9 στόχοι από τον Υπουργό Οικονομικών για την επόμενη περίοδο

Στους εννέα κεντρικούς στόχους της επόμενης περιόδου για την χώρα και την οικονομική πολιτική της αναφέρθηκε από το βήμα του Thessaloniki Summit ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χ. Σταϊκούρας, τονίζοντας πως η Ελλάδα “βήμα-βήμα επιστρέφει στην κανονικότητα και αυτό αναγνωρίζεται, προχωράμε μπροστά και συνεχίζουμε την υλοποίηση του σχεδίου μας με μετριοπάθεια”.

“Το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται και η επιστροφή της χώρας στην πλήρη κανονικότητα, Ήδη καλύψαμε το σημαντικό δημοσιονομικό κενό για το 2019 και συμφωνήσαμε με τους Θεσμούς για τα δημοσιονομικά του 2020. 12 προγραμματικές δεσμεύσεις υλοποιήθηκαν μέσα σε 100 ημέρες” υπογράμμισε ο ίδιος και ανέφερε τους 9 στόχους της επόμενης περιόδου, που είναι οι εξής:

διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας και προώθηση της εξωστρέφειας, με ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης 2% το 2019 και 2,8% για το 2020
επίτευξη συμφωνημένων δημοσιονομικών στόχων
ενίσχυση σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος με υλοποίηση του μοντέλου εγγύησης δημοσίου σε τιτλοποιημένα περιουσιακά στοιχεία μέσα στις επόμενες εβδομάδες
ολοκλήρωση ενός σταθερού φορολογικού πλαισίου με έντονη αναπτυξιακή διάσταση
ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία με αξιοποίηση εμπροσθοβαρώς των κοινοτικών κονδυλίων, την αποπληρωμή ιδιωτικού τομέα, την εκτέλεση του ΠΔΕ και την σταδιακή πιστωτική επέκταση. Στο πλαίσιο αυτό έχει προετοιμαστεί σχέδιο εκκαθάρισης των οφειλών προς τον ιδιωτικό τομέα.
Προώθηση αποκρατικοποιήσεων
Υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών
Εισαγωγή κατάλληλου πλαισίου για διαχείριση του ιδιωτικού χρέους. Διακανόνιση όλων των χρεών με μία ενιαία προσέγγιση
Αποπληρωμή του ακριβού μέρους του δανείου από το ΔΝΤ, που θα περατωθεί τις επόμενες 2-3 εβδομάδες.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για το τραπεζικό σύστημα, ο Υπουργός δήλωσε ότι οι τράπεζες έκαναν σφάλματα κυρίως στην καταναλωτική πίστη, αλλά πλέον το τραπεζικό σύστημα σταθεροποιείται, ενώ απευθυνόμενος στους παριστάμενους επιχειρηματίες είπε ότι “δεν πατάς ένα κουμπί και ξαφνικά υπάρχει πιστωτική επέκταση”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ