Σε συμπληγάδες βρίσκεται το ΕΣΥ μετά την οικονομική κρίση και την υγειονομική που ακολούθησε, και οι οποίες οδήγησαν σε αύξηση των αναγκών του πληθυσμού για υπηρεσίες υγείας κατά 30-40% από το 2022 μέχρι σήμερα.

Η αύξηση της ανάγκης σε υπηρεσίες υγείας τεκμηριώνεται και από σχετικές διεθνείς μελέτες που έχουν παρατηρήσει αύξηση των αναγκών περίθαλψης, λόγω αυξημένης νοσηρότητας, η οποία γίνεται εμφανής μια πενταετία μετά από κάποια κοινωνική ή οικονομική κρίση.

Το αντίστοιχο αποτέλεσμα στη χώρα μας, φαίνεται από τη ροή των περιστατικών στα νοσοκομεία, τα οποία δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στην κάλυψη του πληθυσμού, και για έναν ακόμη λόγο: το ιατρικό δυναμικό τους υπολείπεται κατά 4.000 γιατρούς σε σύγκριση με αυτούς που υπηρετούσαν στη διάρκεια της πανδημίας.

Τα στοιχεία αυτά παρέθεσαν μιλώντας στο in.gr ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) Πάνος Παπανικολάου και ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Ο γραμματέας της ΟΕΝΓΕ Πάνος Παπανικολάου

Υπολειτουργεί η περιφέρεια

Όπως ανέφερε ο γραμματέας της ΟΕΝΓΕ κ. Παπανικολάου, φέτος η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη, αφού βλέπουμε περιστατικά, όχι μόνο από την Αττική και τις γύρω περιοχές, αλλά και από Θεσσαλονίκη μέχρι Κρήτη και Ιωάννινα. Και η προσέλευση από την περιφέρεια είναι ιδιαίτερα συχνή, δείχνοντας την αδυναμία κάλυψης του πληθυσμού στην περιφέρεια λόγω της αποψίλωσης των νοσοκομείων των περιοχών αυτών.

Η αύξηση της ζήτησης υπολογίζεται κατά μέσο όρο στο 30-40%, με τα περισσότερα περιστατικά να κατευθύνονται στα βασικά νοσοκομεία της Αθήνας, όπως το Γενικό Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», ο Ευαγγελισμός και τώρα με το νέο σύστημα εφημεριών και τα τρία νοσοκομεία του Πειραιά: Ασκληπιείο Βούλας, Τζάνειο και Θριάσιο.

Έλλειψη προσωπικού

Οι συνθήκες που βιώνουν οι γιατροί στα νοσοκομεία είναι ασφυκτικές, αφού σήμερα στο ΕΣΥ υπηρετεί το 60% του ανθρώπινου δυναμικού που υπήρχε στην αρχή της πανδημίας. Συνολικά το προσωπικό του ΕΣΥ στα νοσοκομεία, κέντρα υγείας, περιφερειακά ιατρεία και ΕΚΑΒ ήταν 135.000 υγειονομικοί, ενώ τώρα είναι λίγο πάνω από 92.000 μαζί με τα Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου. Πολύ χειρότερη είναι η κατάσταση σε σύγκριση με το 2009, αν προσθέσουμε και τους υγειονομικούς που υπηρετούσαν στο ΙΚΑ.

Όμως η ραγδαία φτωχοποίηση που έφερε η οικονομική κρίση, τεκμηριώνει την αύξηση της ζήτησης υπηρεσιών υγείας, εξαιτίας της αυξημένης νοσηρότητας που προκάλεσε. Και σε αυτά τα περιστατικά θα πρέπει να προστεθούν τα ακραία φυσικά φαινόμενα. Για παράδειγμα η ζήτηση υπηρεσιών υγείας είναι κατά 30% αυξημένη στη Θεσσαλία σε σύγκριση με την περίοδο προ Daniel. Ανάλογη αύξηση της νοσηρότητας έχει φανεί μετά τη λήξη της πανδημίας.

Ο κ. Παπανικολάου, επεσήμανε ακόμη την σημαντική έλλειψη προσωπικού, ιδίως τραυματιοφορέων, που προκαλεί σοβαρές καθυστερήσεις στη διαχείριση των περιστατικών στα ΤΕΠ. Σημείωσε μάλιστα, ότι παρά την εξαγγελία πρόσληψης 500 τραυματιοφορέων, κανείς δεν έχει παρουσιαστεί ακόμη στα νοσοκομεία, καθώς μόλις την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκαν οι πίνακες με τις επικείμενες προσλήψεις.

Φορεία σε σκαλιά

Το πρόβλημα επιτείνεται και από τις καθυστερήσεις ή τις κακοτεχνίες στις εργασίες βελτίωσης των κτιριακών υποδομών μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, δίνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση του Ευαγγελισμού, όπου τα φορεία πρέπει να μεταφέρονται ένα- ένα με ασανσέρ ή στα χέρια, γιατί κανείς δεν σκέφτηκε να φτιάξει ράμπα σε σημείο που υπάρχουν 4 σκαλιά στο ΤΕΠ…

Νέα νοσήλια

Όσο για τις καθυστερήσεις στη διαχείριση των περιστατικών εξαιτίας του νέου συστήματος νοσηλίων, επεσήμανε ότι το σημαντικότερο πρόβλημα – το οικονομικό – μένει να φανεί σύντομα. Εξήγησε ότι τα έτη 2018-2024 ο ΕΟΠΥΥ οφείλει πάνω από 12 δις. στα νοσοκομεία.

Στο θέμα των νέων νοσηλίων αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος του ΠΙΣ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, λέγοντας ότι στον ιδιωτικό τομέα αυτά δεν δημιουργούν προβλήματα, εξαιτίας της γραμματειακής υποστήριξης, αφού υπάρχουν διοικητικοί υπάλληλοι που κάνουν την αντιστοίχιση των περιστατικών.

Ο πρόεδρος του ΠΙΣ Αθαν. Εξαδάκτυλος

Δάγκωμα από κροκόδειλο

«Αν την αντιστοίχιση αυτή τη φορτώσεις στους γιατρούς, οι γιατροί βρίσκονται σε απόγνωση. Γι΄ αυτό στον δημόσιο τομέα που δεν υπάρχει υποστηρικτικό προσωπικό, τα νέα νοσήλια είναι μεγάλος πονοκέφαλος για τους γιατρούς», είπε χαρακτηριστικά, θυμίζοντας την αρχική εφαρμογή των αυστραλιανών νοσηλίων που προέβλεπαν κοστολόγηση για … δάγκωμα από κροκόδειλο ή χτύπημα από δορυφόρο…

Ο ΠΙΣ έχει ξεκινήσει συνεργασία με το υπουργείο Υγείας για τη δημιουργία μιας απλής εφαρμογής που θα αντιστοιχίζει τα νέα νοσήλια DRG με τη διάγνωση.

Καταλήγοντας ο κ. Εξαδάκτυλος επεσήμανε ότι αν οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν υποστηριχθούν, θα εγκαταλείψουν το ΕΣΥ, αναζητώντας απασχόληση στο εξωτερικό, φαινόμενο το οποίο ξεκίνησε με την οικονομική κρίση και συνεχίζεται.

Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση

Όσο για τις νέες αλλαγές στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ο κ. Εξαδάκτυλος παρατήρησε ότι το καινούριο σύστημα συνταγογράφησης είναι πιο πολύπλοκο, χρειάζεται περισσότερα κλικ και περισσότερο χρόνο, καθώς δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμη προγράμματα που βοηθούσαν τους γιατρούς να απλοποιήσουν την καθημερινή τους εργασία. Ήδη η ΗΔΙΚΑ συνεργάζεται με πάνω από 100 γιατρούς για βελτιώσεις.

Αναφορικά με τους «κόφτες» που βάζουν περιορισμούς στη συνταγογράφηση, ο κ. Εξαδάκτυλος ανέφερε ότι καλώς υπάρχουν όμως υπάρχουν και υπερβολές. Για παράδειγμα σε περίπτωση πλαστικής επέμβασης, ο ίδιος ζήτησε μαστογραφία για την ασθενή του και το σύστημα επέτρεψε τη μαστογραφία στον έναν μαστό και όχι και στους δύο…

Μεταρρυθμίσεις

Αναφερόμενος στις εξαγγελίες για μεταρρυθμίσεις του συστήματος υγείας, ο πρόεδρος του ΠΙΣ υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται για μεταρρυθμίσεις αλλά για λειτουργίες των νοσοκομείων εκτός του τακτικού ωραρίου τους, όπως τα απογευματινά χειρουργεία, όταν το πιο σημαντικό είναι η λειτουργία τους στον εργάσιμο χρόνο.

«Οι πραγματικές μεταρρυθμίσεις είναι τα Κέντρα Τραύματος και τα Κέντρα Εγκεφαλικών και το ζήτημα είναι ποιος θα τα δουλέψει με τέτοιες ελλείψεις προσωπικού», σημείωσε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ