900 Κούρδοι εγκατέλειψαν τη Μόρια μετά τα επεισόδια

900 Κούρδοι πρόσφυγες έχουν αποχωρήσει από το ΚΥΤ της Μόριας από το βράδυ της Παρασκευής όπου σημειώθηκαν τα άγριας βιαιότητας επεισόδια για φυλετικές διαφορές με τους Άραβες.
Οι Κούρδοι αρνούνται να επιστρέψουν στον ίδιο χώρο με τους Άραβες όχι μόνο στο κέντρο της Μόριας αλλά και στον Καρά Τέπε. 350 άτομα φιλοξενούνται στις εγκαταστάσεις του  ΠΙΚΠΑ, 250 στο καμπ  στη Σκαμιά και οι υπόλοιποι σε δομή ΜΚΟ στη Λάρσο. Ήδη από τη Σκαμιά αποχώρησαν χθες 50 άνθρωποι ενώ η αστυνομία δεσμεύθηκε στον πρόεδρο του χωριού, ότι σήμερα θα μετακινηθούν και οι υπόλοιποι στη Μυτιλήνη αφού το καμπ δε διαθέτει υποδομές για πολυήμερη διαμονή. Και στο ΠΙΚΠΑ όμως υπάρχουν ανάγκες κυρίως σε φάρμακα ενώ για τις επόμενες τρεις μέρες έχει εξασφαλίστε η σίτιση των ανθρώπων εκεί.
Νέες σκηνές στο ΠΙΚΠΑ για να δώσουν στέγη στους πρόσφυγες που εγκατέλειψαν τη Μόρια
Τα επεισόδια εξελίχθηκαν το βράδυ της Παρασκευής στο κέντρο της Μόριας όπου οι συγκρούσεις ήταν βίαιες , ενώ τραυματίστηκαν πολλοί πρόσφυγες. Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν τέσσερα άτομα όπου δέχθηκαν τη φροντίδα του προσωπικού του Βοστάνειου.  Η αστυνομία συνέλαβε τρία άτομα γιατί  συμμετείχαν ενεργά σε επεισόδια, τραυματίζοντας κούρδους πρόσφυγες.
Το πρωί του Σαββάτου ομάδες Κούρδων εγκατέλειψαν το ΚΥΤ της Μόριας φοβούμενοι νέες επιθέσεις από Άραβες , κατευθυνόμενοι στη Μυτιλήνη. Στο ύψος του Καρά Τεπέ η αστυνομία τους έκοψε το δρόμο και μετά από διαπραγματεύσεις δέχθηκαν να μεταφερθούν σε άλλες δομές.
Ωστόσο η κατάσταση είναι εκρηκτική στο κέντρο της Μόριας όπου βρίσκονται 7,5 χιλιάδες άνθρωποι και όσες προσπάθειες και να γίνονται από τη διοίκηση , οι συνθήκες διαβίωσης δεν είναι καλές.
Επιπλέον οι διαθέσιμες δομές στην ηπειρωτική χώρα έχουν γεμίσει , με αποτέλεσμα 1500 άνθρωποι που έχουν στα χέρια τους την άδεια άρσης του γεωγραφικού αποκλεισμού από τη Λέσβο, να μη μπορούν να μετακινηθούν.
Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει δεσμευθεί ότι μέχρι το Σεπτέμβριο στη Μόρια θα διαμένουν όσοι άνθρωποι μπορούν να φιλοξενηθούν , δηλαδή περίπου 3.000 , ωστόσο έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση οι διαδικασίες πρέπει να επιταχυνθούν.

www.ert.gr

2018-05-29 11:51:16

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ