Τα μηνύματα του Κρεμλίνου είναι προσεκτικά βαθμονομημένα και σχεδόν σίγουρα σχεδιασμένα για να δυσκολέψουν τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η ηγεσία της Ουκρανίας έχει επανειλημμένα επισημάνει -όπως επανέλαβε ο Ζελένσκι την Τρίτη- ότι δεν θα μπορούσε να αναγνωρίσει νομικά την κατάληψη της Κριμαίας ή οποιουδήποτε άλλου εδάφους της που κατέχει η Ρωσία.
Όμως η Ρωσία ποντάρει στην ιδέα ότι η Ουκρανία έχει κουραστεί μετά από πάνω από τρία χρόνια πολέμου και ότι η πρότασή της αποτελεί λογικό αντίλογο στις δυτικές προτάσεις, που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, την Ουκρανία και την Ευρώπη, ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεση και πλήρης κατάπαυση του πυρός για να μπορέσουν να διεξαχθούν άλλες συνομιλίες.
Μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές κατά πόσο η Ρωσία είναι σοβαρή ακόμη και σε αυτή την προσφορά, την ώρα που φαίνεται να έχει εντείνει τις επιθέσεις εναντίον ουκρανών αμάχων με εννέα νεκρούς σε επίθεση με λεωφορείο σήμερα. Αλλά αυτό μπορεί να εξελιχθεί γρήγορα σε ένα περιβάλλον όπου η ενημέρωση των μέσων ενημέρωσης προηγείται των διπλωματικών ευγενειών.
Και με τον Ντόναλντ Τραμπ να φαίνεται απελπισμένος για μια γρήγορη κατάπαυση του πυρός και απογοητευμένος από την έλλειψη προόδου, είναι μια πρόταση που ο Λευκός Οίκος μπορεί να αρχίσει να προωθεί δημοσίως», καταλήγει ο Guardian.
Συνομιλίες πραγματοποιούνται, αλλά σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.
«Η Μόσχα θα είναι ευχαριστημένη, ακόμη και αν δεν έχουμε ακούσει ακόμη τίποτα από ρώσους αξιωματούχους», σημειώνει ο Μπένετ.
Το γεγονός ότι οι συνομιλίες δεν εξελίσσονται στο επίπεδο που θα έπρεπε, είναι «ενδεικτικό του πόσο μακριά πρέπει να φτάσουμε», εξηγεί. «Ο στόχος των συνομιλιών υποτίθεται ότι θα ήταν να συμφωνηθεί μια κοινή θέση μεταξύ Ουάσιγκτον, Λονδίνου, Ευρώπης και Κιέβου – αλλά φαίνεται ότι αυτό αποδεικνύεται πράγματι πολύ δύσκολο», ανέφερε ο Μπένετ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ΗΠΑ επιθυμούν η Ουκρανία να αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος, μετά την παράνομη προσάρτηση της χερσονήσου από τη Μόσχα το 2014. «Αυτό είναι αδύνατον για την Ουκρανία», λέει ο Μπένετ, προσθέτοντας ότι και η Ευρώπη θα δυσκολευόταν να συμφωνήσει με αυτό.