Στον «χορό» των Ρίχτερ εξακολουθούν να βρίσκονται οι Κυκλάδες, καθώς αμείωτη παραμένει η σεισμική δραστηριότητα σε Σαντορίνη, Αμοργό, Ίο και Ανάφη.
Αντιμέτωποι με διπλή σεισμική δόνηση 4,2 Ρίχτερ ήρθαν τα ξημερώματα της Πέμπτης (13/2) αντιμέτωποι οι κάτοικοι της Σαντορίνης.
Σύμφωνα με την αυτόματη Λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο πρώτος σεισμός σημειώθηκε στη 1:00, με το επίκεντρο να εντοπίζεται 23 χιλιόμετρα Νοτιοδυτικά της Αμοργού και είχε εστιακό βάθος 11,4χλμ.
Advertisement
Ένα λεπτό αργότερα σημειώθηκε και δεύτερη δόνηση με το ίδιο επίκεντρο και εστιακό βάθος 12,8 χιλιόμετρα.
Μιλώντας στον Alpha, ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Θανάσης Γκανάς, τόνισε ότι οι σεισμοί στη Σαντορίνη έχουν επηρεάσει την Καλντέρα, αρνούμενος, ωστόσο, να σχολιάσει εάν επρόκειτο για ανησυχητικό φαινόμενο που θα οδηγήσει σε έκρηξη.
«Δεν μπορώ να πω ότι είναι ανησυχητικό τώρα γιατί το έχουμε δει το 2011-2012 και δεν ακολουθήθηκε από κάποια έκρηξη. Όμως είναι μια σημαντική μεταβολή και πρέπει να την παρακολουθούμε», εξήγησε ο σεισμολόγος.
Ο Άκης Τσελέντης έγραψε:
«1. Τι μέγιστο μέγεθος περιμένουμε; Όπως το έλεγα από τη ΤΗΝ ΑΡΧΗ της ακολουθίας, το αισιόδοξο σενάριο είναι της τάξης των 6R. Στην προηγούμενη ανάρτηση μου ΕΞΗΓΗΣΑ ΤΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΥΤΗΣ ΣΕΙΣΜΙΚΟΤΗΤΑΣ και την αμφίδρομη σχέση της με το ηφαίστειο Κολούμπο. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ για να καταλάβετε πως εξηγείται αυτή η παρατεταμένη σεισμική δράση.
2. Ποιο είναι το χειρότερο σενάριο; Με πολύ ΜΙΚΡΗ πιθανότητα, είναι να ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Αμοργού και να έχουμε σεισμό της τάξης των 7R.
3. Να εκκενωθεί το νησί; Φυσικά ΟΧΙ. Ακόμα και στο μεγάλο σεισμό του 1956 δεν είχαμε πολλές καταρρεύσεις, το νησί άντεξε. Βέβαια τότε δεν είχαμε όλες αυτές τι πολεοδομικές παρανομίες ειδικά κοντά στα όρια με τη καλδέρα με άθλιες θεμελιώσεις επάνω στην ασταθή Θηραική Γη.
4. Θα έχουμε τσουνάμι; Δυστυχώς και με τα δύο σενάρια θα έχουμε. Στη χειρότερη περίπτωση μπορεί να «κτυπήσει» στις ακτογραμμές πολλών νησιών αλλά με τα προηγμένα συστήματα προφύλαξης του Γεωδυναμικού και σχετική ενημέρωση του κόσμου ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ΑΝΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ (αυτό δεν έχει γίνει) οι επιπτώσεις θα είναι ελάχιστες.
5. Πόσο θα κρατήσουν οι σεισμοί; Αυτό θα εξαρτηθεί από το πότε θα έχουμε το κύριο σεισμό και το μέγεθος του. Μέχρι τότε η παρούσα ΠΡΟσεισμική δράση θα συνεχιστεί (στο Αρκαλοχώρι κράτησε μερικούς μήνες) αλλά και όταν γίνει ο κύριος σεισμός λόγο του μηχανισμού που την προκαλεί ίσως συνεχίσει για λίγο. Θα έχουμε βέβαια πλούσια διαρκώς εξασθενούμενη (όχι όπως τώρα) ΜΕΤΑσεισμική ακολουθία. Όλα αυτά μας δείχνουν ότι δυστυχώς θα έχουμε επίδραση στο τουριστικό προϊόν του νησιού για μερικούς ακόμα μήνες».
Στη συνέχεια ο Άκης Τσελέντης σχολιάζει τα όσα έχουν ακουστεί από συναδέλφους του και αναφέρει: «Η Σαντορίνη φωνάζει αυτές τις ημέρες: Δεν αντέχω άλλο σεισμολογικές μεταβαλλόμενες κατά το δοκούν θεωρίες και βαρύγδουπες προβλέψεις ατόμων που έπιασαν στασίδι στα τηλεοπτικά παράθυρα και ο κόσμος να τρομοκρατείτε και να μην ξέρει τι να πιστέψει».
Και καταλήγει: «Από την άλλη άκουσα κάποιον πολύ συμπαθή κατά τα άλλα συνάδελφο στο Γεωδυναμικό (πιστεύω να ήταν νηφάλιος…) να μου συνιστά να αποσυρθώ από την ενεργό δράση και να μην αξιοποιώ τη τεράστια πείρα μου λέγοντας τη Ισπανική λέξη combrendo. Δυστυχώς επιβεβαίωσε ότι ουδείς χειρότερος εχθρός του ευεργετηθέντος αχάριστου. Δεν θα ξανασχοληθώ με τέτοιες γελοιότητες».
Σημειώνεται πως χθες ο Γεράσιμος Χουλιάρας έκανε μια ανάρτηση στο Facebook φωτογραφίζοντας τον Τσελέντη χωρίς, ωστόσο, να αναφέρει το όνομά του. Σε αυτή έγραψε: «Από την επιτροπή εκτίμησης σεισμικού κινδύνου έπρεπε να φύγεις αξιοπρεπώς όταν συνταξιοδοτήθηκες, comprento?”»