Ταμείο Καινοτομίας και τριετές μνημόνιο συνεργασίας με τη φαρμακοβιομηχανία προανήγγηλε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης από το βήμα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, χωρίς όμως να παραλείψει να θέσει προϋποθέσεις και για τις δύο εξαγγελίες.

Για το μεν Ταμείο Καινοτομίας που στόχο έχει την υποστήριξη των καινοτόμων θεραπειών στη χώρα μας και την πρόσβαση των ασθενών σε αυτές, εκτίμησε ότι θα υπάρξει πρόσθετη χρηματοδότηση της φαρμακευτικής δαπάνης αναφέροντας ως εφικτό ποσό τα 100 εκατ. ευρώ κατ΄ έτος.

Σε ότι αφορά το μνημόνιο συνεργασίας, ζήτησε ενιαίο κείμενο από το σύνολο των φορέων της φαρμακοβιομηχανίας, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν πρόκειται να τεθεί – μέσω του μνημονίου – πλαφόν στο clawback γιατί «θα πέσει έξω το σύνολο του κράτους».

Το clawback ήταν βάρβαρο μέτρο, άγαρμπα φτιαγμένο σε συνθήκες κρίσης. Τώρα πρέπει να φτιάξουμε μέτρα που δεν θα αποκλείουν την καινοτομία

O πρόεδρος του ΣΦΕΕ Ολύμπιος Παπαδημητρίου

Κάνοντας την αυτοκριτική του για τη θέσπιση του clawback, o υπουργός το χαρακτήρισε βάρβαρο μέτρο και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «Όταν θέσπιζα το clawback με επέκρινε το σύμπαν. Όμως όλοι αυτοί που με επέκριναν και μετά έγιναν κυβέρνηση, δεν άγγιξαν τίποτα από το clawback. Όμως το clawback ήταν βάρβαρο μέτρο, άγαρμπα φτιαγμένο σε συνθήκες κρίσης. Τώρα πρέπει να φτιάξουμε μέτρα που δεν θα αποκλείουν την καινοτομία. Πρέπει να πάρουμε μέτρα που θα είναι ευέλικτα και θα προσελκύουν την καινοτομία, τώρα που δεν είναι έκτακτη ανάγκη».

Ο «πόλεμος» του Τραμπ

Στις δηλώσεις αυτές προχώρησε ο κ. Γεωργιάδης, ενόσω ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Ολύμπιος Παπαδημητρίου εξέφρασε τις σκέψεις του επί της πολιτικής Τραμπ στους δασμούς – αντικίνητρα στις εισαγωγές αγαθών στις ΗΠΑ, που θα μπορούσε να οδηγήσει έναν ιδιότυπο φαρμακευτικό «πόλεμο» με αποτέλεσμα να επιβαρυνθούν τα συστήματα με παράλογους τρόπους. Ο κ. Παπαδημητρίου απέκλεισε το ενδεχόμενο αύξησης των δασμών στα αμερικανικά φάρμακα, δεδομένου ότι τα συστήματα υγείας της Ευρώπης είναι κρατικά, ενώ επεσήμανε την ελεύθερη τιμολογιακή πολιτική των φαρμάκων στις ΗΠΑ, γεγονός που δεν θα επηρέαζε σημαντικά τα ευρωπαϊκά φάρμακα. Τόνισε όμως ότι το αποτύπωμα της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας είναι αρκετά ισχυρό, επισημαίνοντας ότι «δεν θα θέλαμε να στερηθούμε την καινοτομία και τα οφέλη της στη ζωή των ανθρώπων».

Αντίστοιχα, ο γενικός διευθυντής του ΣΦΕΕ Μιχάλης Χειμώνας σε άλλη συζήτηση είχε αναφερθεί σε επιστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φαρμακευτικών Βιομηχανιών EFPIA προς την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, ότι προγραμματίζονται επενδύσεις 160 δις. ευρώ στην έρευνα για την επόμενη πενταετία, όμως χρειάζονται αλλαγές στο ρυθμιστικό πλαίσιο για την υποστήριξη της καινοτομίας, διαφορετικά οι επενδύσεις αυτές θα μεταφερθούν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Ο γενικός γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού Άρης Αγγελής

Αλλαγές στη φαρμακευτική νομοθεσία

Στην αλλαγή του νομικού πλαισίου των κλινικών μελετών αναφέρθηκε σε άλλη συζήτηση ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης, προαναγγέλλοντας διευκολύνσεις και μείωση της γραφειοκρατίας ώστε να καταστεί το περιβάλλον στη χώρα μας φιλικότερο προς τη διενέργεια κλινικών μελετών, ώστε η χώρα να μπορέσει να διεκδικήσει μεγαλύτερες κλινικές έρευνες από τις φαρμακευτικές.

Παράλληλα σε ερανιστικό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται από το υπουργείο Υγείας, ο γενικός γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού Άρης Αγγελής, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για μείωση του clawback κατά περίπτωση στα ορφανά φάρμακα σπανίων παθήσεων, βάσει των αντικειμενικών επιστημονικών κριτηρίων που πληρούν το κάθε ένα από αυτά.

Ο κ. Αγγελής προανήγγηλε το ενδεχόμενο εξαίρεσης των καινοτόμων φαρμάκων από την υποχρέωση τα φάρμακα αυτά να έχουν κυκλοφορήσει σε 5 από τις 11 χώρες της Ε.Ε. που διαθέτουν οργανισμούς αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας πριν υποβάλλουν αίτηση αξιολόγησης στη χώρα μας. Έθεσε ως προϋπόθεση για τα φάρμακα αυτά, να εισαχθούν στην εθνική διαδικασία αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης της τιμής τους, και όχι να φτάνουν στην ελληνική αγορά κατ΄ εξαίρεση μέσω ΙΦΕΤ, επισημαίνοντας ότι διαφορετικά θα μπαίνουν διοικητικά πρόστιμα.

Ο κ. Αγγελής δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι από τα καινοτόμα φάρμακα, εγκρίνονται τα μισά, για να τονίσει ότι αν εγκρίνονταν όλα η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη και κατέληξε λέγοντας ότι στο επίκεντρο των δράσεων του υπουργείου είναι ο εξορθολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης με κριτήρια αποδοτικότητας και βιωσιμότητας του συστήματος υγείας.

Η μη εκτελεστική πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, πρόεδρος της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Νάντια Γκογκοζώτου

Σύγκριση καινοτόμων θεραπειών

Από την πλευρά της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, η πρόεδρος Νάντια Γκογκοζώτου – μη εκτελεστική πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, επεσήμανε ότι με την πλήρη λειτουργία του ηλεκτρονικού φακέλου υγείας, θα γίνει δυνατή η διαπίστωση της κλινικής υπεροχής κάποιων θεραπειών, για τις οποίες θα μπορέσει να δικαιολογηθεί μικρότερη υποχρεωτική επιστροφή clawback.

Ζήτησε όμως τα συγκριτικά στοιχεία των φαρμάκων που φτάνουν στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, σε σχέση με τα υπόλοιπα καινούργια φάρμακα για τη συγκεκριμένη πάθηση, τόσο σε ότι αφορά τις παλιές θεραπείες που αντικαθιστούν, όσο και τα στοιχεία υπεροχής της θεραπείας αυτής έναντι των άλλων καινοτόμων θεραπειών. «Θέλουμε στους ασθενείς να φτάνει το κατάλληλο φάρμακο, την κατάλληλη ώρα, στην κατάλληλη τιμή», είπε η κ. Γκογκοζώτου και κατέληξε λέγοντας ότι «η βελτίωση είναι τεράστια και γίνονται πολλά μικρά βήματα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ