Σε πλήρη κινητοποίηση βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις για την αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς που πλήττει την Αττική. Με προσωπικό και μέσα, υπό την καθοδήγηση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, οι Ένοπλες Δυνάμεις παρέχουν ουσιαστική υποστήριξη στις προσπάθειες κατάσβεσης και προστασίας των κατοικημένων περιοχών.

Συντονισμένες Ενέργειες από την Ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας

Από το πρωί, η ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας βρίσκεται σε συνεχή επαφή για τον συντονισμό της διάθεσης προσωπικού και μέσων. Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, μαζί με τον Υφυπουργό, Γιάννη Κεφαλογιάννη, επιβλέπουν τις επιχειρήσεις, ενώ οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων βρίσκονται στα επιτελεία τους για να διασφαλίσουν την ομαλή και άμεση κινητοποίηση των δυνάμεων.

Συνδρομή της Πολεμικής Αεροπορίας και της Διοίκησης Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών (ΔΙΚΑΦΚΑ)

Η Πολεμική Αεροπορία έχει διαθέσει τον εναέριο πυροσβεστικό της στόλο, συμπεριλαμβανομένων των αεροσκαφών CL-215/415 CANADAIR και των ελικοπτέρων CH-47D CHINOOK, για την κατάσβεση των πυρκαγιών. Παράλληλα, η ΔΙΚΑΦΚΑ, που δημιουργήθηκε πρόσφατα στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030», έχει αναλάβει κρίσιμο ρόλο στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών.

Το βράδυ της Κυριακής 11 Αυγούστου και τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, η ΔΙΚΑΦΚΑ δημιούργησε αντιπυρικές ζώνες, όπως αυτή στον Διόνυσο, που απέτρεψαν την επέκταση της φωτιάς σε κατοικημένες περιοχές. Ο Διοικητής της ΔΙΚΑΦΚΑ, Αντιστράτηγος Μιχαήλ Κλούβας, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων, συντονίζοντας τις επιχειρήσεις.

Ομάδες «Δευκαλίων» και «Ξενοκράτης» στην Πρώτη Γραμμή

Στην επιχείρηση συμμετέχουν επίσης δύο Ομάδες «Δευκαλίων» και έξι Ομάδες «Ξενοκράτης», παρέχοντας πρόσθετη δύναμη στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. Η ΔΙΚΑΦΚΑ συμβάλλει επίσης στις εκκενώσεις κατοικημένων περιοχών, διαθέτοντας λεωφορεία και δίκυκλα, ενώ ενισχύει τις περιπολίες σε περιοχές υψηλού κινδύνου για την αποτροπή νέων πυρκαγιών.

Επιτήρηση και Περιπολίες σε Όλη την Επικράτεια

Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν αναλάβει και την επιτήρηση για την πρόληψη νέων πυρκαγιών σε όλη την ελληνική επικράτεια. Με 128 εποχούμενες περιπόλους, επανδρωμένες από 422 άτομα προσωπικού και 211 οχήματα, καθώς και με την επάνδρωση πυροφυλακίων, οι δυνάμεις βρίσκονται σε συνεχή εγρήγορση για τον έγκαιρο εντοπισμό τυχόν νέων εστιών.

Συνολικός Απολογισμός

ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ (Στην Ελληνική Επικράτεια) ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΟΧΗΜΑΤΑ
ΕΠΟΧΟΥΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΠΟΛΟΙ 128 422 211
ΠΥΡΟΦΥΛΑΚΙΑ 7 26 13
ΣΥΝΟΛΟ 448 224

Η συντονισμένη αυτή δράση αναδεικνύει την ετοιμότητα και την αποφασιστικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων να συνδράμουν σε κρίσιμες στιγμές για τη χώρα. Με την ενεργή συμμετοχή τους στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στην Αττική, αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών αποτελεί προτεραιότητα.

του Δημήτρη Κουτσούκου



Source link

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ