50 νεκροί σε συγκρούσεις στο Δυτικό Νταρφούρ

Ο αριθμός των θανάτων από τις φυλετικές συγκρούσεις που μαίνονται εδώ και μέρες στο Δυτικό Νταρφούρ του Σουδάν έχει αυξηθεί σε 50, με 132 τραυματίες, δήλωσε την Τρίτη η Επιτροπή Κρατικών Ιατρών του Δυτικού Νταρφούρ.

Η κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην περιοχή τη Δευτέρα μετά από τρεις ημέρες συγκρούσεων στο Ελ Τζενέινα, την πρωτεύουσα της πολιτείας. Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν τη Δευτέρα ότι τουλάχιστον 40 άτομα σκοτώθηκαν και 58 τραυματίστηκαν.

Η αιματοχυσία είναι η τελευταία αναζωπύρωση της βίας στην περιοχή του Νταρφούρ από την υπογραφή μιας ειρηνευτικής συμφωνίας στα τέλη του περασμένου έτους και την απόσυρση των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ.

Οι κάτοικοι και ένα εσωτερικό ενημερωτικό δελτίο ασφαλείας του Ηνωμένου Βασιλείου που είδε το Reuters ανέφεραν τη χρήση βαρέων όπλων και χειροβομβίδων, με εικόνες και βίντεο από κατοίκους που δείχνουν καπνό να ανεβαίνει από τις γειτονιές του El Geneina.

Τον Ιανουάριο, τουλάχιστον 129 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ108.000 άνθρωποι παραμένουν εκτοπισμένοι μετά από παρόμοιες συγκρούσεις στο Ελ Τζενέινα μεταξύ των μελών της φυλής των Masalit και των αραβικών φυλών.

Από τότε οι στρατιωτικές ενισχύσεις που είχαν εισαχθεί στην πόλη αποσύρθηκαν σε μεγάλο βαθμό, δήλωσαν οι κάτοικοι στο Reuters.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από τo Reuters