Η πρόσφατη ανακοίνωση του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, σχετικά με τη διαχείριση της πυρκαγιάς στον Βαρνάβα, φέρνει στο προσκήνιο τις ακραίες συνθήκες και την υπεράνθρωπη προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων. Ο Κικίλιας τόνισε ότι η πυρκαγιά που ξέσπασε στη Βορειοανατολική Αττική ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη, με την επιχειρησιακή απόκριση να χαρακτηρίζεται από την ταχύτητα και την αποφασιστικότητα των αρχών.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, η φωτιά αντιμετωπίστηκε με τη συμβολή 702 πυροσβεστών, 27 ομάδων δασοκομάντος, 199 οχημάτων και 35 εναέριων μέσων, συμπεριλαμβανομένων 17 αεροσκαφών και 18 ελικοπτέρων. Ο Κικίλιας επεσήμανε ότι η ανταπόκριση των δυνάμεων ήταν άμεση, με την πρώτη εστία να εντοπίζεται και να αντιμετωπίζεται μέσα σε λίγα λεπτά. Παρά τη γρήγορη κινητοποίηση, η δυσκολία της κατάστασης επιδεινώθηκε από τις ακραίες καιρικές συνθήκες, με ανέμους 7-8 μποφόρ, παρατεταμένη ξηρασία και το δύσβατο ανάγλυφο της περιοχής.

Ο Υπουργός υπογράμμισε ότι αυτή η πυρκαγιά δεν ήταν μια απλή φωτιά, αλλά ένα εξαιρετικά επικίνδυνο φαινόμενο, το οποίο απαιτούσε τη συντονισμένη δράση πολλών φορέων. Αναγνώρισε την προσφορά όχι μόνο των πυροσβεστικών δυνάμεων αλλά και της αστυνομίας, των εθελοντών, του στρατού, των τοπικών αρχών και των κατοίκων, οι οποίοι συνεργάστηκαν για να διασώσουν 45 περιοχές με τη βοήθεια του 112.

Παρά τις τραγικές συνέπειες, με την απώλεια μιας εργαζόμενης, ο Κικίλιας τόνισε την αφοσίωση και την υπεράνθρωπη προσπάθεια όλων των εμπλεκομένων να αποτρέψουν τα χειρότερα. Στην ανακοίνωσή του, κάλεσε σε αναγνώριση των συνθηκών υπό τις οποίες οι δυνάμεις πυρόσβεσης εργάστηκαν, επισημαίνοντας ότι αυτές οι ίδιες δυνάμεις έχουν αντιμετωπίσει με επιτυχία πολλές φωτιές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Η ανακοίνωση αυτή αναδεικνύει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα στον τομέα της δασοπυρόσβεσης και την ανάγκη για συνεχή βελτίωση των μηχανισμών και των μέσων που διαθέτει για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.

Δείτε την ανακοίνωση



Source link

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ