3 δισ. δόσεις εμβολίων έχουν χορηγηθεί σε όλο τον κόσμο 

Πάνω από τρία δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της Covid έχουν χορηγηθεί σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου σήμερα το μεσημέρι, με βάση επίσημες πηγές.

Ενώ η δισεκατομμυριοστή δόση χορηγήθηκε 20 εβδομάδες ύστερα από την έναρξη των πρώτων εκστρατειών μαζικού εμβολιασμού τον Δεκέμβριο και ο αριθμός των χορηγηθέντων εμβολίων έφθασε τα δύο δισεκατομμύρια σε έξι εβδομάδες, ενώ χρειάστηκαν λιγότερο από 4 εβδομάδες για να αυξηθεί ο αριθμός τους στα τρία δισεκατομμύρια.

Περίπου το 40% των δόσεων που έχουν χορηγηθεί στον κόσμο (1,2 δισεκ. ) έχουν γίνει στην Κίνα. Η Ινδία (329 εκατ. ) και οι ΗΠΑ (324 εκατ.) συμπληρώνουν την τριάδα.

Ωστόσο σε σύγκριση με τον πληθυσμό τους, μεταξύ των χωρών με πάνω από ένα εκατομμύριο κατοίκους, είναι η Μέση Ανατολή όπου εντοπίζονται οι ‘πρωταθλητές’ του εμβολιασμού: τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (153 δόσεις για 100 κατοίκους), το Μπαχρέιν (124) και το Ισραήλ (124). Οι χώρες αυτές πλησιάζουν ή ξεπερνούν το 60% του πλήρως εμβολιασμένου πληθυσμού.

Ακολουθούν η Χιλή (118 δόσεις για 100 κατοίκους), το Ηνωμένο Βασίλειο (113), η Μογγολία (111), η Ουρουγουάη (110), η Ουγγαρία (107), το Κατάρ (107), οι ΗΠΑ (98). Οι χώρες αυτές έχουν εμβολιάσει πλήρως περίπου το ήμισυ του πληθυσμού τους (μεταξύ 46% και 54%).

357 εκατ. στην Ε.Ε.

Σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει χορηγήσει 357 εκατ. δόσεις στο 50% του πληθυσμού της. Περίπου το 32% των κατοίκων του μπλοκ έχει εμβολιαστεί πλήρως. Η Μάλτα, η μικρότερη χώρα της ΕΕ, είναι μακράν η πλέον προχωρημένη, με πάνω από το 70% του πληθυσμού της να είναι πλήρως εμβολιασμένο. Οι πολυπληθέστερες χώρες της ΕΕ –Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία– κινούνται γύρω από τον μέσο όρο, με περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού τους να έχει εμβολιαστεί πλήρως.

Αν και η πλειονότητα των φτωχών χωρών έχει ξεκινήσει τους εμβολιασμούς, κυρίως χάρη στον μηχανισμό Covax (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, συμμαχία Gavi και συνασπισμός Cepi), ο εμβολιασμός κατά της Covid συνεχίζει να χαρακτηρίζεται από μεγάλες ανισότητες: οι χώρες «αυξημένου εισοδήματος» (όπως ορίζονται από την Παγκόσμια Τράπεζα) έχουν χορηγήσει κατά μέσο όρο 79 δόσεις για 100 κατοίκους, συγκριτικά με μία μόνο δόση στις χώρες «χαμηλού εισοδήματος».

Πέντε χώρες δεν έχουν αρχίσει

Πέντε χώρες δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα την εμβολιαστική τους εκστρατεία: η Τανζανία, το Μπουρούντι, η Ερυθραία, η Αϊτή και η Βόρεια Κορέα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι στηρίζει τις πέντε εναπομείναντες χώρες που δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη την εκστρατεία εμβολιασμού του πληθυσμού τους κατά της Covid-19, καθώς ο πλανήτης ξεπέρασε σήμερα το ορόσημο χορήγησης τριών δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίων.

«Ο ΠΟΥ συνεχίζει να υποστηρίζει αυτές τις χώρες στη λήψη αποφάσεών τους αναφορικά με την έναρξη εμβολιασμών», δήλωσε ένας εκπρόσωπος Τύπου στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανιμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους είχε εκφράσει την επιθυμία κάθε χώρα να αρχίσει να εμβολιάζει τους εργαζομένους στους τομείς υγείας και τις πιο ευάλωτες πληθυσιακές ομάδες μέσα στις πρώτες 100 ημέρες του 2021, μια προθεσμία που έληξε τον Απρίλιο.

Εντούτοις, πλούσιες χώρες κρατούν παρτίδες εμβολίων που εξέρχονται από τις γραμμές παραγωγής την ώρα που ορισμένες χώρες περιμένουν ακόμη να χορηγήσουν στον πληθυσμό τους τις πρώτες τους δόσεις.

«Αντιμετωπίζουμε μια πανδημία δύο ταχυτήτων, που τροφοδοτείται από ανισότητες», δήλωσε σήμερα ο Τέντρος.

Ο μηχανισμός COVAX, που στοχεύει να εγγυηθεί πρόσβαση σε εμβόλια για τις φτωχότερες χώρες, έχει μέχρι στιγμής διανείμει 89 εκατομμύρια δόσεις σε 133 χώρες και εδάφη που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Ωστόσο, οι προμήθειες αυτού του μηχανισμού έχουν πρακτικά εξαντληθεί αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, που συντονίζει το πρόγραμμα.

«Ο κόσμος έχει αποτύχει», είπε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Τα εμβόλια

Παρά τις επικρίσεις που έχουν διατυπωθεί σε βάρος του, το εμβόλιο των AstraZeneca/Oxford, που έχει χορηγηθεί κοντά στο 80% των χωρών και εδαφών που ανοσοποιούν τους πολίτες τους (τουλάχιστον 171 στις 216), είναι αυτό που έχει διανεμηθεί περισσότερο στον κόσμο.

Ακολουθούν τα σκευάσματα των Pfizer/BioNTech (τουλάχιστον 102, 47%), των Sinopharm και Moderna (τουλάχιστον 48 χώρες, 22%), το Spoutnik V (τουλάχιστον 41 χώρες, 19%), της Johnson & Johnson (τουλάχιστον 31, 14%) και της Sinovac (τουλάχιστον 24, 11%).

Πηγή: ΑΜΠΕ