διάβα των αιώνων.
Το βιβλίο απευθύνεται τόσο στο ευρύ αναγνωστικό και περιηγητικό κοινό, όσο και σε κατηγορίες αναγνωστών με ειδικά ενδιαφέροντα και αναζητήσεις. Η παρουσίαση είναι πολυδιάστατη. Αρχικά σκιαγραφείται το φυσικό τοπίο του νησιού και επιχειρείται η ανάκληση στην ιστορική μνήμη της μυθικής του καταγωγής. Στη συνέχεια το έργο υπεισέρχεται μεθοδικά και τεκμηριωμένα στην περιγραφή και ροή των πραγματικών γεγονότων που χάραξαν την πορεία του τόπου στο χώρο και στο χρόνο.
Στα επόμενα μέρη του βιβλίου, αποτυπώνεται η εικόνα κεντρικών Ναξιακών τόπων, μέσα από μία ιδιαίτερη οπτική περιήγησης. Η στόχευση στον απαιτητικό, ευαίσθητο περιηγητή είναι εμφανής και στη συνέχεια της γραφής, όπου παρουσιάζεται – συνοπτικά αλλά περιεκτικά – το ανθρωπογενές περιβάλλον του νησιού και αναλυτικά το πεζοπορικό Δίκτυο Διαδρομών Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος, με εμμονή στην όσο πιο κατατοπιστική απόδοση των σημείων ιστορικού ενδιαφέροντος και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.
Οι ενότητες που ακολουθούν, περιλαμβάνουν εκτενή περιγραφή των ξεχωριστής σημασίας παραγωγικών πόρων και προϊόντων του τόπου και στη συνέχεια παρουσίαση χαρακτηριστικών όψεων της άυλης πολιτιστικής δημιουργίας. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται σε δύο μεγάλες προσωπικότητες που γέννησε η νεότερη Νάξος, η απήχηση των οποίων ξεπέρασε τα όρια του νησιού και της ελληνικής επικράτειας: τον Μανώλη Γλέζο και τον Ιάκωβο Καμπανέλλη. Με δύο αυτοτελείς μονογραφίες του συγγραφέα, επιχειρείται με έμφαση η αποτύπωση του ιδιαίτερου ρόλου του νησιού και της ευρύτερης περιοχής του στο ιστορικό γίγνεσθαι.
Δεν απουσιάζουν από την έκδοση, αναφορές στην τοπική γαστρονομία και στις ποικίλες εορταστικές δραστηριότητες, ενώ παρατίθεται αναλυτικός πίνακας με τους επισκέψιμους χώρους και τα μνημεία σε ολόκληρη τη Νάξο. Το βιβλίο ολοκληρώνεται με έναν αισιόδοξο και ενθουσιαστικό λόγο για το νησί, που όμως παράλληλα συνοδεύεται από εκτενή διατύπωση των ανησυχιών, της αγωνίας και εκκλήσεων του γράφοντα σχετικά με το μέλλον και το ρόλο της Νάξου, σε μια εποχή ριζικών ανακατατάξεων και ανατροπών στην παγκόσμια φυσική ισορροπία και στις προαιώνιες αξίες που εξέθρεψαν τις όπου γης τοπικές ανθρώπινες κοινότητες.
Τα κείμενα συνοδεύονται από 450 και πλέον παλαιές και νέες φωτογραφίες, χάρτες, σχεδιαγράμματα και εικαστικές δημιουργίες, απαραίτητοι “συνοδοιπόροι” του αναγνώστη-περιηγητή σε αυτό το “Οδοιπορικό”. Η έκδοση αποτελείται από δύο αυτοτελείς τόμους των 408 σελίδων – σε ελληνική και αγγλική γλώσσα αντίστοιχα».